...herşey unutulur. Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır; geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim Gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Samsun'a geleli iki saat oldu ya da olmadı. Soluğu Doğu Park sahilinde gemi-müze olarak ziyarete açık olan Atam’ın vapurunda alıyorum. Ayağımın tozuyla Samsun'da Bandırma Vapuru'nu ziyaret ediyorum.
''Bu nasıl bir duygu?'' diye sorarsanız; size cevabım ''Anlatılmaz, yaşanır '' olacaktır.
19 Mayıs 1919' da Mustafa Kemal Paşa ile arkadaşlarını Samsun'a getiren Bandırma Vapuru'nun bir örneği bugün ziyaret edilebiliyor. Çevre düzenlemesi, Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığınca projelendirilerek, Doğu Park Sahil alanı içinde müze gemi amacıyla inşa ediliyor. 19 Mayıs 2003 tarihinde ziyarete açılıyor. Aslına uygun bir şekilde yapılan, teşrif salonu, kaptan Köşkü, sergi salonu, üst güverte ve yatak odası ile düzenlenmiş, Bandırma Vapuru Milli Mücadele parkının içinde yer alıyor.
Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK' ü, 9. Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak, 18 arkadaşıyla birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren Bandırma Vapuru, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir görev yaparak tarihteki yerini alır.
Bandırma Vapuru ''Torocaderto'' adıyla 1878 yılında İskoçya'da yolcu ve yük gemisi olarak inşa edilmiş ve 5 yıl bir şirket tarafından çalıştırılmıştır. 16 Mayıs 1919 günü Atatürk ve arkadaşlarını Samsun'a ulaştırdıktan sonra, posta gemisi olarak hizmetine devam etmiştir. Bandırma Vapuru 1925 yılında hizmet dışı bırakılmış ve sökülmüştür.
Vapurun merdivenlerinden merakla tırmanıyorum. Güvertede geziyorum. O günkü havayı koklamak, anlamak, duyumsamak istiyorum. Alınan kararları, kaygı dolu sohbetleri, endişe ve korkuları; O salonda konuşulanları merak ediyorum. Canlı gibi masa etrafına dizili oturan Atatürk ve dava arkadaşlarının mumyalarına bakıyorum. Koca bir vatanı bağımsızlığa götüren savaşın, başlangıç konuşmalarının yapıldığı, hayati bir davanın kararlarının alındığı odanın o anki atmosferini tahmine çalışıyorum.
Mustafa kemal 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919 da Samsun'a çıktığında, kararını vermiştir. Hürriyet ve bağımsızlık O'nun karakteridir. Bir millette, şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın yerleşmesi ve yaşamasının, o milletin hürriyet ve bağımsız olmasına bağlı olduğunun bilincindedir. 19 Mayıs 1919 esir olmak istemeyen bir milletin, özgürlüğe ilk adımını attığı, tarihdir.
Kalbimizde, atamızın ektiği tohumlarla yeşeren, bağımsız milletin evladı kalma arzusu, dilimizde marşlarımız, sevgiyle, barışa doğru ilelebet yürüyeceğiz.
Umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Ulu Önder Atatürk'ün 'in '' Milli bağımsızlık bir hayat meselesidir. Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir'' diyerek Samsun'a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olmuş, esaret altında kalınamayacağı ve kutsal vatan toprağımızın işgal edilemeyeceğini yedi düvele haykırılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, milletce büyük bedeller ödenerek kurduğu, Türkiye Cumhuriyeti’ni çok güvendiği onu koruyacak, Türk Gençliği’ne armağan ve emanet eder. Atatürk , gençliğin, beden ve beyin gücünü kullanarak, ilke ve inkılaplarına sahip çıkacağını bilir.
Bu tarihi ve anlamlı günü Atatürk'ün şehri Samsun'da kutluyor olmaktan gururluyum.
Tüm Ulusumuzun Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.
Harika Ören
|