Gazeteler, radyolar, televizyonlar çevremizi kuşattılar.
Eskiden tümüne basın denirdi.
O günlerde devletin denetiminde radyolar ve gazeteci kökenli kişilerin çıkardığı gazeteler vardı.
Zamanla gazeteciler gazetecilik yapmaktan yoruldular, ya da “ biraz da kazandıklarımızıyiyelim” diyerek gazetelerini parası olanlara sattılar.
Futbol kulüplerinin başkanlıkları da parası olanların eline geçmeye başladı.
Gazetelerin ve futbol kulüplerinin bozulması böyle başladı.
Sporla ilişkileri sabah yürüyüşleriyle sınırlı yarı maganda başkanlar dostluğun barışın aracı olan sporu düşmanlar arası çatışmaya çevirdiler.
Gazeteciliği iş bitirmenin, servete servet katmanın aracı olarak gören gazete patronları da medyayı çirkef çukuruna çevirdiler.
Televizyonların haberlerini izleyenler yanlarında kağıt kalem bulundursunlar ve prime time haberlerde kaç cinayet, trafik kazası ve tecavüz yayımlandığını saysınlar.
Trajı yüksek gazetelerde aynı sorun var.
Medya değil de “ suç bülteni” gibiler.
Dünyada neler olduğuyla ilgilenmiyorlar.
Çünkü halkta da suçlarla, ünlülerin özel hayatlarıyla, ciddiyetten uzak haberlerle ilgilenme eğilimi yaygınlaştı.
Toplumun beynini önce boşaltıp sonra böyle zırvalarla doldurmak Türkiye’yi yok etme projesinin önemli bir parçasıdır.
Başta devlet olmak üzere egemenler halkın bilgilenmesini istemiyorlar.
Bizler sapık haberlerle oyalanırken dünyada neler oluyor.
İşte size bir örnek:
Amerikalıpsikologlar, sağ yumruğun 90 saniye süreyle sıkılmasının hafıza oluşumuna yardımcı olduğunu, aynı işlemin sol yumrukta yapılmasının ise hatırlamayıkolaylaştırdığını açıkladı.
50 yetişkin ile yapılan deneyde, kişilerin bu yolla uzun bir kelime listesini hatırlamaya çalışırken daha iyi performans sergilediği görüldü.
Araştırmacılar, yumruk sıkmanın beyinde hafıza ile ilgili bazı özel bölgeleri harekete geçirdiğine inanıyor.
New Jersey’deki Montclair Üniversitesi’ndenRuth Propper’a göre bu araştırma, bazı basit vücut hareketlerinin beynin işleyişini geçici olarak değiştirip hafızayı geliştirebileceğini gösterdi. Dr Propper BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bir şey öğrenmeden hemen önce sağyumruğun, hatırlamaya çalışırken de sol yumruğun sıkılması hafızayıgeliştiriyor.” dedi.
Daha önceki araştırmalarda, sağ yumruğun sıkılması ile beynin sol yarısının, sol elin sıkılması ile de sağ yarısının harekete geçtiği gözlenmişti.
Daha önceki araştırmalarda, sağ yumruğun sıkılması ile beynin sol yarısının, sol elin sıkılması ile de sağ yarısının harekete geçtiği gözlenmişti.
Bu eylemin duygularla bağlantısı kurulmuş, örneğin sağyumruğun mutluluk ve öfke ile, sol yumruğun ise üzüntü ve endişe ile bağlantısına dikkat çekilmişti.
Hafıza ile ilgili süreçlerde beynin iki yarısının da kullanıldığı, sol yarısının hafıza kaydında, sağ yarısının ise hatırlamada etkili olduğu düşünülüyor.
Yapılacak yeni araştırmalarla yumruk sıkmanın sözel ya da uzamsal, kelimelerin yanı sıra resim ve yerlerin de hatırlanması ile ilgili diğer zihinsel işlevleri de etkileyip etkilemediği incelenecek.
Ancak araştırma sonuçlarını kesin bir dille ifade etmek için daha fazla konu üzerinde daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiği belirtiliyor.
Londra Üniversitesi Bilişsel Sinirbilim Enstitüsü’nden Profesör Neil Burgess, hafıza üzerindeki özel etkinin kesin olarak belirtilmesi için daha geniş bir araştırma gerektiğini, örneğin tarama yoluyla beynin sol ve sağ yarısına kan akışının incelenmesi gerektiğini ifade etti.
|