Tüm toplumlarda özel gün yiyecek ve içecekleri ve bunların çevresinde oluşan gelenek ve görenekler kültürümüz içerisinde önemli bir yer tutarlar. Özel gün yemekleri; dini bayram ve özel günler, yaşamın önemli evreleri, kutlama, uğurlama günleri gibi çeşitli başlılar altında ele alınabilirler. Özel gün yemeklerinin içerisinde de bayram yemekleri çok özel yer tutarlar. Tüm aile bireylerinin, dost ve akrabaların, komşuların bir araya geldiği bu özel günlerde yiyecek ve içecekler normal günlerden daha farklıdır.
Ülkemizin çeşitli yörelerinde de bayramlar mutfak kültürümüz açısından çok önemli günlerdir. Her yöreye özgü özel yemekler, çörekler, börekler, içecekler, kurabiyeler çeşitli tatlılar hazırlanır. Gelen konuklara yemek çıkartılır, tatlılar, çay, şerbet, kahve ve şekerler ikram edilir.
İşte birkaç ilimizden ramazan bayramında yenilen ve içilenlerden örnekler.. Ankara ilinde bayram çöreği yapılır, sarma, bamya, köfteli pirinç çorbası, patates ve et haşlaması hazırlanır. Sivas’ta et yemeği, sarma, hurma ve üzümlü çorba ikram edilir. Tokat’ta ve Diyarbakır’da bayram çöreği hazırlanır. Samsun’da mutlaka revani, baklava, kıvratma ya da kocakarı gerdanından biri yapılır. Konya’da Ramazan bayramında kara yemek yapılır. Kara yemek, kara yemek takımı gibi adlar alan sofrada her yiyecek maddesinin sofrada üç defa yer alması gerekir. Üç et, üç hamur işi, üç sebze, üç tatlı gibi. Gaziantep’te yuvarlama ile pilav, baklava, kurabiye, sütlaç ve zerde hazırlanır. Kilis’te kızartma ile pilav veya orman yemeği ile pilav pişirilir. Kerebiç ve bayram kahkeleri hazırlanır, sütlaç ve zerdeler pişirilir.
Yıllardan beri süregelen bayram yemekleri her zaman pişirilse de bayrama özel tatlar olmalarını sürdürmeye devam ederler. İyi bayramlar dileğiyle..
KIZARTMA
Malzeme: 2 kg yağsız parça lop et
1 kg domates
2 soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar karabiber
2 yemek kaşığı sadeyağ veya kuyruk
yağı
2 yemek kaşığı nar pekmezi
Yapılışı: Et kuşbaşından büyük doğranır. Kendi yağında veya yağda biraz kavrulur. Bıraktığı suyunu biraz çekince yemeklik doğranan soğan eklenir, soğanlar sararıncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Domateslerin kabukları soyulur, ufak doğranır. Kavrulan etin üzerine doğranan domatesler, biraz su ile seyreltilmiş salça, tuz ve yeteri kadar su konarak pişirilir. Pişmeye yakın nar pekmezi eklenir. Yemek piştiğinde çok sulu olmamalı ve üzerine karabiber dışında başka bir şey serpilmemelidir.
Not: Yemek yazın hazırlandığında bol domates ve nar ekşisiyle tatlandırılır. Kışın hazırlandığında domatesin yerini domates salçası alır. Et yağlı olursa yapıldığında veya domates konulması istenmediğinde domates salçası miktarı artırılmalıdır. Et yağlı olursa ayrıca kuyruk yağı kullanmaya gerek yoktur.
|