Kilis Hasta Yakınları ve Hasta Hakları Derneği Başkanı Ec. Kahraman Ünler’den çığlık gibi bir ileti aldım.
.
Bu çığlık, Suriye’den sığınmacı olarak Kilis’e yerleştirilenlerden duyulan rahatsızlığın çığlığı.
.
Bazı partilerin il başkanları ve bazı sivil toplum örgütü yöneticilerinin imzaladığı bu çığlığı, virgülüne dokunmadan sizinle paylaşmak istedim;
.
KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR
.
Suriyede ki çatışma ve katliamlardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 200.000 kişiye yaklaşmış bulunmaktadır. Sınırın hemen öbür yanında devam eden vahşetten kaçan binlerce kişi Kilis 'e sığınmıştır. 14.500 sığınmacı Konteyner kentte olmak üzere şehrin içinde 1200 hanede 30.000 Suriyeli olmak üzere 50.000 kişi civarında Suriyeli ilimizde yaşamaktadır. Bu rakamlar stabil olmayıp her geçen gün artmaktadır. İlimizde parklar, camiler, çarşı, caddeler,Hastane velhasıl her yer bu sığınmacılarla dolup taşmaktadır. Bu yoğunluğun yanısıra Elbeyli ilçemizde 15.000 kişiyi barındaracak daha büyük bir konteynir kentin yapımı süratle devam etmektedir.Elbeyli’deki kurulacak olan konteynır kente gelecek olanlarla birlikte Kilis’teki Suriyeli sığınmacı sayısı 65.000 rakamlarına ulaşmış olacaktır.
Öncüpınar sınır kapısından ve fiili olarak denetlenemeyen Suriye sınırından her gün ailesiyle kaçıp ülkemize sığınan birçok Suriyeli Kilis’e akın akın gelmektedir. Bunun yanında Özgür Suriye Ordusu'na mensup binlerce yaralı da sınır kapılarından geçirilerek en yakın Hastane olan Kilis Devlet Hastanesine getirilmektedir.Tüm bu gelişmeler sonucu Suriyeli yaralı sığınmacıların ilk durakları olan Kilis Devlet Hastanesi,bugünlerde büyük bir telaş ve yoğunluğa sahne olmaktadır.Ana-baba gününe dönen Kilis Devlet Hastanesi yaralıyla dolup taşmaktadır. Sınırın öbür yanında Suriye vatandaşlarından yaralananlar, Kilis Devlet Hastanesine getirilmektedir. İlk müdahaleleri Suriye'deki merdivenaltı hastanelerde yapılan yaralılar, Kilis ve çevre ilçelerdeki 112 Acil istasyonlarının çalışmalarıyla Kilis Devlet Hastanesine getirilmekte, getirilen Suriyeli sığınmacılar burada tedavi edilmeye çalışılmakta,bazıları ise Çevre illere yer yokluğundan dolayı sevk edilmektedir. Yaralı Suriyeli sığınmacılar yüzünden Kilis Devlet Hastanesi ve civar illerde bulunan bölge hastanelerinde yer sıkıntısı yaşanmakta olup, Kilis Devlet Hastanesinde Yaralı Suriyeli sığınmacılar yüzünden büyük bir yoğunluk yaşanmaktadır. Kilis'teki hastanede yaşanan yoğunluk ve yatak sıkıntısı nedeniyle Gaziantep'e gönderilen yaralıların ise oradaki hastanelere de kabul edilmediklerini üzülerek görmekteyiz. Gaziantep'teki özel hastaneler devletten Suriyeli sığınmacıların tedavi ücretlerini sekiz aydır alamadıkları için Suriyeli sığınmacıları kabul etmemekte,sadece nakit parası olanları kabul etmektedir. Kilis Devlet Hastanesinde savaş koşulları yaşanmaktadır. Bir sahra savaş hastanesi olarak hizmet vermeye çalışılmaktadır.Savaş ve sahra hastanesinden tek farkımız bu hastanede çalışan hekim ve sağlık personellerinin omuzlarında rütbelerinin bulunmamasıdır.Burada gerçek bir harbin emare ve koşulları yaşanmaktadır.Ne zaman gitseniz, Cerrahi branşlarda görev yapan hekimlerin hepsi ameliyathanede olup, Suriyeli sığınmacıları tedavi etmeye çalışmaktadırlar.
