Almanya yapılan bir araştırmaya göre Alman'ların yüzde onu sözde dövmeli.
Araştırmaya 2000 kişi katılmış.
Dövme yaptıran insanların sayısı yöresel değişir. Eğitim, kültür ve başka etkenlere bağlıdır. Bundan dolayı böyle az katılımlı bir araştırmaya ben pek itibar etmem ama bilinen şu; dövmeli insanların sayısı gittikçe çoğalıyor.
Dövmenin tarihçesine bakılırsa eskiden genelde denizcilerin ve mahkumların dövmeli olduğu görülür. Buna tabii ki bazi yöresel kabileler de dahil (mesela Avustralya'da yaşayan Maoiler gibi).
Bugüne bakarsak toplumun bir çok kesiminde dövmeye rastlamak mümkün. Buna özellikle boksörler, futbolcular, aktörler, müzisyenler vs. dahil.
Eğitimsiz kesimde dövme yaptıranların oranı daha da yüksek. Bazıları hatta ipin ucunu kaçırıp bütün bedene dövme yaptırıyor.
İyi güzel de; dövme yaptırmanın bir bedeli olabilir mi?
Cevabı net: olabilir!
1. Sağlık açısından bir bedeli olabilir. Yapıldığı sırada kapılan enfeksiyon bir yana özellikle olumsuz psikolojik etki yapabilir. Yapılan dövme beğenilmeyebilir.
Bazı vatandaşlar mesela beraber olduğu insanların ismini yazdırırlar ve ayrıldıktan sonra uğraşıp dururlar.
Ayrıca genç iken ve bedene yakışan bir dövme ileriki yaşlarda tam tersi bir etki yapabilir ve muhtemelen de yapacaktır.
Yaptıkları dövme ile bir belirli gruba ya da ortama bağlılığına göstermek isteyen birisi ileride o ortamdan ayrıldığı zaman o dövmenin zaman aşımı gelmiş demektir.
2. Sosyolojik açıdan da olumsuz etki olabilir. Dövme yaptıran insanların hala çoğu insanlar tarafından belirli bir sınıf ya da kesim ile bağdaştırıldığı için dışlanma ve tepki toplama ihtimali yüksektir. Bundan dolayı icra etmek istenen meslekte sorun çıkabilir.
3. Evet en ağır bedel meslek konusunda oluşabilir. Almanya'da bir bayan kolundaki dövme yüzünden elemeleri geçemeyip polis olamadı. Olay şu anda mahkemelik. Özellikle ileride devlet kapısında çalışmak isteyenler dikkatlı olmaları gerek. Tabii ki dövmeli insanların devlet tarafından istihdam edilmiyor diye bir genelleme yapmak yanlış ama sorun çıkma ihtimalin göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Asıl önemi olan dövmenin motivi/simgesi, büyüklüğü, vücüdun neresinde olması ve toplumda ne kadar kabul görmesi.
Neticede mesleki seçimini yapmış ve (uygun) sosyolojik ortamda yaşayan vatandaşlar dövme konusunda daha rahat davranabilirler. Özellikle eğitimini tamamlayıp iş hayatına atılmamış gençlerin bu konuda dikkatlı olmalarında fayda olabilir.
Yapılan bir dövmenin tekrar yok edilmesinin zor olduğu ve genelde bedende iz bıraktığı da unutulmamalı.
Son olarak dövme konusunu dini açıdan değerlendirelim ve bakalım 3 büyük dinde dövmeye yaklaşım nasılmış:
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı
Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye âdeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisa 4/119). Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir (Buhari, Libas, 83–87; Müslim, Libas, 33). Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir.
Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş
Beden üzerinde dövme yapmak/yaptırmak Musevi inancı mensupları açısından Musevi dininin temel ilahi metni olan Tora/Tevrat metinlerinde bir tanrısal buyruk olarak men edilmiş bulunmaktadır.
Türkiye Ermenileri Patrikliği Başpiskopos Aram Ateşyan
Bu Hıristiyanlıkta tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Ancak putperestlik tehlikesi yoksa Hıristiyanlık bu konuyu bir sorun yapmamıştır. Örneğin Jeruşalim’e (Kuddüs) hacca giden Hıristiyanlar, bunun bir hatırası olarak ellerine, kollarına ya da omuzlarına haç işareti yaptırırlar.
Bazen de kutsal isimleri vücutlarına dövme yaptıran Hıristiyanlara rastlanır. İncil’de yazdığı gibi, “İmana dayanmayan her şey günahtır”. (Romalılar 14.23) Bir imanlı bu tür tartışmalı konularda şu soruları sorarak kendi için doğru yanıtı bulmalıdır. Niçin dövme yaptırmak istiyorum? Benim için ne kadar önemli? Yaptıracağım şekil imanımla ne ölçülde bağdaşıyor? Sağlık risklerine değer mi? Bedenimle gösteriş yapmak ya da gururlanmak imana uygun mudur? Bilerek ya da bilmeyerek yaptırdığım bazı simgeler kötü ruhları ve uğursuzluğu üstüme çeker mi? Arkadaş ve moda baskısına nereye kadar boyun eğmeliyim ve nerede “dur” demeliyim? Bu ve benzer sorularla imanlı Hıristiyan kendi cevabını bulacaktır. Aziz Pavlus’un dediği gibi, “Kesinlikle biliyorum ki, hiçbir şey kendiliğinden murdar değildir. Ama bir şeyi murdar sayan için o şey murdardır” (Romalılar 14.14)
|