Türkiye’dekiısı yalıtım firmaları halkın bilgisizliğinden yararlanarak insanları gözlerini korkutuyor ve mantolama tuzağına çekiyorlar.
Öncelikle % 50 yakıt tasarrufu sağlanacağı kocaman bir yalan.
Binaların ömrünü uzatacağı ikinci büyük yalan.Bu konudaki zorunluluk ise halka yanlışanlatılıyor.
Mantolama, yeni binalarda zorunlu bir uygulama oluyor. Binalar mantolama yapılarak inşa ediliyor. Mevcut binalarda mantolama yaptırma zorunluluğu ile Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu birbirine karıştırılıyor. Bu karışıklıklara Bakanlık tarafından verilen açıklamaya göre 2017 yılına kadar bu belgenin alınmasızorunluyken, mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmiyor.
İnternetin yarattığı bilgi kirliliği, gazetelerde haber gibi yayımlanan ısı yalıtım reklamları ve birbirinden etkilenerek her siteye ya da binaya sirayet eden hastalık gibi.
Herkes yalıtım yapmatelaşında. Apartman yönetimleri özel gündemle genel kurul topluyor, kavgalar çıkıyor, bankalardankredi temin ediliyor, uzun vadeli borç yükü altına giriliyor. Firmalar, mantolama pastasını bölüşme derdinde, her türlü yalanı uyduruyorlar.
Duyarlıbir vatandaş ise, olan biteni seyretmeklekalmayıp, zorunlu olduğu söylenen yalıtım işinin aslını öğrenmek için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bu işle sorumlu Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazıyor.
Bakanlıktan gelen 15/12/2011 Tarih ve 110 sayılıaçıklama şu şekilde:
“5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamışbinalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir.
Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir...”
Isıyalıtım firmaları site yönetimlere ilişki kurarak mantolama kararı aldırmak için her türlü yola baş vuruyorlar.
Site yönetimleri sadece ortak alanlar ve tesisler için söz sahibidir.
Blokların sorunları ile blok yönetimi ilgilenir.
Bu nedenle de bina için karar verilmesi gerektiğinde bu kararı blok yönetimi verecektir.
Site yönetiminin bloklara bu konuda müdahalesi söz konusu değildir
Kendine özgü şekilde de izole edilmiş binalara mantolama yapılamaz.
Projesine uygun şekilde yapılmış ve değişik bir sistemle izole edilmiş binalara mantolama yapmak parayı havaya savurmaktır.
Mantolama konusunda site yöneticilerinin baskısına kimse boyun eğmemelidir.
Bu konuda kuşkusu olan mühendis bir bilirkişiden görüş alabilir.
Kişinin mühendis olmasının nedeni, konunun uzmanıolmasındandır.
Çünkü bu konuda her aklına gelen en küçük bir bilgisi bulunmadan fikir yürütür olmuştur ki bu da vatandaşın zaten sıkıntıda olan mali durumunu daha da sıkıntıya sokacaktır.
Mantolamanın bir de kolonlara açılan delikler nedeniyle depreme karşı güçsüzleşme oluşuıyor
Mantolama için kullanılan levhaları duvarlara monte etmek için 10 santimetre uzunluğunda plastik dübellerin yerleştirilmesi gerekiyor. Bu dübeller Metrekareye8, bir panele de 5 tane atılıyor..!
Bina delik deşik ediliyor, Bu dübeller için, matkaplar kolonları bile deliyor..! deprem.
Kısa bir hesap yapılırsa, 2500 Metrekare alanlı 5 katlı bir binaya 10 binin üzerinde delik açılıyor.
Mantolamanın yarardan çok zararı var ama ilgili bakanlıkların ve itfaiyenin bu konudaki duyuruları halka iletilmiyor.
Medya magazin haberleri vermekten halk için yararlı bilgileri programına almıyor.
