Kilis’te eczacılık yapan değerli dostum Eczacı Kahraman Ünler’den bir elektronik posta aldım.
Bu iletiyi okurlarımla paylaşmayı görev biliyorum.
Çünkü bugün herkesin cebinde bir kredi kartı var ve çoğu kart sahibi, ölçüsüz ya da bilinçsiz harcamalarından dolayı mağdur olmuş durumda.
Bankaların asıl ödevi, durgun paraya yön verip, onu ekonomiye kazandırmaktır.
Oysa günümüzde bankalar kazanç peşinde koşmaktan bu ödevlerini unutmuş görünüyorlar.
Her köşe başında, her alışveriş merkezinde, her benzin istasyonunda kredi kartı pazarlayanları görmüşsünüzdür.
Bir de bankalara yatırılan paralardan hesap işletim ücreti diye bir kesinti yapılmaktadır.
Sözün özü, minareyi çalan kılıfını da hazırlamış, bu arad tüketici haklarını da elinin tersiyle bir kenara itmiş.
İyi ki tüketici dernekleri var.
İyi ki Eczacı Kahraman Ünler gibi duyarlı yurttaşlar var.
Yoksa böyle bir kara düzene teslim olanların hali ne olurdu?
Şimdi değerli dostum eczacı Kahraman Ünler’in yolladığı iletiyi birlikte okuyalım.
“HESAP İŞLETİM ÜCRETİNDE TÜKETİCİ ZAFERİ
Son yıllarda, bankalar kârlarını arttırmak için yeni gelir kapıları oluşturmuş, tüketiciye yeni maliyetler çıkarmıştır. Ancak birçok gelirlerinde olduğu gibi hesap işletim ücretleri de tüketiciden haksız ve sözleşmeye aykırı olarak kesilmektedir. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi “Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.” hükmü ile yıllık hesap işletim ücretinin alınamayacağını belirtmiştir.
Tüketicinin tepkisine yol açan hesap işletim ücretine karşı verilen mücadelenin son örneğinde Akbank tarafından bir tüketicimizden kesilen 21 TL yıllık işlem ücreti hakkında önce Üsküdar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından ücretin tüketiciye iadesi kararlaştırılmış; daha sonra yargı merciinin kararına rağmen parayı iade etmemekte direnen banka icraya verilmiştir. Ankara 32. İcra Dairesi’ne 2009/16340 Esas numarası ile açılan icra dosyasında 21 TL esas alacak, 2.75 TL faizi, 160 TL vekâlet ücreti ve harçları ile birlikte toplam 210 TL olarak belirlenen dosya alacağı İcra Müdürlüğü tarafından Akbank’tan tahsil edilmiştir. Banka, tüketiciden kestiği hesap işlem ücretinin 10 katını icra yoluyla geri ödemek zorunda kalmıştır.
Bütün tüketiciler, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurmalıdır. Bankalar ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından biran evvel vazgeçmelidir. Tüketicilerin her an karşılaşabileceği bu uygulamaya karşı yapmaları gerekenleri bilgilendirmek amacı ile kamuoyunun bilgisine arz olunur.”
Ben de buradan kredi kartı sahipleriyle bu iletiyi paylaşmak ve onlara Ec.Kahraman Ünler’in açıklamalarını duyurmak istedim.
|