Kilis Devlet Hastanesi 170 yatağı ile Kilis’in nufusuna göre hesaplanarak yapılmıştır. Suriyeden gelen binlerce yaralının buraya geleceği önceden öngörülmemiştir. Suriyeli sığınmacıların ilimize gelmelerinden sonra yatak sayısının 208 civarına çıkartılmasına rağmen Kilis Devlet Hastanesi yatak doluluk oranı yüzde 150 lere ulaşmıştır.Hastanedeki yıllık doğum sayısı 2011 yılında yıllık 1050 normal doğum 250 sezeryenli doğum iken, Suriyeli sığınmacıların gelmesinden sonra 2012 yılında normal doğum 2500,sezeryenli doğum ise 800 lere ulaşmıştır.Servislerde yatan sığınmacı yüzdesi son üç ayda yüzde 50 yi geçmiştir. Çocuk servisinde 2 yataklı bir odada 5 veya 6 hastaya hizmet verilmektedir. Poliklinik sayısı polikliniklerde yüzde 30 artışlara ulaşmıştır.En büyük yoğunluğun ve sorunların yaşandığı acil servise ise çoğu parçalanmış,yanmış halde yüzlerce sığınmacı perişan bir halde her gün yüzlerce sığınmacı gelmektedir.Acile müracaat sayısı günlük, 400 lerden 700 lü rakamlara ulaşmıştır.Acil servise gelen ateşli silah yaralanması ve ağır yaralı hasta sayısı ortalama günlük 7-8 iken bu rakamlar Suriyeli sığınmacıların gelmesinden sonra günlük en az 30 sayısına ulaşmıştır. Bu kadar yoğun çalışan ve gelen hastaların çoğunun ateşli silah yaralanması,ağır yaralılardan oluşan bir hastanede hastalara, acil servisteki mahdut sayıdaki doktorlarla hizmet vermek mümkün değildir. Hastanedeki doktor sayısı ve yardımcı sağlık personeli sayısı bu olağanüstü koşullarda hizmet vermek için yeterli değildir. Personel açığı,sağlık personelini daha yoğun çalıştırmakla çözülmek cihetine gidilmektedir. Yoğun bakımdaki 17 yatakta yapılan çalışma ile yatak sayısı 19 çıkarılmış olup, Suriyeli sığınmacıların yoğun bakımdan yararlanma oranları yüzde 95 e ulaşmıştır. Ameliyathane, acil seris, röntgen,hastane koridorları, laboratuvar,klinikler,hastanenin morgu Suriyeli sığınmacılarla dolup taşmaktadır. Hastane personelinin tamamı,uzman doktorlar,acil servis çalışanları,yoğun bakımdakiler, yardımcı sağlık personelleri,hizmetliler velhasıl tüm hastane personeli Suriyeli sığınmacıların yoğunluğundan,nöbet tutmaktan,hasta taşımaktan,ameliyat yapıp,bu sığınmacılara yer aramaktan dolayı stres altında olup, yorgun düşmüş ve perişan bir halde çalışmaktadır.112 servisin ambulansları Suriyelileri Adana, Hatay, Mersin, Gaziantep, Sivas’taki boş yatağı bulunan hastanelere taşıyor.Şehirde bir çok zaman ambulans bulmak mümkün olmuyor,zira ambulanslar hep il dışında veya Suriyeden yaralı taşıdığı için hep dolu ve seyir halinde.
Hastanedeki doktorlar ve sağlık personelleri,Hastanenin dışında da sığınmacılar için konteynır kentte oluşturulan sağlık biriminde günde ortalama 250 civarında Suriyeli sığınmacıya sağlık hizmeti vermektedir.Gerek hastanenin acil servisinde gerekse konyeynır kentte oluşturulan sağlık birimine müracaat eden sığınmacı hastaların çoğu ateşli silah yaralanması,parçalanma veya ağır yanıklı hastalardan oluşmaktadır.Bu ağır yaralı hastaların tedavisi için,boş hastane yatağı,bir çok sağlık personeli,yoğun bakım yatağı ve muhtelif ekipman ve malzemeye gereksinim duyulmaktadır.Yoğun bakımdaki 19 yatak sürekli olarak Suriyeden gelen yaralılarla doludur.Acil servis her an Suriyeden gelen yaralılara hizmet vermeye çalışmaktadır.Kilis Devlet Hastanesi 170 yatağı olmasına rağmen Suriyeli sığınmacılara,8 ayda 5,5 Trilyon liralık hizmet vermiştir.Gaziantep ili ise 1700 yatağa sahip olmasına rağmen Suriyeli sığınmacılara sadece 1,2 Trilyon liralık hizmet vermiştir. Bu çarpık ve adil olmayan yapılanma Kilis ilinde yaşayan biz Kilis’lileri mağdur etmektedir. Yetkililere verilen talimat doğrultusunda Hastaneye müracaat eden her Suriyeliye sıra beklemeksizin bakılmaktadır.Bu yoğun tempodan dolayı hastane bir çok hasta acil serviste,yoğun bakımda,servislerde,doğum hanede, polikliniklerde, ameliyathanede yer olmadığı için hizmet alamamakta ve mağdur olmaktadır. Kilis Devlet Hastanesinde yöneticiler gayret ve yoğun çalışma tempolarına rağmen Suriyeli sığınmacıların yoğunluğu ve sürekli olarak artan yaralı sayısından dolayı çaresiz kalmışlardır.
