Teknoloji öyle bir noktaya geldi ki artık çoğu işler ve işlemler için insan gücü gerekmiyor. Robotlar çoğu işleri üstlenebilir ve üstleniyor da.
Yine debirçok ürünler insan eli değerek yapılıyor. Bu da özellikle teknolojik eksikliklerden kaynaklanıyor.
Mesela Almanya'da otomasyon zaten çok önemli rol oynuyor. Fabrikaları gezdiğin zaman pek çalışan göremiyorsun ama makinalar tıkır tıkır işliyor ve ürünler üretiliyor.
Şimdi Almanya otomasyonda yeni bir aşamaya geçiyor ve bir devrim yaşanıyor.
Bu devrimin adı:“Arbeitswelt 4.0”yani “Iş Dünyası 4.0”.
Mesela Alman Volkswagen (VW) üretim tesislerinde artık araba üretimi siparişten ürün teslimatına kadar hemen hemen her aşama dijital ağ ortamında birbiri ie bağlantılı olarak mümkün olduğu kadar otomatik olarak robotlar tarafından gerçekleştirilecek.
Fabrikalarda müşteri isteklerini bilen robotlar her ürünü kişiye özel dizayn edebilecek. Robotlar birbirleriyle iletişim halinde olup gerektiğinde hammaddeyi otomatik olarak sipariş edip gereken parçaları yerinden alıp işleme tabi tutarak bir sonraki işlem aşaması için başka robotlara götürüpteslim edecektir.
Neyin eksik neyin noksan olduğunu robotlar kendileri anlayıp hammadde veya parça siparişi verecek.
Bu bilgiler sistemde gereken yerlere anında bildirilecek ve oradan teminatı sağlanacak.
VW’de araba üretiminde bir iş saatın maliyeti şu anda 40 € civarı. Doğu Avrupa’da maliyet bunun bir çeyreği; Çin’de ise 10 Avro’nun altında.
“Arbeitswelt 4.0” sayesinde VW’de saatlık maliyet 3-6 € arası olacak (enerji ve bakım masrafları dahil!).
Neticede her ürünün bir ömrü vardır. Bu hammaddenin işleyişinden ve ürünün kullanım süresinin bitişinden sonra geri dönüşüm için gerekli yerlere intikalına kadar sürer.
Kısaca bu değer zinciri kapsamında ürüne hem üretim aşamasında hem de geri dönüşüm aşamasında mümkün olduğu kadar insan eli değmeyecek.
İnsanların görevi bilgisayarın başında oturmak ve otomasyonun sağlıklı işlemesini sağlamak olacak. Gereken bilgiler dijital ortamdasisteme girilecek ve otomasyon süreci ekran başında takipve koordine edilecek.
Bu istihdam açısından aslında çok kötü bir durum. Özellikle üretim tesislerinde insanlara çok daha az ihtiyaç olacak. Çalışanların da çok daha vasıflı olması gerekecek.
Kısaca vasıfsız insanın istihdam piyasasında pek şansı olmayacak.
Almanya’da nüfusun azalmasıve gereken teknolojik altyapının mevcut olması bir yana uygun otomasyon ortamın da hazır olduğu için“Arbeitswelt 4.0”a geçiş pek zor olmayacak.
Emekli olanların bir kısmının yerini robotlar dolduracak. Genç nüfus az olduğu için istihdama da olumsuz yansımayacaktır.
Türkiye’de hem teknoloji hem de iş dünyası açısından gereken altyapı mevcut olmadı için bu devrimin gerçekleşmesi zor gözüküyor.
Maalesef bir asansörün güvenirliği bile sağlanamıyor.Kaldı ki Türkiye’de genç nüfus çok ve bundan dolayı kapsamlı istihdam olanakları gerekli.
Görünen o ki en iyi ürünleri üretenler ellerindeki yüksek teknoloji kullanarak maliyetleri deasgari düzeye indirecekler.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin işi çok daha zor olacak...
|