Eyüp - Sultan V.Mehmet Reşat - Şeyhülislam Ebusuut Efendi - Reşadiye
Numune Mektebi - Eyüp Lisesi ve Ebusuut İlköğretim okulu..
Önce sırayla açıklama yapalım:
*Eyüp, doğup büyüdüğüm, gençlik yıllarımı geçirdiğim, hayatımın unutulmaz parçasıdır.
1936 yılında İlçe yapılmıştır.
İlçe ismini, sınırları içinde türbesi bulunan Ebu Eyyub-el Ensari’den almaktadır.İstanbul’un fethinden sonra Türklerin sur dışında kurduğu ilk yerleşim merkezi olan Eyüp'te başta Eyüp Sultan Camisi olmak üzere Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihi eser mevcuttur.
III.Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan’ın inşa ettirdiği imaret 200 yıl faaliyetini sürdürmüştür. Tarihi Eyüp mezarlığında Osmanlı döneminin önemli asker, devlet adamı ve alimlerinin mezarları ve türbeleri bulunmaktadır.
Sokollu Mehmet Paşa bunlardan birisidir.
**Sultan V. Mehmet Reşat 35.Osmanlı Padişahıdır. İttihat ve Terakki Cemiyetinin desteğiyle 1909'da tahta çıktığında 65 yaşındaydı. Sultan II. Abdülhamit'in padişahlığı sırasında hapis hayatı yaşadığı için devlet işlerinde tecrübe edinememişti. Padişahlığı sırasında yönetim daha çok İttihat ve Terakki partisinin ileri gelenlerinden Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa’nın elinde kaldı.
Mehmet Reşat'ın saltanatı 9 yıl sürdü. 3 Temmuz 1918 tarihinde kalp yetmezliğinden vefat etti. Sağlığında mimar Kemalettin Bey’e yaptırdığı Eyüp'teki Sultan Reşat Türbesi'nde yatmaktadır. Eyüp’te Türbesi olan tek padişahtır.
“Ebedi uykumu su ve çocuk sesleri yanında uyumak isterim” diyen V.Mehmet Reşat, Eyüp’teki türbesinin yanına sağlığında bir de ilkokul yaptırmıştır.
Reşadiye Numune Mektebi yüz yıldır öğretime açıktır.
***1490-1574 yılları arasında yaşayan Şeyhülislam Ebusuut Efendi, Kanuni Sultan Süleyman zamanında 22, Sultan İkinci Selim zamanında ise 6 yıla yakın bu görevde kaldı.
84 yaşında ölen Ebussuud Efendi, Eyüb civarında yaptırdığı mektebin yanına gömüldü. Osmanlı şeyhülislamları içinde en önemlilerinden biri sayılır.
Tuhaf fetvaları ile dikkati çekmiştir. Yunus Emre’nin şiirlerini küfür sayması,pozitif bilimleri öğretim dışı bırakma çabaları Ebusuut Efendi’nin ününe gölge düşürmüştür.
*V.Mehmet Reşad’ın Halicin kıyısına yaptırdığı okuldan çocuk sesleri eksilmedi.
Şehircilikten ve doğal doku denilen kavramda payını almamış kezzap akıllı belediye başkanı Sultan Reşad’ın türbesinin önündeki denizi taş ve toprakla doldurtarak padişahın vasiyetine ihanet etti. Su sesi artık oldukça uzakta. Onun yerini araç motorlarını sesleri aldı.
****Reşadiye Numune Mektebi ise önce orta okul, 1956’da da Lise oldu.
1956 yılında girdiğim Eyüp Ortaokulundan sonra aynı yerde Eyüp Lisesini de okudum.
Eyüp Lisesi yeni binasına taşınınca, Feshane yolundaki Ebusuut Ortaokulunu Eyüp Lisesi binasına getirmişler. İlk öğretim 8 yıla çıkınca da burası Ebusuut İlköğretim okulu olmuş.
İşte tan burada devleti yönetenlere bir sorum var.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Milli Eğitim Bakanı, İstanbul Valisi, Eyüp Kaymakamı, İstanbul ve Eyüp Milli Eğitim Müdürleri, İstanbul ve Eyüp Belediye Başkanlarından
soruma yanıt bekliyorum.
Okulu türbesinin yanına sağlığında yaptırarak öğretime katkıda bulunan 35. Osmanlı Padişahı V.Mehmet Reşad adı dururken, Sultan Reşad ile hiç ilgisi bulunmayan, bu okula katkı yapmamış ve Sultandan 350 yıl önce yaşamış bir devler görevlisinin adını okula veren geri zekalını kim olduğunu merak ediyorum.
Sultan Reşad’ın yaptırdığı okula bu padişahın adını vermenin saygı, nezaket ve terbiyenin yanı sıra vefa gereğini olduğunu da ekliyorum.
|