2017 Mayıs başlarında Güney Kazakistan Valiliği ve Uluslararası Türk Akademisi’nin Kazakistan’a yaptığı çağrıyla, bu güzel ülkeyi bir kez daha görebilecek olmanın mutluluğunu yaşadım. Güney Kazakistan Valisi değerli Canseyit Tüymebayev’in çağrı mektubu yaşam boyu onur duyacağım içerikteydi.
*
Saygı Değer Orhan Selen
Malumunuz olduğu üzere 2017 yılı Türk halklarının altın beşiği sayılan Türkistan Şehri “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak ilan edilmiştir.
Bu proje çerçevesinde Türk dünyasının ortak enformasyon alanının geliştirilmesi şüphesiz Türk dili konuşan ülkelerin işbirliğini güçlendirerek ve kardeş halklar yakınlaştırarak, ortak kültür ve medeniyetin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
Bu bağlamda, Güney Kazakistan Valiliği ile Uluslararası Türk Akademisi’nin organizasyonunda 12 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenecek olan “Türk Dünyası ve Enformasyon Alanı” konulu Uluslararası Gazeteciler Forumu’nda Siz aramızda Şeref Konuğu olarak görmekten onur duyacağız.
Saygılarımla
C. Tüymebayev
Güney Kazakistan Valisi
Ankara- İstanbul, İstanbul-Almata, Almata Şimkent arasında toplam 7 saat 30 dakikalık uçak ve Şimkent Türkistan arasındaki 2 saat 30 dakikalık kara yolculuğun ardından Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinin bulunduğu yerer ulaştık.
Türkiye’den gelen çok değerli gazetecilerin içinde şu arkadaşlar bulunuyordu. NTV Dış İlişkiler ve Haberler koordinatörü Ahmet Şefik Yeşiltepe, TRT Avaz koordinatörü Murat Akkoç, Anadolu Ajansı Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat, Sözcü Gazetesi’nin efsane fotoğraf ustası Yavuz Alatan, grubumuzun güzel çiçeği Eli Hadzhieva ve Yeniçağ Gazetesi’nin kendi dalında uzman yazarı Do. Dr.Kürşad Zorlu.
Kazakistan’da kaldığımız sürece bizlerle sürekli ilgilenen Sandugash Kenzhebayeva ise harika bir ev sahipliği yaptı:
Gezi Türk Dünyasının geleceği açısından çok yararlı oldu.
Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi salonun yapılan toplantıda Dünya Gazeteciler Derneğince
2016’nın en başarılı büyükelçisi seçilen değerli Canseyit Tüymebayev’e bu ödülünü de sundum.
Almata, Şimkent ve Türkistan Kentin’de yaptığımız gezilerde Türkiye’nin çok ön emli bir eksiğini saptadım.
"Kafir bile olsan, hiç kimsenin kalbini kırma. Çünkü kalbi kırmak Allah´ü Teala´yı kırmaktır. Gönlü kırık zavallı garip birini görsen, yarasına merhem koy, yoldaşı ve yardımcısı ol." Diyen Hoca Ahmet Yesevi konusunda kulaktan dolma duyumlar dışında
Türk halkının bilgisi hiç yok gibi.
Türkiye’den neredeyse dünyanın her yerine uygun fiyatlarla turlar düzenlenirken Ata yurdumuz Kazakistan’a ilgi gösterilmemesi çok önemli bir eksiklik ve yanlışlıktır.
Her Müslüman Türk Hoca Ahmet Yesevi külliyesini görmelidir.Eğer Türk dünyasının bir daha ayrılmayacak biçimde birleşmesi isteniyorsa Hoca Ahmet Yesevi gibi çok büyük manevi değerlerin bilinmesi gerekir.
Kazakistan Ankara eski Büyük Elçisi ve şimdi Güney Kazakistan Valisi olan değerli Canseyit Tüymebayev’in ve Uluslararsı Türk Akademisi’nin çağrısıyla gezip görme mutluluğunu yaşadığım, Almata, Şimkent ve Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinin bulunduğu Türkistan kentine turlar düzenleyecek olanlar, Türk tarihinde şerefle anılacaklardır.
Çok basit sorunlar çözülmeden Türk Dünyası’nda birlikte söz etmek aşırı hayalcilik olur.
İki yıldır her fırsatta konuşup yazmama karşın Ankara-Astana arasında uçak konamadı.
Uçağa İstanbul’dan binerek Ankara üzerinden Kazakistan’a gitmek, birleşmesi gereken Türk Dünyası için ne kadar yarar sağlar?
Türk dünyasının birleşmesini isteyenler ciddi olmalıdırlar.
|