Böyle olunca da meydan paradan başka bir şey düşünmeyen fırsatçılara kalıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 17.07.2014 tarihinde insanların aklını karıştıranlarıengellemek için bir açıklama yayınladı.
Medya halkı uyarma ve aydınlatma görevini unutalı uzun zaman geçtiğinden halkın bu açıklamadan haberi olmadı.
Çevre ve şehircilik bakanlığının açıklaması şöyle:
“Günümüzde binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamaları oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Piyasada mantolama olarak tabir edilen, ısı yalıtım malzemesi üzerine yapılan fileli sıva ve üzerine mineral sıva ve boya uygulaması ile oluşturulan ısı yalıtım sisteminin yangına dayanıklı olması gerekiyor.
19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre “ Dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması” gerekiyor. Dolayısıyla dış cephe sistemlerinde kullanılan yapı malzemelerinin kullanım amacına bağlı olarak yancılık ve yangına tepki sınıflandırması, binanın yangın dayanımı açısından çok önemlidir.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında Avrupa Birliği organlarınca yayımlanan “ETAG 004 - Sıvalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri”dokümanında bu tür uygulamalar “yalıtım malzemesi, file, sıva, mineral sıva, tespit elemanları, boya, yüzey kaplama malzemeleri” gibi bileşenlerden oluşan bir sistem olarak tarif edilmekte ve bileşenlerin hepsinin belirli oranda sistemin yangına tepki sınıflandırmasında etkisi olduğu belirtilmektedir. Yine aynı dokümana göre bu tür ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansı Akredite Laboratuvarlar tarafından belirlenmelidir.
Bakanlığımızca, hızla yayılan mantolama sistemlerinde kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek ve mantolama işleminde vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere gönderilmek üzere bir genelge hazırlamıştır. Yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemi için artık akredite bir laboratuvardan yangına dayanıklılık deneyi de istenecek.”
Kulaktan dolma bilgiler ve çevrenin dolduruşları ile mantolamaya gitmek öncelikle sağlığımız tehlikeye sokar.
Mantolama konusunda ısı yalıtım şirketlerinin yaydıkları bilgilerden uzak durulmalıdır.
Bu ülke 50 yıldan fazla margarinlerin yararlı,tereyağının zararlı olduğu yalanı ile insanların beyinleri yıkandı.
Margarin reklamlarında çocuklar kullanıldı.
Doktorların bir kısmı hiç yüzleri kızarmadan margarine destek verdiler.
“Zeytinyağlı yiyemem aman “ diye türkü bile çıkardılar.
İnsana en yararlı yağ olan zeytinyağı özendirilmedi.
Sonra bir gün margarinlerin kalp hastalığı, damar sertliği, çeşitli mide ve kan hastalıkları, bağırsaklarda kansere neden olduğu, beyine zarar verdiği anlaşıldı.
Beyin sağlığını yitirmiş bir toplumun bataklıktan kurtulup düz yola çıkması en az yüz yıl ister.
Mantolama salgını insanların felaketini hazırlıyor.
Avrupa mantolamayı çoktan bıraktı.
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın mantolamanın zararlı olduğunu belirtiyor ve meclis kararı ile yasaklanmasından söz ediyor.
Strafor kullanımının sağlıklı olmadığını belirten Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, "Mantolamanın meclis kararıyla yasak edilmesini tartışacağız" dedi. Başkan Günaydın, "Binaların dış cephesini bir straforla kaplamak, çok kötü bir olaydır. Sağlık açısından kötü bir olaydır. Şuanda binaların etrafıkapatılıyor, strafor hiçbir şeyi geçirmez, nefes almaz. Kireç, sıva vs. hep nefes alan şeylerdir”
Devletin merkezi yönetimi ve ilgili bakanlıklar harekete geçerek halkı margarin felaketine eş yeni bir felakete düşmesini engellemelidir.
Isıyalıtımına karşı çıkılmaz ama mantolama ivedilikle yasaklanmalıdır.
|