Türkiye büyüklüğü kelimelerle anlatılamayacak kadar büyük bir fotoğraf sanatçısını sonsuzluğa uğurladı.
Acı bir gerçeği yazmadan geçemeyeceğim: Ara Güler'in gerçek değeri sadece Türkiye'de bilinmez. Bilinmek de istemez. Ölümünden sonra medyadaki yayınlara baktınız mı?
Ara Güler dünyanın her yerinde bizim ülkemizdekinden daha çok tanınır.
Kendisiyle tanışmak ve konuşmak şansım oldu.
Resimlerimi de çekti ama istemeye utandım. Belki bir gün bir yerde görürüm.
Her insan bir gün ölür ama Ara Güler yaşar. Çünkü geride bir mezar taşından ve zorla şişirilmiş şöhretten çok fazlasını bırakmıştır.
Ara Güler tam bir İstanbul beyefendisidir. 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu.
Ancak fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi. 1961 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu.
Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden sözedildi. ABD'de,Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.
Fotoğrafçılara poz vermeyen Picasso Ara Güler’in kamerasının karşısına geçmiştir. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'daHürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.
1989'da Hil Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını yayınladı.
Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere'de Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquieadıyla yayınlandı.
Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.
Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır.
Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir. Gazeteci Nezih Tavlaş'ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler'in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor.
Türkçe, İngilizce ve Fransızca yayımlanmış 18 kitabı vardır.
Aldığı ödüller ve tarihleri: 1979 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü (foto muhabirliği dalında) 2000 Fransa Légion d'honneur nişanı 2004 Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı 2005 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü 2008 İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü. 2011 Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
Dünya fotoğraf sanatının büyük ustası Ara Güler ışıklar içinde yatsın.
Ara Güler gibileri ülkemizin onuru ve gururudur.
|