Evet artık yolun sonuna yaklaşıldı ve yeni Anayasa ile ilgili referandum tarihi belirlendi. Dananın kuyruğu 16 Nisan 2017 günü halk tarafından koparılacak.
(Sosyal) Medya’ya bakıldığında evet ve hayırcılar şeklinde 2 kutup oluşmuş. Birçok yorumcu kendi görüşünü haklı çıkarmak için bilgi ayıklayıp servis ediyor- yani adam akıllı analiz yapmıyor ya da yapamıyor.
Şimdi bu işe mantıklı yaklaşmak istersek tecrübelerden yaralanmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Bunu yaptığımız zaman Türkiye’de koalisyonların yürümediğini ve bu durumun da Türkiye’yi asırlardan beri felç ettiğini görürüz. Faili meçhul cinayetler, ihtilaller, terör, sağcı solcu kavgaları, kıtlık, enflasyon, rüşvet, devalüasyonlar, teknolojik zaaflar ve birçok başka sorunlar mevcuttu.
Türkiye'de asırlardan beri yürütülen yanlış politikalar sonucu halk ideolojik açıdan parçalanmış bir durumda. Bu durumda zaten bu sistemde güçlü bir hükümet çıkarma ihtimalı düşük, çıksa bile kalıcı değil.
Şimdi bundan çıkaracağımız sonuç şu: Türkiye’ye kesinlikle yeni bir yönetim şekli gerekli!
Bu yönetim şekli başkanlık ya da yarı başkanlık şeklinde olabilir ve bunlar da Türkiye için de uygun ve gerekli olan modeller.
Zaten bu modeller bir çok ülkede uygulanıyor ve –bazen sıkıntılar olsa bile- gayet de güzel işliyor (Amerika, Rusya, Fransa vs...)
Şimdi düşünmeye devam edelim:
Bu yeni sistem de yargı, yürütme ve yasamayı dizayn ederken ipler gevşek tutulduğu zaman yine çekişmeler yaşama ihtimali yüksek olur ve sistem yakın zamanda tıkanıp işlevini yitirmeye başlar.
İpler de çok sıkı tutulduğu zaman –yani yasama, yürütme ve yargı mümkün olduğu kadar tek merkezden dizayn edildiği durumda- bu durum olumsuz sonuçlar beraberinde getirebilir.
Dolaysıyla uygun bir yönetim tarzı –yani optimum çizgi- bu 2 kutup arasında dar bir alanda.
Mesela başkanlık sisteminde başkanın yasama ve yürütmede kuvvetli bir şekilde etkili olması ve buna karşı güçlü bir bağımsız yargının bunu denetlemesi uygun ve kaçınılmaz olabilir.
Şimdi benim okurlarıma referandum ile ilgili bir tavsiyem olabilir mi?
AKP ve MHP tarafından dizayn edilen ve oylamaya sunulan yeni Anayasa’nın üstte bahsettiğim dar alanda olduğunu düşünüyorsanız güçlü bir Türkiye için referandumda “Evet” oyu kullanın, düşünmüyorsanız “Hayır” oyu kullanın.
Kararı -ideolojik değilde- mantık temelinde vermekte fayda var.
Şimdi kafanızdaki soruyu hisseder gibiyim: Evet Atilla Bey, siz hangi yönde oy kullanacaksanız?
Bu sorunun cevabı da artık bende saklı kalsın...;-)
|