Geleneksel Venedik Karnavalı, 15 Şubat 2014 de başlıyor. ''Sevgililer Günü'' karnavalın start alacağı gün olarak belirlenmiş. 4 Mart 2014 tarihinde son bulacak etkinlikte; San Marco Meydanı başta olmak üzere, Venedik Şehri kanal ve meydanları, dünyanın dört bir yanından karnavalı izlemek için gelen konukları ağırlayacak. Geleneksel karnaval giysileri içinde ki figürler, binbir çeşit maskeleri ve giysileriyle Venedik 'te bir kez daha şenlik havası estirecekler.
Venedik karnavalı'nın geçmişine göz attığımızda, ilk karnavalın 1094 tarihinde yapıldığını görüyoruz. Resmi olarak ise 1269 tarihi, kayıtlarda yer alıyor. Napolyon'un Venedik'i işgali ile vazgeçilen karnaval, 1979 yılından itibaren kesintisiz yapılıyor.
Venedik Karnavalı her sene seçilen bir temaya uygun hazırlanıyor. 2012 yılında ''Tiyatro'' teması işlenirken, 2013'de ''Yaşasın Renkler'' teması seçildi. 2014 yılı teması ise ''Muhteşem Doğa'' olarak belirlendi.
2014 yılı karnavalın sanat yönetmenliğini Davide Rampello yapıyor. Davide Rampello 1947 doğumlu olup, Padua Fakültesi Öğretim Görevlisi, aynı zamanda yazar, TV programcısı, sanat yönetmeni görevlerinde bulunmuş değerli bir kişiliktir. İtalya'da Bienal ve karnaval düzenlemelerinde duayendir.
Venedik Karnavalı her yıl, aslı ''Türk Uçuşu'' olarak tarihe geçen ama zamanla ''Melek Uçuşu'' adını alan geleneksel gösteri ile başlıyor. Rivayete göre, 1500′lü yılların ortalarında, Osmanlı’dan gelen bir Türk akrobat, San Marco kulesinden kendi gemisine gerdiği halatın üzerinde yürüyerek bir gösteri sergiler. İtalyanlar bu gösteriyi meydanı doldurarak ve teknelerinden, hayretle izlerler. Daha sonra gelenekleşen bu gösteri Venedik Karnavalı’nın açılış işaretine dönüşür. Adı, Melek Uçuşu olduğu gibi, cinsiyeti de değişir. San Marco Çan Kulesi aynıdır ama kuleden bu kez geleneksel karnaval elbiselerini giyinmiş bir kadın, iplere bağlı olarak yavaşca aşağıya, meydana indirilir. Venedik Şehri yetkililerininde geleneksel karnaval kıyafetleriyle katıldığı açılış, şehrin renklerinin; kırmızı, yeşil, sarı, turuncuların ön planda olduğu renk cümbüşü içinde, çoşkulu ve çılgın etkinlikle başlar.
Venedik'te çanlar çalmaya başlar. Mağazaların vitrinleri binbir çeşit maske ve kıyafet ile rengarenktir. Karnaval geleneğine uygun 17. yy peruklarından gözlerinizi alamazsınız. Bir maske ya da peruk alarak siz de karnavalın bir parçası olabilirsiniz. Venedik Akademisi öğrencilerinin hizmet verdiği, karnaval tezgahlarında çılgın bir makyaj yaptırabilir. Kendinizi karnavala hazırlayabilirsiniz.
Karnaval, Latince “carnem – levare” sözcüğünden gelir. “Etten uzak durmak” anlamına gelmektedir. Hristiyan inancında Paskalya öncesi perhizin ilk çarşambası olan “Ash Wednesday”’den bir gün öncesi “Mardi Gras”, “Büyük Salı” veya “Şişman Salı”dır. Etten uzak durulacak perhiz öncesindeki çılgın kutlama böylece karnavala dönüşür. Mardi Gras ise karnavaldaki coşkunun en yüksek olduğu son gündür. Tarihi Rialto Köprüsü'nden hareket eden gondollar, mum ya da gaz lambalarının titrek ışığından yayılan hüzünle, sessizce; San Marco Meydanı önüne kadar kürek çekerek, karnaval bitiminin yasını tutarlar. ''Sessizlikte Çekilen Kürek'' adı verilen bu ritüelle bir karnaval daha sona erer.
Karnaval süresince sanat gösterileri, kostüm yarışmaları yapılır. Bir anda kendinizi tarihi bir düellonun içinde bulabilirsiniz. Canlı heykellerle ortalıkta dolaşıyor olabilir. Bir köşe başında çılgın giyimli, korkunç maskeli bir adamla burun buruna gelip, irkilebilirsiniz. Rengarenk kalabalıklarda dolaşırken, Venedik'in dar sokaklarında kaybolabilirsiniz. Çeşitli ülkelerden gelen müzisyenlerin nağmelerine kendinizi kaptırıp, Cafe Floran'da karnavalın meşhur tatlısı ''frittelle'' yiyebilirsiniz. Lokma tatlımıza benzeyen bu lezzet, kremalı ya da fıstık-üzümlü çeşitleriyle damaklara bayram ettirecektir.
Venedik Karnavalı, şölene dönüşerek, San Marko Meydanı'ndan şehrin tüm sokaklarına yayılarak, gece boyunca devam eder; daha sonra da yıl boyunca tüm ihtişamıyla rüyalara girer.
|