Armağan verme zamanlarının başında sanırız yılbaşı gelmektedir. Doğum, evlenme, yaş günü, okul bitirme nedenleriyle gelenekselleşmiş armağan verme olguları, yılbaşında çiçekten çamlara, giyimden değerli taşlara kadar uzanmaktadır. Kanımızca en iyi armağan, en yararlı armağan kitaptır. Bu yazımızda yeni yılı karşılarken sevdiklerimize verebileceğimiz armağanlar arasında kitaplara öncelik tanınması dileğimizle yeni yayınları duyuruyoruz. Alışkanlıkların en güzelinin okumak olduğu görüşümüzle:
* Doğu KARAOĞUZ’un, Kuva-yı Milliyeci, şair ve yazar babası, Zonguldak’ın ilk gazetecisi Tahir KARA-OĞUZ’un yaşam öyküsünü içeren “Kuva-yı Milliye Ruhuyla Bir Ömür” adlı kitabı TRUVA Yayınları’nın ürünü.
Yine Doğu KARAOĞUZ’un, Karadağlı madenci bir ailenin yaşam öyküsünü anlattığı kitabı “Karaelmas’ın İlk Madencileri” adını taşıyor. ARKEOLOJİ ve SANAT Yayınları’nın ürünü.
* Mühendis Mehmet Ârif DEMİRER’in “2. Dünya Savaşı ve Türkiye, Eylûl 1939-2 Eylûl 1945” adlı, konusuyla ilgili haritalar, resimler ve belgelerle dokunan, ayrıntılı anlatımlı, çok nitelikli baskılı kitabı, Türkiye Barolar Birliği’nin yayını.
* Özlem Türker EROĞLU’nun üç güzel kitabı: 1. “Yamalı Yürekli Aşk-Bir Down Sendromu ve Otizmle Savaş Hikâyesi”, 2. “Aşkın Halleri” HAYAL Yayınları’nın, 3. “ANTWERPEN’in ELMAS’I -Eğer bir gün gurbet gelini olmak varsa kaderde”
NOKTÜRN Yayınları’nın ürünü. Öyküler ilgiyle izlenecek tatlı bir anlatımla örülmüş.
* İnş. Yük. Müh. Ahmet Semih ÖZGÜN’ün “Bir Baraj, Bin Konut, Bir Ömür” adlı kitabı, meslek yaşamının anılar ve fotoğraflarla bezenen örnek bir öyküsü, kişisel yayını.
* BİLGİ Yayınevi’nin yeni ürünleri: 1. Emekli Büyükelçi Bilâl ŞİMŞİR’in “Doğu’nun Kahramanı ATATÜRK
(2.baskı)”, 2. Toplum önderlerinden sendikacı Yaşar SEYMAN’ın “Benazir”, 3. Hülya OKUR’un yitirilen kültür, sanat ve siyaset adamlarımızdan onunu anlattığı “Ölmeden Az
Önce”, 4. Kerem ÖZAKMAN’ın beş öyküsünü içeren “Bir Eylem Gecesi”, 5. Berat ALANYALI’nın 14 öyküsünü içeren “Keşiş Örümceği”, 6. Çiğdem SEZER’in çocuk öyküsü “Juju-Beni Unutma”, 7. Baran AKKUŞ’un İngilizce’den dilimize çevirdiği toplumsal yönelişler rehberi “Belâ İyidir-Devrim Klavuzu” adlı kitaplar.
* Emekli edebiyat öğretmeni Hâmi KARSLI’nın “Niksar’da İz Bırakanlar-Niksar Üzerine Yazılar” adlı başarılı tanıtım kitabı, kaynaklarıyla birlikte Niksar’ı anlatan yazılar yanında 23 kişiyle ilgili bilgiler de vermektedir. Yazarın kişisel yayını.
* Emekli Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete YÜKSEL’in “Nuh Mete Yüksel Anlatıyor” adlı kitabı, ALİBİ Yayıncılık ürünü. Soruşturma ve kovuşturma konusu olmuş olaylarla ilginç durumları, sorumlularını kendine özgü biçemiyle, içtenlikle anlatan, belgesel nitelikli bir yapıt.
