Uluslararası Türk Akademisi, Türk dünyası ile ilgili çok değerli çalışmalar yapmaktadır.
Bu çalışmaların tüm Türk dünyası tarafından izlenmesi ve bilinmesi gerekir ama Türkiye’de bu örgütün varlığı ile çalışmaları konusunda bilgi sahibi olanlar sınırlıdır.
Oysa geniş kitlelerce bilinmesi gerekir.
Nedir ki, batı ve ABD güdümlü medya Türk dünyasındaki gelişmeler ilgi duymamaktadır.
Uluslararası Türk Akademisi hakkında bilgi sahibi olmak her Türk’ün doğal hakkıdır.
İşte tam bu nedenle yakından tanıma olanağı bulduğum örgütü anlatmak istiyorum.
3 Ekim 2009'da Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde yapılan Türk Dili Konuşan Devletler Başkanlarının IX. Zirvesi'nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Türk dünyası ile ilgili araştırmalar yürütmekle görevli uluslararası bir araştırma merkezi kurmayı önerdi.
28 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Barış ve Uzlaşma Sarayı'nda Türk Akademisi oluşturuldu. Araştırma merkezinin açılış törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte ABD, Rusya (Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan), Özbekistan, Kırgızistan ve Ukrayna devletlerinin Türkologları katıldı.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 22-23 Ağustos 2012 tarihinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Artur Rasizade Türk Akademisine uluslararası statü verilmesi konusunda bir anlaşma imzaladı.
Onay işlemlerinin tamamlanmasını takiben, 2010 yılından itibaren Astana'da Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürüten Türk Akademisi, 28 Ağustos 2014 tarihinde uluslararası statü kazandı. Böylece, Türk dili konuşan dört devlet tarafından kurulan araştırma merkezi, çalışmalarını "Uluslararası Türk Akademisi" adı altında sürdürmeye başladı.
Akademiye üye devletler; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye
Türk Akademisi’nin amacı: Dil, edebiyat, kültür, eski çağlardan Türk halkının tarihi üzerine araştırmalar yapmak. Yerli kaynaklar temelinde Türk medeniyetinin insanlık medeniyetine katkısını tespit ederek Türk dünyası ile ilgili akademik çalışmalarını oluşturacak bir merkez meydana getirmek.
Türk halklarının bilimsel kuruluşlarına bilim ve eğitim konusunda yardımcı olmak, Türk dilini konuşan Ülkelerdeki aydınların girişimlerine destek vermek ve onları düzenli olarak bir araya getirmek.
Akademik Konseyi Uluslararası Türk Akademisinin yüksek organıdır.
Kurum her üye devletten bir temsilci, Türk Akademisi Başkanı ve Başkan Yardımcılarından oluşan Akademik Konsey tarafından yönetilmektedir.
Akademi Başkanı dört yıllık bir dönem için üye devletlerin yurttaşları arasından seçilir ve bunlar aday olup yeniden seçilebilirler.
Uluslararası Türk Akademisi'nin ilk başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, 4-5 Haziran 2014 Bodrumda, düzenlenen Türk Konseyi IV zirvesinde üye devletlerin Başkanları tarafından bu göreve getirildi.
Uluslararası Türk Akademisi Kazakistan'da yerleştiğinden, ilk başkanı, Kazakistan’dan seçildi . Başkanlık dört yıllık rotasyon esasına göre diğer üye ülkelerin alfabetik adlarına göre Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkiye’ye geçecek.
Türk Dünyasının her bağlamda birleşmesi için yapılmış olan bu büyük girişime sahip çıkılması gerekir. Türklerin geleceği batıda değildir.
Küreselleşmenin kaçınılmaz olduğu dünyamızda Türk dünyası bu oluşumda birlik olarak yer alamazsa yok olur gider.
Uluslararası Türk Akademisi geleceğimize açılan kapıdır.
|