Değerli dostlarımız,
Bu hafta Polis Haftası. Tüm yurtta, çeşitli yerlerde kutlanan Polis Haftası evvelki yıllarda 10 Nisan'da kutlanırdı.
10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatı olan Türk Polis Teşkilatı veya Emniyet Genel Müdürlüğü; sahil ve denizlerde görevini askeri polis olan "sahil güvenliğe" , kırsalda ise görevini askeri polis olan "Jandarma"'ya bırakmıştır.
325 bin civarında personel istihdamı olan teşkilat; Merkez ve Taşra Teşkilatı şeklinde yapılanmıştır.
Emniyet Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir teşkilattır.
Merkez teşkilat bünyesinde; Ana Komuta Kontrol, Arşiv, Bilgi işlem, Asayiş, Dış İlişkiler , Güvenlik, Çevre, Doğa, Hayvan Koruma, Haberleşme, İdari ve Mali işler, Teftiş Kurulu, İkmal Bakım, İnterpol, İnşaat Emlak, İstihbarat, Kaçakçılıkla ve Organize Suçlarla Mücadele, Siber Suçlarla Mücadele, Kriminal, Koruma, Tanık Koruma, Özel Harekat, Terörle Mücadele, Trafik Eğitim ve Araştırma, Göçmen Kaçakçılığı Mücadele, Yabancılar Hudut iltica ve Personel Daireleri bulunmaktadır.
Taşra teşkilatında ise; İl Emniyet Müdürlükleri ve İlçe Emniyet Amirlikleri şeklinde yapılanmıştır.
81 ilimizde görev yapan emniyet teşkilatı; çalışan personeliyle yurdumuzun iç güvenliğini sağlamaktadır.
Polis Akademisi'ne bağlı Polis Eğitim Merkezleri (PEM), emniyet teşkilatına ilk orta ve üst yönetici amir yetiştirmektediler .
Hizmet öncesi eğitimin tamamı ise, Polis Amirleri Eğitim Merkezi PAEM tarafından yapılmaktadır.
Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO)nda; 2 yıllık ön lisansla "Polis Memuru" olunmaktadır.
Polis Akademisinde; ilk derece Amirlik eğitimi veren emniyet mezunları "Komiser Yardımcısı" rütbesi ile göreve başlarlar.
Polis meslek eğitim merkezlerinde çeşitli eğitim almış olanlar 6 aylık meslek eğitimi ile "Polis Memuru" olarak göreve başlarlar.
Polis Meslek Yüksek okullarında ise eğitim; 2 yıllık ön lisans seviyesi şeklinde olup, mezunlar "Polis Memuru" rütbesiyle göreve başlamaktadırlar.
Ayrıca yurtdışında bulunan elçilik ve konsolosluklarımızda; Emniyet Müşavirlikleri ve Emniyet Ataşeliklerinde görevli emniyet mensubu personel bulunmaktadır.
Yurttaşlarımızın güvenliğini sağlayan, haklarını koruyan, farkında olmasak da, bilmesek de çeşitli birimleriyle her zaman hayatımızın içinde olan polislerimizin bu değerli haftasını kutluyorum.
Bir eşyamız kaybolduğunda, evimize hırsız girdiğinde, arabamızla kaza yaptığımızda veya trafikte bir sorun yaşadığımızda, komşumuzun evindeki tavuklar sürekli bizim bahçemize girdiğinde veya aklımıza gelmeyen bir sürü konularda karakollarda ifade alan, halkın yetkili mercilerde hakkını araması için ilk müracaat edilen yer ve kişiler polislerdir.
Pasaport alırken, sürücü belgesi alırken, küçük bir bebek dünyaya geldiğinde veya birisi sizin kişisel haklarınızı ihlal ettiğinde, biz hiç farkında olmadak da hep hayatımızın içindedirler.
Polis haftamız vesilesiyle, sizlere, tanıdığım, dost, iyi bir aile babası, iyi bir evlât ve Polis Teşkilatımızın yetiştirdiği değerli bir insandan bahsetmek ıstiyorum sizlere; Fikret Aydoğdu.
Trabzon'lu bir ailenin 5 çocuğundan birisi olan Fikret beyi, Bodrum'da yaşayan teyzesi Bilgi abla vasıtasıyle tanıdım.
Resim yaptığım için; yapacağım resimlerin bizzat kendisini görmekle başlarım işe. Osman Hamdi Bey'in meşhur Kaplumbağa Terbiyecisi eserini de bizzat PERA PALAS a gidip 1 hafta hergün orada, o muhteşem eseri izledikten sonra yapmıştım o harika Repredüksiyonunu.
Sümela Manastırı'nı yapmayı da hep çok isterdim. Sadece gördüğüm resimlerinden değil de, yapının o tarihi dokusunu da kavrayabilmem için Sümela Manastırı'nı merak eder durur, bir gün gidip de orada resmetmeyi hayal ederken, Bilgi abla bir bayram evvelinde ; "hadi Trabzon'a Ülkü ablama gidip bayramı orada geçirelim" dedi.
Bir hafta süren Sümela Manastırı izlemelerim, Trabzon'un yerlisi değerli bir ailenin misafiri olarak; birlikte aynı apartmanda omuz omuza yaşamları, anne, oğul, gelin, evlat, torun, abi, teyze, yenge ve birbirlerine verdikleri kıymetli değerlerle oluşan hayat tarzları, örf adetleri, işte orada onlarla bir anlam kazandı. 61 plaka artık benim de dostları dı.
Fikret beyi tanımak da orada kısmet oldu. Bu aile yapısı, Ülkü ablayla devam eden ailenin hayat tarzı ve birbirleriyle olan saygılı ve sevgi dolu yaşamları beni çok etkiledi.
Trabzon'luların o tatlı şivesi, değişik türkü tarzları, yöresel kapalı pideleri, pancar dolmaları, kuymakları, tereyağları ve maçlarda, ailecek bütün apartmanın "Trabzonspor Forması" giyip de, heyecanla, maç izlemelerini hiç unutamam.
1978 yılında girdiği Polis Koleji nden, 36 yıl çeşitli illerimizde görevlerde bulunarak 1.Sınıf Emniyet Müdürü olarak emekli olan Fikret Aydoğdu; ,"halkın içinden çıktığımız için halka karşı davranışlarımız insan haklarına ve onuruna uygun, yolumuz Atatürk'ün yoludur, polis halkın polisidir, yolumuz Atatürk'ün yoludur" ilkesiyle, Polis Teşkilatımızın; vatanımızı savunan, halkına hizmette Atatürk yolundan şaşmayan değerler yetiştirdiğinin de bir göstergesidir.
Bu vesile ile Sevgili dostum Fikret Aydoğdu'nun Polis Haftasını kutluyorum.
Geceleri evlerimizde uyurken rahat uyuyabiliyorsak, gündüz sokaklarda huzurumuz varsa, haklarımızın korunduğunu biliyorsak, Ata'mızın yolunda, onurla ve gururla, emniyet mensubu değerli dostlara ve tüm polis teşkilatına saygı ve sevgilerimizle efendim.
Handan Çölaşan
|