* Prof. Dr. Halûk YETKİN’in güzel baskılı “Anı ve Gözlemlerim” adlı kitabı, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği’nin yayını. Op. Dr. Orhan GİRGİN’in önsözüyle, ilgiyle izlenecek yaşam ve meslek kesitleriyle deneyimleri, izlenimleri anlatılmış.
* Metin AĞAÇGÖZGÜ ile Hasan ÇELİKKOL’un Avukat Nebi BARLAS’la yaptıkları ayrıntılı söyleşiyi GÖKKUŞAĞI Kitabevi “Adalet Savaşçısı Nebi Barlas Kitabı” adıyla yayımladı. Hukuk ve yargı alanındaki çabaları, çalışmaları günümüzün aynı konulardaki sorunlarına ışık tutacak biçimde anlatımlarla dolu.
* KOÇ Üniversitesi Christopher S.WILSON’un yapıtını İngilizce’den “Anıtkabir’in Ötesi: Atatürk’ün Mezar Mimarisi-Ulusal Belleğin İnşası ve Sürdürülmesi” adıyla yayımladı.
* Emekli Kara Pilot Kd. Albay Sacit SÖNMEZ’in yeni çalışması “Mustafa Kemal ATATÜRK, 1881-1938” çok nitelikli bir kapak, renkli ve dolgun içeriğiyle övgüye değer bir derleme.
* Önceki milletvekillerimizden, plânlamacı Ali Nejat ÖLÇEN’in beğeni toplayan yazılarıyla oluşturduğu “Türkiye Sorunları” adlı kitapçığının 108. sayısı yayımlandı.
* Atatürkçü yazar Henri BENAZUS, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde 9.12.2015 günü verdiği, ilgiyle izlenen konferansından sonra iki yeni kitabını imzaladı: “Yaşamın İçinden ATATÜRK Anıları (7. baskı)” ve “Ulusal Kurtuluş Savaşı Mücadelesinde Din Adamlarımız”
* Ali BİLGEN’in editörlüğünü yaptığı, “Gördüklerim Bildiklerim Yüksel Abi- Yüksel ERİMTAN’la Söyleşi” adlı kitap tanınmış iş adamlarımızdan Yüksel ERİMTAN’ın ayrıntılı ve fotoğraflı yaşam öyküsünü içermektedir. BİLGESEL Yayınları’nın ürünüdür.
* Önceki Millî Savunma ve Millî Eğitim Bakanlarından Nevzat AYAZ’ın “Nevzat
Ayaz’ın Hayatından Kesitler” adlı yaşam öyküsünü içeren fotoğraflı kitabı kişisel yayınıdır.
* Şair öğretmen Ahmet ÖZER’in, Trabzon KIYI Dergisi’nde yayımlanan söyleşilerinden oluşturduğu ikinci ve üçüncü kitabı “Düşlerime Tutundum” ve “Sesime Ses Verenler” adıyla PANAMA Yayınları’nın ürünü.
* Her yıl Mesudiye’de düzenlenen Türkiye Demokrasi Forumu’nun Eylûl 2015’te gerçekleştirilen etkinliğine ilişkin bildiri kitabı Prof. Dr. Aziz
EKŞİ’nin editörlüğünde Mesudiye Gelişme Vakfı’nın yayını olarak ilgililere dağıtıldı.
GAZETE ve DERGİLERDEN
A) Gazeteler: Bilim-Teknik (Cumhuriyet-İst.), GÖKOVA (Akyaka-Muğla), DANİŞMEND (Niksar), BARTIN (Bartın), VİZYON (Terme), SOLFASOL (Ankara), ÜVERCİNKA (İst.), MÜCADELE (Aydın).
B) Dergiler: KIYI (Trabzon), ŞEHİR (Devrek), İNSANCIL (İst.), ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ (Ankara), BERFİN BAHAR (İst.), ECE (SÖKE), YAŞAM- Mesa(Ankara), Türkiye Barolar Birliği, Ankara ve İstanbul Baroları dergileri kendi alanlarında çok yararlı içerikleriyle karşılanmakta, övgü almaktadır.
|