"Evlat sermaye, torun kâr" der, atalar. Gençliğin koşturmacası içinde, doğru dürüst bir iş sahibi olma ve ev geçindirme telaşına düşen çoğu anne-baba, aynı zamanda ruhen büyümeye, olgunlaşmaya,çalışırken çocuklarını dolu dolu sevmeyi kısıtlı olarak yaşar ama yaşlandıkça duygusallaşma artar,çocuklara karşı duyarlılık yoğunlaşır.
Günümüzde artık geniş aile, yerini anne-baba ve çocuktan oluşan çekirdek aileye bıraksa da hala zaman zaman büyüklerin otoritesine dayalı geleneksel aile anlayışı geçerliliğini korumaktadır. Bunun sonucunda Büyükanne ve dedelerin çocuklarla yakın teması sıklaştıkça, torunları üzerinde olumlu ve olumsuzetkileri de artar,anne-babadan beklediğimiz eğitim de denge ve tutarlılık ilkesi de bozulabilir, anne ve baba, büyükleri kırmamak için özen gösterirken;Büyükanne ve dedeler .çocukların her isteğine ‘Evet’ diyerek aşırı bir hoşgörülü yaklaşım içinde görünürler. Bu durumda anne ve babasından olumsuz yanıt alan çocuklar, büyüklerine sığınarak istediklerini bu yolla kolayca alır. Büyükanne ve dedeler hayatlarının 2.Baharında torunları tarafından sürekli sevgi ve ilgi görmek amacıyla bu aşırı koruyucu tutumlarını sürdürürler.
Çocuklar, anne ve babasının yoğunluk nedeniyle gösteremediği,ilgi ve sevgiyi onlardan görebilmektedir; bu da onların psikolojik yönden gelişimlerini olumlu etkilemektedir.Torunlarıyla sürekli iletişim halinde olan büyükanne ve dedeler torunlarıyla arasında ki ilişkide değişik görevleri yerine getirmekte ve farklı konumlarda bulunabilmektedir.Büyükanneler ve dedeler, torunlarını çok sevdiklerini hep gösterirler. Evi hep neşe yuvasına çevirmeye, evlatlarını sürekli mutlu etmeye çalışırlar. Bunun için de torunlarıyla oyunlar oynar, şakalar yaparlar; çoğu zaman da sık sık tavizler verirler.Büyükanne ve dedelerin en büyük hatası torunlarını çok fazla şımartmalarıdır. Torunlarının sevindiklerini görmek kahkahalarını duymak onlar için en büyük keyifleridir. Bunun için de; zaman zaman çok istediği ve çoğunlukla da anne-babanın kısıtlama getirdiği şeyleri alarak onları mutlu etmeye çalışırlar,Bu nedenle çocuklar, genellikle büyükanne ve dedeleriyle vakit geçirmekten keyif alırlar. Çocuklar büyükanne ve dedelerinin aşırı hoşgörüsünden olabildiğince faydalanmakta, hatta aynı tutum ve davranışı anne babalarının da göstermesini beklemektedirler,Çocuklarda bu beklentileri kaldırmak anne baba otoritesini bozmamak için ,Büyükanneler ve dedeler, çocuk eğitiminde yalnızca destekleyici rol oynamalıdırlar; asla anne-baba görevini üstlenmemelidirler.Anne ve baba, çocuğun eğitimiyle yetiştirilmesinde birinci derecede yetkili ve sorumlu olmalıdırlar,Kuşaklar arasında çocuk hakkında farklı görüşler olacaktır. Ama bu fikirler çocuğun önünde asla dile getirilmemelidir.Anne ve Babanın çocukta neleri kısıtldıklarını nedenleriyle birlikte, oldukça açık ve net bir şekilde çocukların olmadığı zaman Büyükannelere ve Büyükbabalara belirtmesi ortaya çıkabilecek çatışmaları engelleyecektir.
Çiçeği burnunda bir Babaanne olarak şimdiye kadar yazdıklarımın ne kadarını doğru ne kadarını yanlış uyguluyorum bilmiyorum ama şu kesin ki;duygularımın,yavaş yavaş sararmaya başladığı,sabahları gözümü açtığımda ,günün sıkıntısını o an hissetmeye başladığım monoton günlerim, torunum Onur dünyaya geldikten sonra çok daha farklı bir anlam kazadı.Yüreğim onun minik yüreğiyle birlikte pırpır atarken,.gözlerinde ki pırıltı gözlerime yansıdı.Minik elleriyle elimi her tutuşun da sararan duygularım yeniden yeşerdi.Kokusunu içime,beynimin her hücresine yerleştirebiliyorum,”canlarımın canı” çoğaldıkça aynı heyecanı,aynı yürek atışını duyacağımı iyi biliyorum.Babaanne olarak kuşak farkı yaşmamak içn kendim,bilgilerimi devamlı yeniliyorum,Sevgim; tüm sevdiklerimin arkasından, destek olabiliyorsa ne mutlu bana.
Aile değerlerimize sahip çıkacak bir nesilin yok olmaması için onları yönlendirecek bilinçli ebeveynlere ihtiyacımız var,o zaman kuşak çatışması ortadan kalkacak,her yaş bilgi alışverişi yapılabilecek zenginliğe erişecektir..
SEVGİLER; en genç nesil olan torunlara..SAYGILAR; kuşak çatışmasına meydan vermeden çocuklarımıza örnek olabilen anne-baba-büyükanne ve dedelere..
|