Son günlerde gazetelerde sık yinelenen bazı tümceler insanın aklını karıştırıyor.
Halep düşebilir, Halep düşmek üzere, Halep düştü düşecek…
Sonuncusu ise gerçekten çok tuhaf “Halep düşerse bir milyon Suriyeli Türkiye’ye sığınacak”.
Halep neresi?
Halep, Suriye'de bir kenttir.. Halep merkezin nüfusu 2 milyon dolayında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4 milyon 500 bindir.
Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun ortadan kalkmasından sonra bir müddet Fransızlarda kaldıktan sonra, Suriye Devleti kurulmuştur.
Halep, Suriye'nin sürekli ticaret ve üretim merkezlerinden biri olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa ve İstanbul'dan sonraki en önemli dokumacılık merkezi Halep olmuştur. İpekli dokumaları ve meşhur sabunları Halep'in en önemli ihraç mallarıdır.. İstanbul'dan sonra ikinci en büyük ticaret merkezi ve altın çarşıları Halep'de olmuştur
Arap harfleriyle ilk matbaa İstanbul'dan önce Halep'e kurulmuştur.
Halep'te birçok etnik kökenden topluluk yaşamaktadır. Halep'in nüfus yapısı Arap ve Türkmen'lerden oluşmaktadır. Çok az sayıda Ermeni, Asuri, Yahudi, Kürt, Çerkez' de kentte. Kentin tahmini nüfus oranı iseşöyledir; 50% Arap, 40% Türkmen, 10% da Ermeni, Asuri, Yahudi, Kürd, Çerkezler teşkil etmektedir. Ulaşımkarayolu,havayolu ve demiryolu ile sağlanmaktadır. Şehirdeki yurtiçi-yurtdışıuçuşlara açık olanHalep Havalimanı, Suriye'nin ikinci en büyük havalimanıdır.
5 Mart 2011'de Suriye'de başlayan protestolar, birkaç ay sonra, 12 Ağustos 2011 tarihinde, Halep'te hükümet karşıtı protestolar olarak kentin Sakhour ilçesinde de dahil olmak üzere, çeşitli ilçelerde gerçekleştirildi. 2012 yılı başlarında güvenlik güçlerine yönelik bombalama olayları başladı.Temmuz 2012'de, çatışmalar ciddi şekilde Halep'e ulaşmıştır.O zamandan beri sivil savaşın genellikle yerleşim alanlarında Halep, "en yıkıcı bombalama ve ateşli mücadelelerde yerini almıştır".. Kentin Yerel polis karakolları çatışma odağı oldu.
Şiddetli bir savaş sonucunda, Halep Ulu Camii'nin parçaları ve antik kentteki diğer ortaçağ binaları dahil olmak üzere El-Medine Çarşısı'na ait birçok bölümler (Halep Eski ŞehirDünya Mirası)tahrip edildi veÖzgür Suriye Ordusu ve Suriye Arap Ordusu'nun silahlı grupları,kentin kontrolü için mücadele etti. 2012 yılı Yaz ayı sonunda harap edildi veya yakıldı.
Suriye'de 5 yıldır devam eden savaş, milyonlarca insanıyurdundan etti. Saldırılarından kaçan Suriyeliler ise çareyi komşu ülkelere sığınmakta buldu.
Rejime bağlı birliklerin saldırılarından en çok etkilenen kentlerin başında ise Halep geliyor. Esad güçlerinin hava bombardımanı ise Halep'i hayalet şehre büründürdü. Çok katlı binalar, tarihi yapılar ve camiler yerle bir olurken, bir zamanlar Suriye'nin enönemli ticaret merkezleri arasında gösterilen kentte yaşam adeta durma noktasına geldi.
Halep’in düşmesiyle ilgili söylemler öncelikle siyasi ahlak dışındadır.
Suriye’de rejime karşı bir isyan var.
Esad’ıyok etmek isteyenler Suriye’yi nasıl bir felakete ittiklerinin farkında değiller.
Suriye parçalanırsa Türkiye’nin bölünmesi engellenemez. Bu bağlamda Esad Türkiye’nin de sigortasıdır. Halep’in Suriye devletinin eline geçmesi düşmesi değil kurtuluşudur.
|