Klasik Türk Musikisinin yaşayan en büyük bestecisi ve yorumcusu Prof. Dr.Alaeddin Yavaşça’nın doğum günü 1 Mart’ta kutlandı.
Sanatçının değerini anlayan bir ülkede yaşasaydı, devletin tüm üst kademe yöneticileri Yavaşça’nın elini sıkma sırasına girerlerdi.
Prof. Dr.Alaeddin Yavaşça gibi bir üstadın elini sıkabilmek, insanın torunlarına anlatacağı büyük bir şereftir.
Yavaşça’nın bana verdiği şeref ise pek az insana kısmet olur.
“Nazlanma güzel ne olur geçiyor yıllar” diye başlayan şiirimi Hicazkar makamında besteledi ki, sonsuza kadar isimlerimiz yan yana yazılacak demektir.
Böyle bir şeref için teşekkür etmeye kelimeler yetmez.
Kimdir Dr. Alaeddin Yavaşça?
Prof. Dr.Alâeddin Yavaşça 1 Mart 1926’da Kilis’de doğdu.
Uzmanlığını aldıktan sonra Haseki Hastanesi 1. Kadın Doğum Uzmanı olarak mesleki görevine başladı.
1985 yılından doktorluk görevini bıraktığı 1990 yılına kadar Haseki Hastanesi başhekimliğini yaptı.
Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça'nın musiki hayatı, daha 8 yaşındayken Batı musikisi keman dersleri ile başlamıştır.
İstanbul'a gittikten sonra,Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Dr.Suphi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes'ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Ergüner, Dr. Selahaddin Tanur gibi üstadlardan yararlanmıştır.
İstanbul Belediyesi İleri Türk Müziği Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra yeteneğini ve musiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan sınavı kazanarak İstanbul Radyosunda solist olmuş, zamanla Türkiye Radyolarında ve TRT bünyesinde Danışma, Denetleme ve Repertuar kurullarında önemli görevler almış, 1967'den bu yana solistliği yanında koro yöneticiliği de yapmıştır.
Türk Musikisinde Devlete bağlı ilk Konservatuvarın kurucuları arasında yer almış, 1976'dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuvar'nın Yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalışmıştır. Konservatuvar YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra 1990'da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Profesörlüğüne atanmış ve Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı'na getirilmiştir.
İcracılığı yanında 140 civarında beste, semai, şarkı, çocuk şarkıları, çeşitli saz eserleri (peşre, saz semai, medhal, etüd) dini sahada da Mevlevi ayini ve ilahi formunda besteleri vardır.
1950'li yıllardan bu yana yurt içi ve yurt dışı birçok konserler vermiştir. Yurt dışı konserler için iki defa A.B.D’lerine davet edilmiş ve 5 konser vermiştir. 1988 yılında BBC'nin Londra Queen Elizabeth Hall'da düzenlediği “Müzik Festivali'ne”davet edilmiş, orada da 3 konser, ayrıca Almanya'da; Berlin, Köln, Hamburg ve Aachen'de çeşitli konserler vermiştir.
Dr. Alaeddin Yavaşça'nın bir uzun çaları (LP), 25 adet 78'lik plağı, 15 adet 45'lik plağı mevcuttur.
Kendisine 1991 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanı verilmiştir.
Bestelerinin ilham kaynağı, büyük aşkı, Ayten Yavaşça ile evlidir.
Çok biline bestelerinden bazıları şunlardır:
Başka söz söylemem aşktan yana ben
Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Kimseyi böyle perişan etme Allah’ım yeter
Ruhum su gelen yılda bile maziyi andı
Şen gözlerinle yüzüme bir baktın
Sarı mimozamsın sen benim
Gülen gözlerinin manası derin
Ayrılıktan başka var mıdır söze hacet
Prof. Dr.Alaeddin Yavaşça ve değerli ablam Ayten Yavaşça’ya sağlıklı bir ömür dilerken, gençlere onların aşkını örnek almalarını öneririm.
|