Türk dünyasının aksakalı, büyük bilge devlet adamı, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 1990’dan beri Kazakistan’ı yönetiyor.
Bu süreçteki yaklaşımı nedeniyle Kazakşistan huzur İçinde yaşıyor.
SSCB'nin Mihail Gorbaçov ve Boris Yeltsin'den sonra en etkin kişiliğe sahip bir devlet adamı olan Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'da Alma-Ata'nın hakim bulunduğu Kazkalenski yöresindeki Çemolgan köyünde dünyaya geldi. Lise öğrenimini bitirdikten sonra bir maden ocağına girip maden işçisi olarak çalışmaya başladı.
Daha sonra Ukrayna'ya giderek Metalurji öğrenimi gördü. 1960 yılında Karaganainski bölgesindeki Temirtav kentinde Kazmetallurgstroy Tröstü'nün inşaat işçiliğinde çalıştı. Bundan sonra ise Karaganda Demir-Çelik Fabrikası'nda çalışmasına devam etti. Buradaki yüksek fırında sırasıyla dökümcü, gaz tesisinde usta ve baş usta olarak çalıştı.
Nursultan Nazarbayev 1969 yılından itibaren parti çalışmasına yöneldi. Temirtav'daki Komsomol Kent Komitesi'nin I. Sekreteri oldu. 1971'de bu kentin parti üst komitesinin II. sekreterliğine seçildi. 1973'te Kombinası Parti Sekreterliği'ne getirildi. 1977'de Bölge Parti Üst Komitesi II. Sekreterliği'ne atandı.
Nursultan Nazarbayev 1979 yılında Kazakistan Komünist Partisi'nin MK Sekreteri oldu. 1984'te Kazakistan Sovyet Yönetimi Bakanlar Kurulu Başkanlığı'nda bulundu. 1989'da Kazakistan Komünist Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi.
1990 yılının Nisan ayında Kazakistan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Nursultan Nazarbayev, ekonomi sahasında master yapmıştır.
Hürmetli Başkan Nazarbayev’in beş cilt kitabını Kaszakistan Cumhuriyeti Eski Ankara Büyük Elçisi Hürmetli Canseyit Tüymebayev vermişti.
Kritik 10 yıl, Tarihin Akışında, Kazakistan Yolu, Avrasya Yüreğinde ve Yüzyıllar Kavşağında adını taşıyan kitapları okuduğumda Kazakistan’ı çok güzel bir geleceğin beklediğini gördüm.
2015’de Kazakistan Elçiliğinde görevli Askhad Kesikbayev’in önermesiyle gittiğim Astana’da ise mucize bir kent buldum.
Bir kent ancak bu kadar güzel planlanır ve yapılabilir.
Bu bağlamda beni Kazakistan ile tanıştıran Askhad Kesikbayev’e her zaman şükran duyacağım.
Kazakistan için yazdıklarımı “DÜNYA YILDIZI KAZAKİSTAN” kitabımda topladım.
Kazakistan büyük acılar çekmeseydi bugün 70 milyon dolayında bir nüfusu olacaktı.
Stalin’in yanlış tarım politikaları nedeniyle ortaya çıkan açlık nedeniyle meydana gelen göçlerde yaklaşık 3 milyon insan öldü.
Bu göç insanlık tarihinin en büyük ayıplarından biridir.
Göç sırasında üç çocuğu ile yollara düşen bir kadın kurtlar tarafından çevrilince kucağındaki en küçük çocuğunu kurtlara atıyor. Kurtlar o çocuğu parçalarken diğer çocuklarını alıp kaçıyor. Bunun gibi çok acı yaşanmışlıklar var.
Sovyetler, Kazakistan’daki Semipalatinsk test alanında 1949 ile 1989 yılları arasında en az 460 nükleer bomba testi gerçekleştirmiş.
İlk test 29 Ağustos 1949 tarihinde “First Lightning” adı verilen nükleer cihazla yapılmış.
“Poligon” adıyla da bilinen, Kazakistan’ın kuzey doğusundaki alanda patlatılan tüm nükleer bombaların ortaya çıkardığı güç, İkinci Dünya Savaşı’nı bitirdiği varsayılan
Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombasından 2500 kat daha fazla….
Stalin bu canavarlığa başlamış ama onun 5 Mart 1953’de ölümünden sonra yerine gelen Nikita Kruşçev de testleri sürdürmüş.
Bu denemelerden etkilenerek ölen insan sayısı bilinmiyor.
Nursultan Nazarbayev böyle bir ülkenin cumhurbaşkanı.
Adı sonsuza kadar yaşamalı. Bunu yapmanın yolu da Nursultan Nazarbayev adına
Fizik, kimya, tıp, toplum bilim, tarih, müzik , edebiyat ve seçilecek başka dallarda ödüller konulmalı ve bu her yıl yinelenmelidir.
Nazarbayev “ben merkezli” biri olmadığı için böyle bir şeyi önermez.
Biz aynı yaşlardayız. Ne der 1942 doğumluyum.
Bir kardeşi ve hem Kazakistan’ın hem de kendisinin hayranı olarak ben öneriyorum.
Nursultan Nazarbayev ödüllerinin 2018’de gerçekleşmesini tüm içtenliğimle diliyorum.
|