Suriyeli sığınmacıların sağlık sorunlarının çözümü ise :gelen sığınmacıların Kilis Devlet Hastanesine müracaatlarından sonra TRİAJ uygulaması yapılarak ilk tıbbi müdahaleleleri yapıldıktan sonra Gaziantep İlinde Suriyeli sığınmacıları tedavileri için tahsis edilecek bir Devlet Hastanesine sevklerinin yapılması sureti ile çözülebilecektir.Suriyeden gelen sığınmacıların Gaziantep ilinde Bölge Hastanesi konumunda bir Devlet Hastanesine yönlendirilerek bu hastanede tedavi edilmelerinin yolu açılmalıdır.Bu uygulamanın Gaziantep ilindeki hastaları olumsuz yönde etkileyeci endişesi düşünülmemelidir.Zira Gaziantep ilinde bir çok büyük ve donanımlı hastane bulunmakta olup bu kurumlar SGK ile anlaşmalı olup vatandaşlara hizmet vermektedir.Bunun dışında diğer bir alternetif ise Konteynır kentin yanında tam donanımlı,acil servisi,bir çok ameliyathanesi, 35 yataklı bir yoğun bakımı olan en az 100 yataklı müstakil bir hastanenin oluşturulması ve bu oluşturulacak olan yeni hastane personellerinin ülke çapındaki devlet hastanelerinden en az üçer aylık rotasyonla sağlanması ile bu sığınmacılara sağlıklı hizmet vermek mümkün olacaktır.
Kilis Devlet Hastanesinde Suriyeli sığınmacıların yoğunluğundan dolayı hizmet alamamaktayız. Kilis’li hastalarımız çaresiz ve perişandır.Hastane yöneticileri tüm çabalarına rağmen bu büyüklükteki Suriyeli sığınmacı sorununa çözüm üretememektedir. 170 hasta yatağına Suriyeden gelen ve ileride gelmesi muhtemel olan on binlerce hastayı yatırıp tedavi etmek olası değildir.Yoğun bakım hep sığınmacılarla doludur.
Bizler Suriyeli sığınmacıların hastanemizden hizmet almalarına karşı değiliz.Ama bizler için yapılan Kilis Devlet Hastanesinde biz Kilis’liler hizmet alamamakta ve mağdur olmaktayız. Hastalarımız sığınmacıların yoğunluğundan dolayı il dışına sevk edilmektedir. Bu 170 yatakla Kilis’te bu koşullarda hastanede hastalara hizmet vermek mümkün değildir. Yetkililere verilen talimat doğrultusunda Hastaneye müracaat eden her Suriyeliye sıra beklemeksizin bakılmaktadır.Kilis Devlet Hastanesinin isim tabelasını kaldırıp SURİYELİ SIĞINMACILAR HASTANESİ ismini koymanın daha uygun olacağı apaçık ortadadır. Suriyeli sığınmacılara kapıları açanlar,çözüme katkıda bulunmamakta,sadece uzaktan seyretmektedirler. Suriyeli sığınmacıları ilimize kabul edip,buyur edenler, sorunun çözümünüde üretmelidir.
