Her gün televizyonlarda çok sayıda deterjan reklamı izliyoruz.
Tümü fosfat içeriyor.Fosfat sağlığımızı tehdit eden kanserojen bir ham maddedir.
Fosfatlar, temizlediği yüzeylerde kalıntı bırakabiliyor ve mide bulantısı, ishal deri tahrişi gibi yan etkilere neden olabiliyor. Ancak en önemli zararı çevreye veriyor, özellikle de denizlerimizde ötrofikasyon dediğimiz fosfat zehirlenmesine yol açıyor.
Denizdeki yosunlar , fosfat ile beslenerek büyüyor ve denizi kaplayarak tüm oksijenini kullanıyor. Fosfatı sudan temizlemek çok çok zor bir iş, bu nedenle atıksular ile deniz, göl ve içme sularımıza karışıyor. Fosfat kullanımı özellikle deterjanlarda çok yaygındır.
Deterjan, yüzey aktif özelliği nedeniyle temizleme ve arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya tablet durumunda olabilen kimyasal maddedir.
Diğer bir anlatım ile deterjanlar “yüzey aktif” özelliklere sahip organik maddelerden oluşan bir karışımdır.
Temizleme görevlerini genel olarak içerilerinde barındırdığı yüzey aktif maddeler, enzimler, köpük düzenleyiciler, güçlendiriciler ve diğer bazı katkı kimyasalları sayesinde yaparlar. Birçok üstün özellikleri nedeniyle temizlik işlerinde sabunun yerini alan deterjanların sağlık açısından zararları söz konusudur.
Kompleks alkali fosfatların deterjan üretiminde kullanılması sınırlanmış veya yasaklanmıştır. Yıkama suyunda bulunan sabun ve deterjan, suyun ıslatıcı kabiliyetini arttırarak kumaş içerisine kolay ulaşmasını sağlar. Bundan sonra kirlerin uzaklaştırılması sağlanır.
Temizleme maddesinin her bir molekülü uzun bir zincir olarak kabul edilebilir.
Bu zincirin bir ucunda hidrofil, diğer ucunda hidrofob grubu bulunur. Hidrofob grubu kirleri yakalayabildiğinden, molekül bu ucu ile kirin etrafını sarar. Aynı zamanda molekülün diğer ucunda bulunan hidrofil grup kir partiküllerini kumaştan yıkama suyu içerisine doğru çeker. Bu sırada mekanik olarak yapılan çalkalama sabun veya deterjanın kiri uzaklaştırmasına, yıkama suyunda süspansiyon halinde kalmasına yardım eder ve tekrar kumaş üzerine yapışmasını önler.
Boratlar; leke çıkarma işlemini kolaylaştırma ve ağartma, enzimleri stabilize etme, alkali tamponlama, suyu yumuşatma ve sürfaktan olarak kullanılan malzemenin performansı artırmak gibi özelliklerinden dolayı temizlik sektöründe önemli bir yere sahip olup temizlik sektöründe daha etkin şekilde kullanılması için Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır.
Boratlar, birçok farklı şekillerde çamaşır deterjanları, ev veya endüstriyel tipi temizleyiciler ile kişisel bakım ürünleri imalatında kullanılır.
Bu uygulamalarda, boratlar; leke çıkarma işlemini kolaylaştırma ve ağartma, enzimleri stabilize etme, alkali tamponlama, suyu yumuşatma ve sürfaktan olarak kullanılan malzemenin performansı artırmak gibi hizmetler vermektedir.
Aynı zamanda kişisel bakım ürünlerinde bakteri ve mantarların kontrol edilmesine yardımcı olurlar.Yeni çalışmalarda çamaşır sabunlarında temizleme etkisini artırmak, kirin yüzeye yeniden yapışmasını azaltmak, daha parlak, daha temiz giysiler için boratlar göstermektedir.
Boratlar ve perboratlar deterjana avantajlar kazandırırlar.
Borat ve perboratlar deterjanlara kazandırdıkları avantajlar şunlardır:
a) Alkalin tamponlama ve pH kontrolü
b) Su yumuşatma (karmaşık bir çözünebilir kalsiyum kompleksi üreterek)
c) Sürfaktan (yüzey aktif maddesinin) performansını arttırmak
d) Kirin yüzeye yeniden yapışmasını önlemek (redeposition)
e) Perboratlar mükemmel bir deterjan ağartıcılardır.
ETİ-MATİK fosfat içermiyor. Ülkemizde çok miktarda buluna BOR mineralinden üretiliyor.
İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermiyor.
Çamaşırı diğer deterjanlardan daha iyi temizliyor ama büyük marketlerde bulunmuyor.
Tümü yabancı kaynaklı deterjanlar raflarda dizili duruyorlar.
Deterjan çetesi raflara ETİMATİK girmesine izin vermiyor.
Halkın büyük bölümü bu sağlıklı deterjandan habersiz.
Tıbbın dermatoloji dalını yakından ilgilendiriyor ama birileri doktorların gözüne sokmadığı için ilgilenmiyorlar.
Bu ülkenin şaşına margarin belasını doktorlar açmıştı.
Bu kepazeliği yaşayan insan olarak o günleri lanetle anıyorum.
Sağlığa zararlı ürünlerin bu kadar çok reklamı yapılırken yararlı olan neden duyurulmaz?
Zehirlenmeye ne kadar teşneyiz
Bu ülkede deterjan çetesine engel olacak kimse yok mu?
|