Çocuk, 2-14 yaş grubuna giren bireyler olarak nitelendirilir. Bu devre çocuğun kişisel ve bilişsel gelişimi için çok önemlidir. Bu bilişsel ve kişisel gelişim farklı özellikler gösterdiği için, ailedeki eğitimin yanı sıra çocuk edebiyatı da çok önemlidir.
Yaş periyotları dikkate alınarak çocuğun kavram düzeyine, kelime haznesine uygun eserler yazmak gerekir.
Özellikle okul öncesi döneminde çocuğun ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan, sevme-sevilme, paylaşma, fedakarlık gibi çocuğun sosyal ve duygusal gelişimini destekleyen, onların yaratıcı güçlerini harekete geçiren öyküler ve bunları dile getiren kitaplar çok önemlidir.
Tabii belirli özellikleri çocuklara öğretirken aynı zamanda eğlenmelerini de sağlamak, görsel yeteneklerini geliştiren kitaplara ağırlık vermek çocuklarda kitap sevgisinin de yerleşmesini sağlayacaktır. Çocuklara belirli bir kültürü yerleştirme, bazı değerleri kitaplar yoluyla verebilme açısından biz eğitimcilere, yazarlara, anne-babalara önemli görevler düşmektedir.
Sade bir dil kullanarak çocukların anlatılanları anlamasını, dilin doğasını çözmesini sağlayabilmeli, aynı zamanda kitabın eğlence ve bilgi kaynağı olduğunu çocuklara anlatabilmeliyiz.
Çocuk edebiyatı Türkiye’de son yıllarda gelişim göstermektedir. Ancak yayınlanan kitapların diline ve anlatılanlara dikkat etmek gerekir. Çocukların dilsel zekalarının bebeklikten itibaren gelişmeye başladığını dikkate alarak, dinleme ve algı durumlarının ilkokul çağında ortaya çıkmasını beklemek yanlıştır. Bu yanlış günümüzde yavaş yavaş kırılmaya başlamış ve çocuk edebiyatı atağa geçmiştir. Kitaplarla bebeklik ve çocukluk çağından itibaren iç içe olan çocuklarda okuma, yazma, dinleme, anlama gibi temel beceriler daha çok gelişmektedir. Kitaplar çocukların eğlenmelerini, hayal güçlerinin gelişmesini, yaratıcı düşünme yetisini kazanmalarını sağlamakta, aynı zamanda problem çözme yetisini de geliştirmektedir.
İyi bir çocuk kitabı çocuğa değerler katmasının yanı sıra ruhsal açıdan da gelişmesini sağlar. Önümüzdeki yazılarımda çocuk edebiyatına ve yazarlarına değinmeye devam edeceğim.
Saygı ve sevgilerimle esen kalın.
|