Halep'te ve Azez de son yaşanan ağır bombardımanlardan sonra yaralanan Suriyeliler Kilis'teki acil servise aynı anda 50-100 kişilik gruplar halinde gelmeye devam etmektedir. Hastane yaralılarla dolup taşmaktadır.Hastanenin her yerinde,Acil servis, ameliyathane, röntgen servisi sığınmacılarla doludur.Bu günlerde acil bir hastanız olurda hastaneye gidecek olursanız kimse sizinle ilgilenmeyecektir.Zira tüm hastane personeli, doktoru, hemşiresi, röntgencisi,laborantı,ebesi,pansumancısı,hizmetlisi Suriyeden gelen yanmış, kurşunlanmış, parçalanmış yaralılarla meşgul olmaktadır.Hastalarımız çaresizlikle yüzyüze gelmekte ve mağdur olmaktadır.Hastalarımız muayene olmak için saatlerce beklemektedir. Bir çoğuda yer olmamasından dolayı il dışına sevk edilmektedir.
EVET BU BILGILER DOĞRULTUSUNDA,KILIS DEVLET HASTANESINDE KİLİS’Lİ HASTALARIMIZ;ACIL SERVISTE YOĞUNLUKTAN DOLAYI SIRA BEKLERKEN,YOĞUN BAKIMDA YER YOKLUĞUNDAN DOLAYI, AMELİYATHANENİN DOLU OLMASINDAN DOLAYI, SERVISLERDEKI YOĞUNLUKTAN DOLAYI HASTANE ENFEKSIYONUNA MARUZ KALINMASI ,AMBULANSLARIN YOĞUN OLMASINDAN DOLAYI AMBULANS TEMİN EDİLEMEMESİ GİBİ NEDENLERDEN DOLAYI ÖLÜM VAKALARININ YAŞANMAMASI VEYA TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK SAĞLIK SORUNLARIYLA KARŞILAŞILMAMASI İÇİN; KONU İLE İLGİLİ KURUM VE KİŞİLER SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ACİLEN TEDBİR ALMALIDIR. BU BELGENIN ALTINA IMZA KOYAN TÜM SIVIL TOPLUM KURULUŞLARI OLARAK BU BILGILERI KAMUOYU ILE PAYLAŞMAYI VE YETKİLİ KİŞİ VE KURUMLARI BİLGİLENDİRİP,BU KONUYA DİKKATLERİNİ ÇEKMEYİ, SORUMLULUK BİLİNCİNİN GEREĞİ OLARAK DEĞERLENDİRMEKTEYİZ.
.
Diliyoruz ki bu harp ve vahşet bir an evvel bitmeli ve Suriyeli Sığınmacılar kendi ülkelerine bir an evvel dönmelidir. Suriye ve Türk Halkları barış ve kardeşlik duyguları içinde huzur içinde yaşamalıdır.
.
BU BASIN BİLDİRİSİNİN ALTINA İMZA KOYAN KURUM VE KİŞİLER
.
TÜRKİYE KAMU ÇALIŞANLARI VAKFI KİLİS ŞUBE BAŞKANI ÖMER YABANCI
ECZACILAR ODASI BAŞKANI ECZ.GÜVEN SİPAHİ
MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANI MEHMET ÜNLÜKAHRAMAN
KİLİS ŞEHİR DERNEĞİ BAŞKANI SABİT ERENTÜRK
KİLİS YEREL YÖNETİMLER DERNEĞİ BAŞKANI M.FATİH MUHTAR
ÇİFTÇİ MALLARI KORUMA MECLİSİ BAŞKANI MEHMET KARA
KİLİS ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANI ŞEVKET MEMİLER
KİLİS TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BŞK. VEKİLİ YUSUF BOZKAYA
NE OLUR TUT ELLERİMİ DERNEĞİ BAŞKANI GÜL SEHER SEVİNÇ
SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI ŞERİF AKKURT
TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ KİLİS ŞUBE BAŞKANI MEHMET KORKMAZ
KIZILAY KİLİS ŞUBE BAŞKANI SABİT ERENTÜRK
EĞİTİME KATKI VE KORUMA DERNEĞİ BAŞKANI ECZ.M. UĞUR TIRNAKSIZ
CHP İL BAŞKANI ABİDİN USLU
DEMOKRAT PARTİ İL BAŞKANI HASAN ÇELEBİ
MHP İL BAŞKANI MEHMET ALİ ÖZKARACA
KİLİS HASTA YAKINLARI VE HASTA HAKLARI DERNEĞİ BAŞKANI ECZ. KAHRAMAN ÜNLER
KİLİS ZİRAAT ODASI BAŞKANI ABDULLAH ÇELİK
TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ KİLİS ŞUBESİ YÖN. KURULU ADINA MAHMUT ÇETİN
KADIN BİRLİĞİ DERNEĞİ BAŞKANI HÜLYA SOYDİNÇ
|