Türkiye askeri darbelerle perişan edildi.
1960’dan beri çok sayıda sivil yönetim gelip geçti ama bazı cunta dayatmalarına hiç dokunmadılar.
Anayasanın diğer maddeleri değişirken nedense bazılarını çok sevdiler ve dokunmadılar.
En ilginç örneği 1961 anayasasından vereyim.
Seçimlerden üç ay önce Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanlarıistifa ederler ve yerlerine “tarafsız kişiler” getirilir.
Ülkemizde“tarafsız” sıkıntısı olduğu ve ithal etme zorluğu bulunduğu için bu bakanlar yerine müsteşarları getiriliyor. Öyle ya, bakanın atadığı müsteşardan daha tarafsız kim olabilir..
12 Eylül cuntacılarının ülkemize ve üniversitelere sapladığı kazık olan YÖK ise bir türlü çıkarılamıyor. Bu kazık öylesine tatlı olmalı ki 44 yıldır ülkeyi yöneten tüm iktidarlara keyif veriyor.YÖK yasasına göre üniversitelere atan rektörlerde aranan kıstasın ne olduğunu kimse bilmiyor.
CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan tarafından 8 üniversiteye rektör atanmasıyla ilgili karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Erdoğan, 8 üniversiteden 6’sında yapılan rektörlük seçimlerini göz ardı etti.
Rektörlük seçim sonuçları ve Erdoğan’ın atadığı rektörler şöyle:
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Tümay atandı.ABTÜ seçimlerinde en fazla oyu (47) Prof. Dr. Aykut Gül almıştı. Prof. Dr.Tümay ise 33 oyla ikinci sırada yer almıştı.
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ömer Çomaklı atandı. Üniversitede yapılan rektörlük seçimlerinde ilk sırada 366 oyla Prof.Dr. Ömer Selim yer almıştı.Prof. Dr. Çomaklı ise 124 oyla dördüncü sıradaydı.
Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Talip Gül atandı. Üniversitenin rektörlük seçimlerinde en fazla oyu 179 oyla Prof. Dr. Aslan Bilici almıştı. Prof. Dr. Gül ise 170 oyla ikinci sıradaydı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Adnan Kasman atandı. Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki seçimlerde en çok oyu 399 oyla, Prof. Dr.Halil Köse aldı.Prof. Dr. Kasman ise 240 oyla ikinci sırada yer aldı.
Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Cüneyt Hoşcoşkun atandı. 27si kadın 9 adayın yarıştığı seçimlerde Prof. Dr. Yeşim Kirazlı 382 oyla ilk sırada yer aldı. Atanan Prof. Dr. Hoşcoşkun ise 232 oyla dördüncü sıradaydı.
Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağatan'dı. Prof. Dr. Demirdağ 417 oyla ilk sırada yer aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Mehmet Karaca atandı. Prof. Dr. Karaca 379 oy almış, seçimlerde ilk sırada çıkmıştı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sait Bilgiç atandı. Üniversitede en fazla oyu, 163 oyla Prof. Dr. Şaban Sarıkaya almıştı. Prof. Dr. Bilgiç ise 161 oyla ikinci sıradaydı.
CumhurbaşkanıErdoğan yasanın kendisine tanıdığı seçim hakkını kullanıyor.
Bu bağlamda kendisini eleştirmek pek doğru olmaz.
Yanlışolan Rektör seçimiyle ilgili kurallardır.
İşleyişaynen şöyledir.
Üniversitedeki öğretim üyeleri (yard.doç,doç ve prof) ilk 6'yı seçerler.
Bu adlar YÖK'e gönderir.
YÖK' aday sayısını 3'e indirir cumhurbaşkanına gönderir.
Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birisini Rektör seçer.
Bir üniversitede 6 profesör bulunsa ve bunlardan birisi sadece bir oy alsa Rektör olma olasılığıbulunuyor.
Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan demokrasi ve bilisel özgürlüğü savunuyorlardı.
YÖK’deki Kenan Evren maddesi neden duruyor ve Rektörleri neden Cumhurbaşkanı seçiyor? Asıl sorum ise şudur:
Türkiye’nin normale dönmesi isteniyor mu, istenmiyor mu?
|