Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29918148
Bugün Ziyaretçi :  9394
Aktif Ziyaretçiler :  9394

Bilgi gücü ve göçü
 
Ferdî ve içtimaî, maddî ve manevî, dünyevî ve uhrevî hayatımızı yakından ilgilendiren iş ve davranışların disipline ve dizayn edilmesinde etken olan önemli unsurlardan biri bilgi diğeri de ilgidir. Bu iki unsurun içeriği o denli önemlidir ki, onların olmadığı yerlerde kayda değer bir gelişme ve ilerleme görülemez. İnsan, doğumundan ölümüne kadar bilgiye, ilgiye, besine ve bakıma muhtaçtır. Dolayısıyla beynimizi bilgisiz, kalbimizi ilgisiz bırakmaya hakkımız yoktur. Fert ve toplum olarak hayat boyu hedefimiz her gün yeni bir şeyler öğrenip bilgi dağarcığımıza yeni bilgiler ilave etmek olmalıdır. Bunun için, okumak, araştırmak, ilmi çalışmaları izlemek ve bilimsel toplantıları takip etmek gerekir. Her gün yeni bir şey öğrenen insan yeniliğe açık ve ilme aşık olan insandır. Her gün yeni bir şey öğrenmeyen insan da körelmiş ya da körelmeye yönelmiş demektir.
Dünya çapında ünlü bilginler yetiştirmek için, imkânlar seferber edilmeli, yapılması gereken harcamalar esirgenmemelidir. Araştırmalar teşvik, buluşlar temin ve çalışmalar takdir edilmelidir. Yetiştirilen bilgin insanlar beyin avcılarına kaptırılmamalıdır. Milletçe müşteki olduğumuz beyin göçünü önlemek için gereken herşey yapılmalıdır.
Göç güç iştir. Kimse durup dururken yurdunu-yuvasını, evini-barkını, eşini-dostunu bırakıp başka yerlere gitmek ve tanımadığı insanların içine girmek istemez. Eğer bir yerde bir göç olayı olmuşsa, göçen insanlar ona zorlanmışlardır. Geçmişte ve günümüzde meydana gelen göç olaylarını tetikleyen faktörlerin başında zorlama ve horlama hali gelir. Tarih buna tanık, belgeler bu gerçeği dilegetirmektedir.
Eğer göç olaylarında kınanacak birileri varsa, onlar göçmeye zorlananlar değil, zorlayanlandır. İlminin icabını yapmak ve inancının gereğini yaşamak için göç edenler de bu cümledendir. Türkiye’de, 1960’larda doktorların ülkeyi terk etmesiyle başlayan beyin göçünün, ülkenin bilimsel ve teknolojik çalışmalarda geri kalmasına neden olduğu ehlince bilinmektedir. Ülkelerine yapılan vasıfsız insan göçünü önlemek için çok sert tedbirlere başvuran batılı ülkelerin, yaptıkları bilimsel ve teknolojik çalışmalarla kendilerini kabul ettiren bilim adamlarının ülkelerine yerleşmesi için her türlü kolaylığı sağlaması dikkat çekmektedir.
Beyin avcısı bu ülkelerin başında gelen ABD’de 4 bine yakın Türk hekim hem yaptıkları bilimsel çalışmalar hem de geliştirdikleri tıbbi yöntemlerle bilim dünyasında çığır açmaktadırlar. Beyin avcısı ülkeler arasında Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ilk sıralarda yer almaktadır.
Düşük ücret politikası, vergi oranlarının yüksek olması, gelecek endişesi, üniversite mezunlarının iş bulamaması, mezun oldukları bölümlerin dışında bir iş sahasında çalışmak zorunda kalmaları beyin göçünün önemli etkenleri arasında yer almaktadır.
Kayırmacılık, Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynağın ayrılmaması, bilim ve teknolojiye değer verilmemesi, fikir üretiminin, buluşun para etmemesi ve desteklenmemesi de beyin göçünü tetiklemektedir.
Öteyandan Türkiye’den her yıl 25 bine yakın öğrenci okumak için yurtdışına gitmektedir. Eğitimlerini tamamlayıp geri dönmeyenlerin oranının yüzde 30’larda olduğu veriler arasındadır.
Özellikle fen bilimlerinde mastır ve doktora çalışmasını tamamlayan Türk öğrencilerin ülkeye dönmemesinin en büyük nedeni ise bulundukları ülkede sağlanan maddi imkanlardır. Mastır ve doktora öğrencileri eğitim gördüğü ülkelerin araştırma merkezleri ve teknoparklarda kısa sürede yüksek ücretle çalışma imkanı bulabilmektedir.
Eğitimlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönenler ise bilgi birikimleri ve deneyimleri doğru yerlerde değerlendirilmediği, aldıkları ücretlerin yetersizliği ve mesleki gelişimlerinin sekteye uğradığı için bilimsel çalışmalara önem vermemektedirler.
Beyinsiz insan yok, herkesin beyni var. Ama bilen beyin sahibi olan insan azdır. Bu beyinlerin göçünü önlemek için onlara sahip çıkılarak teşvik ve taltif edilmeleri şarttır. Bu gerçeği gören Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın başlattığı girişim takdire şayan bir gelişmedir.
Ankara Sanayi Odası Başkanlığı döneminde birbirinden ilginç projelerle ortaya çıkıp Hazine’ye çeşitli kaynaklar kazandıran Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu defa başka bir kazandırma projesine imza atmıştır.
Türkiye’den dünyanın değişik yerlerine gidip oralarda önemli buluşlara imza atan başarılı Türk bilim insanlarını geri döndürmek için bir Koordinasyon Merkezi kurulması önerisi getiren Çağlayan, tersine beyin göçünün yolunu açmıştır.
Proje, yaşamının 18 yılını yurtdışında bilimsel çalışmalara adayan ve edindiği tecrübe ve birikimini bundan sonra ülkesinde harcamak isteyen Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çalışanı Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu’nun Türkiye’ye dönme isteği üzerine çıkan sıkıntılar üzerine gündeme gelmiştir.
Bu durum, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirmiştir. Bakanlık, yurtdışından ülkesine dönmek isteyen bilim adamlarının istihdam edilmelerini sağlayacak “koordinatör bir kurum” oluşturulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçmiştir.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan imzasıyla, Dışişleri, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’e birer yazı gönderilmiştir. Gönderilen yazıda, “Ülke olarak yetişmiş insan kaynaklarımızdan azami ölçüde faydalanmak için onların izlenmesi, geri dönüşlerinde ülkemize yüksek faydayı sağlayacak alanlarda istihdam edilmelerini sağlayacak ve onlara yol gösterecek bir koordinatör kurum belirlenmesi ve oluşturulması gerekmektedir.”
 
