2012-2013 Öğretim yılı açılıyor bu yıl önceki yıllara göre daha küçük yaş grubunu, oyuncaklarla oynarken değil, sıralarda kalemle defterle, kitapla birlikte Atatürk gençliğinin temel atılımını göreceğiz. Tabi ki bu yaş çocuklarının okula başlamasıyla ilk gün heyecan ve korkularının olmaması mümkün değildir.
İlkokul, çocukların sosyalleşmeye başladıkları ilk yerlerden biridir. Dolayısıyla aileden sonra girdikleri bu alanda kaygılanmaları, korkmaları çok normaldir. Bir kere anne-babadan ayrı kalacak 5-6 çocuğundan bahsediyoruz. Artık oyun dönemi bitmiştir. Farklı bir sosyal çevresi vardır. Orada anne, baba, dede, yok. Hiç tanımadığı yüzler var. Kimler var? Öğretmenler, hayatında görmediği çocuklar... İşte bu onları kaygılandıracaktır. Bu da çok normaldir.
Çoğumuzun belleğinden silinip gitmiştir, o gerçek hayata adım attığımız ilk gün. Eğer ki anaokuluna da gitmemişseniz, ilkokulun ilk günü, ailenin koruyucu kanatlarından ayrılış demektir. Arkadaşlıklara zaman vardır, öğretmenlerin sevgisini hissetmek için de erkendir.
Velhasıl zor bir gündür; heyecan, çekingenlik, hatta korkunun eşlik ettiği...
İlk gün kimi çocuk için kolaydır, kimisi için ise travmatik olabilir. Bazen çok sudan sebepler, okul hayatı boyunca soruna dönüşebilir. En büyük kabus, anne-babadan ayrılmak. Yemek yemek, tuvalete gitmek de ilk günlerin en zorlu işleridir…
Anne-babalar, önce çocuğa kaygı ve endişelerini sormalı. Onu dinledikten sonra korkularının çok normal olduğunu, sadece onun değil her çocuğun bu tür kaygılar yaşayabileceğini anlatıp, çocuğu okula gitmesi için cesaretlendirmeliler. Aslında her anne-baba çocuğuyla farklı tarzlarda konuşur. Önemli olan yapılacak bu konuşmaların samimi, güven verici ve cesaretlendirici olmasıdır. ‘Bak büyüyorsun artık ama biz hep senin yanındayız. Bizden ayrı, yalnız olacaksın. Ama bu senin hayatın için önemli. Biz senin yanındayız. Seni seviyoruz. Yalnız kalmayacaksın’ demeliler ve bunu hissettirmeliler.
Çocukları onları görsün. Güven gelsin. ‘Okuldayım, korkunç bir yerde değilim. Ailem de beni yalnız bırakmıyor’ diye hissetsin çocuklar. Eğer çocukların okula alışmaları bir haftadan uzun sürüyorsa zaman kaybetmeden psikolojik destek almak gerekmektedir.
Tüm öğrenci ve anne babalara yeni eğitim öğretim yılında sağlık, huzur ve başarılar diliyor sevgi ve saygılarımı iletiyorum…
|