14 Ocak 2016 günü saat 10.00 ‘da Türk Dil Kurumunda Uluslararası Türk Akademisi tanıtım töreni gerçekleşti.
Türk dünyasına katkıda bulunan üç değerli kişiye hizmetlerinden dolayı altın madalya verildi.
100 yaşına basan hocaların hocası tarihçi Prof.Dr.Halil İnalcık,Türk dilinde hocaların hocası Pof.Dr. Zeynep KorkmazDevlet adamı veTürk dünyası aşığı Hasan Celal Güzel….
International Turkic Academy,Türkçedeki karşılığı ile Uluslararası Türk Akademisinin temelini Kazakistan cumhurbaşkanı Nazarbayev atmıştır.
3 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Devlet Başkanlarının 9.Zirvesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Türk dünyası ile ilgili araştırmalar yürütmekle görevli uluslararası bilimsel merkezi olarak önerdi.
Türk Akademisi 25 Mayıs 2010 tarihinde Kazakistan'ın başkenti Astana’da bulunan Barış ve Uzlaşma Sarayı'nda kuruldu.
Araştırma merkezinin açılış törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve o dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Kazakistan, ABD, Rusya (Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan), Özbekistan, Kırgızistan ve Ukrayna devletlerinden ünlü Türkolog akademisyenler katıldı.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 22-23 Ağustos 2012 tarihinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin 2.Zirvesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Artur Rasizade Türk Akademisineuluslararası statünün verilmesine dair anlaşmayı imzaladılar.
Onay işlemlerinin tamamlanmasından sonra 2010 yılından itibaren Astana'da Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürüten Türk Akademisi, 28 Ağustos 2014 tarihinde uluslararası teşkilat statüsünü kazandı.
Böylece, Türk Dili konuşan dört devlet tarafından (Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti) gönüllü olarak kurulan uluslararası bilim merkezi, çalışmalarını "Uluslararası Türk Akademisi" (ITA - International Turkic Academy) adı altında sürdürmeye başladı.
Kuruluş amacı, Türk dünyasının eski çağlardan günümüze kadarki tarih, dil, edebiyat ve kültürünü araştırmak, Türk devletlerinin insanlık medeniyetindeki yeri ve katkısını orijinal kaynaklar temelinde tespit etmek ve Türk dünyasıyla ilgili bilimsel araştırmalarıkoordine eden bir merkez haline gelmek.
Türk halklarının bilimsel kuruluşlarına bilim ve eğitim konusunda yardımcı olmak, Türk dilini konuşan ülkelerdeki aydınların girişimlerine destek vermek ve onları düzenli olarak bir araya getirmek.
Türk dünyası yüz yıllar süren parçalanmışlığın arkasından özüne ve tarihine dönmenin heyecanı içinde çok önemli çalışmalar yapmaktadır.
Türk Akademisinin başkanlığını yapan Prof. Dr.Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali ile 2015 Temmuz ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da tanıştım.Türk dünyasının geleceği ile ilgili büyük hedefleri olan heyecan dolu bir bilim adamı.Kısa zamanda büyük işler yapmış. Ödül törenindeki heyecanı ile dikkatleri topladı.
UluslararasıTürk Akademisi bünyesinde Türk Kütüphanesi çalışmaktadır. Ünlü Türkologların kişisel kütüphanelerinin üzerinden oluşturulan kütüphane 30 bini aşkın kitaptan oluşmaktadır. Abduali Kaidar, Abjan Kuryşjanuly ve Mandoky Kungur Iştvan gibi yaygın olarak bilinen Türkologların kişisel kütüphaneleri de bu kütüphaneye devir edilmiştir. Kütüphanede olağanüstü kitap ve el yazması de vardır. Her Türk milleti için ayrı kitap rafları vardır. Mesela, Kazak Türkleri, Türkiye Türkleri, Azerbaycan Türkleri, Özbek Türkleri,Türkmen Türkleri, Başkurt Türkleri, Tatar Türkleri,Karaçay Türkleri, ÇuvaşTürkleri, Karakalpak Türkleri, Nogay Türkleri, vb hakkında kitaplar bulunabilir. Türk Akademisi elektronik veri tabanı oluşturma sürecindedir.
Küreselleşen dünyada Türk kimliğinin yaşayabilmesi için Türk Akademisinin hızla büyümesi tüm Türkçe konuşan ülkelere yayılması en başta gelen amaçtır.
|