 
Ekleyen:  Dr. İbrahim ATEŞ
Tarih:  11.1.2009
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Dr. İbrahim ATEŞ Yazıları
ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİDr. İbrahim ATEŞ [ 18.8.2021 Devamı
ŞA’BAN’IN YARISI (BERAT) GECESİDr. İbrahim ATEŞ [ 28.3.2021 Devamı
DOSTLARA DUA Dr. İbrahim ATEŞ [ 22.12.2020 Devamı
VAZGEÇEMEM KİLİS’TENDr. İbrahim ATEŞ [ 16.12.2020 Devamı
KİLİSİM, KİLİSLİM Dr. İbrahim ATEŞ [ 7.12.2018 Devamı
HANNAN ÖZÜBERK’E HAKTAN RAHMET DİLİYORUZ Dr. İbrahim ATEŞ [ 15.5.2018 Devamı
ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN HATIRLATTIKLARIDr. İbrahim ATEŞ [ 29.9.2017 Devamı
Hicret (Hicri Yılbaşı) ne demek?Dr. İbrahim ATEŞ [ 20.9.2017 Devamı
KURTULUŞ KUR’ÂN’DADIR Dr. İbrahim ATEŞ [ 30.6.2014 Devamı
KADINA EL KALKMAZ Dr. İbrahim ATEŞ [ 8.3.2014 Devamı
ÜÇ AYLARIN ÜÇÜNCÜSÜ VE ESTİRDİĞİ KARDEŞLİK HAVASIDr. İbrahim ATEŞ [ 8.7.2013 Devamı
NE DÜNYAYA DARIL NE DE ONA SARILDr. İbrahim ATEŞ [ 25.2.2013 Devamı
Bayramda Birlikte Sevinelim Dr. İbrahim ATEŞ [ 16.8.2012 Devamı
Kılavuzu Kur’ân Olanın Yolu Allah’a ÇıkarDr. İbrahim ATEŞ [ 19.7.2012 Devamı
Ebeveyn ve EvlatDr. İbrahim ATEŞ [ 6.6.2012 Devamı
ÖZLEMLE BEKLİYORDUKDr. İbrahim ATEŞ [ 6.4.2012 Devamı
Kadınları Kahreden ŞiddetDr. İbrahim ATEŞ [ 20.3.2012 Devamı
TOPLU KALKINMANIN TEMEL KOŞULLARIDr. İbrahim ATEŞ [ 28.2.2011 Devamı
YERYÜZÜNDE YALNIZ DEĞİLİZDr. İbrahim ATEŞ [ 12.2.2011 Devamı
Yoksullarımıza yaklaşım tarzımızDr. İbrahim ATEŞ [ 5.11.2010 Devamı
Yaşlılık yalnızlığa yol açmamalıDr. İbrahim ATEŞ [ 12.10.2010 Devamı
Bayramlar sevinç ve saadet günleridirDr. İbrahim ATEŞ [ 2.10.2010 Devamı
BERAT’IN BEREKETİDr. İbrahim ATEŞ [ 3.8.2009 Devamı
İsra ve Miraç Dr. İbrahim ATEŞ [ 18.7.2009 Devamı
Sayfalar : 1  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam