Zengin bir çocuk edebiyatı Almanca konuşulan ülkelerde bir gelenek haline gelmiş. Alman çocuk ve gençlik edebiyatı kitapları toplam kitap üretiminin yüzde 11'ini oluşturuyor. Çocuk kitaplarında öncelik bebekler, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukları kapsıyor. Çocuk kültüründe kitaplar en önemli yeri kaplıyor. Çocuk kitaplarında kaliteye çok önem veriliyor. Çocuk kitapları ve okuma teşviki hem devlet hem de özel kurumlar tarafından destekleniyor.
Andreas Steinhöfel'in yazdığı Riko ile Oskar kitap üçlemesi çocuk edebiyatının en etkileyici örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Durum komedisi, sosyal araştırma ve sıradışı iki oğlan çocuğunun dostluğunun anlatıldığı bu roman üçlemesi çocukların yaşam duygusuna da hitap ediyor. Edebiyat öğretmenleri, eleştirmenler ve çocuklar Martina Wildner, Renate Düring, Martin Baltscheit, Milena Baisch, Salah Naoura gibi yazarların kitaplarını çok beğenerek tavsiye ediyorlar.
Alman Edebiyatında on iki yaş üstündeki okurlara yönelik kitaplar gençlik kitabı sayılıyor. Bu alanda Michael Ende'nin Momo (1973) ve Bitmeyen Öykü (1979) kitapları başı çekiyor. Daha sonra yaygınlaşan bir olgu olan "her yaş"a hitap eden kitaplarla birlikte okuma kategorisinin yaşı 13 yaşından yetişkinlere kadar uzanıyor. Bu tür edebiyatta en sık rastlanan konular ise büyüme motifi (Nils Mohl, (Bir Zamanlar Kızılderli Ülkesinde), 2011), "sokaktaki" yaşam duygusu (Jana Scheerer, (İçimdeki Elvis), 2010) ve fiziksel ve yapısal şiddetle baş etmenin yolları (Corinna Antelmann, (Karga Sekiz Yaşında), 2014).
Almanya'daki çocuk ve gençlik kitapları genellikle özenli illüstrasyonlar içeriyor. Bu illüstrasyonlar geleneksel kitap illüstrasyonu kültürünü yaşatıp yeniledikleri gibi pek çok bilgiyi görselleştiriyorlar. Susanne Janssen, Katherina Kuhl, Michael Roher gibi çizerler Alman uzmanlar tarafından çok takdir gören illustrasyon sanatçıları.
Alman edebiyatında yayınlanan e-kitaplar, sesli çocuk ve gençlik kitapları, Youtube'de yayınlanan çizgi film formatındaki kitaplar çocuk ve gençlik edebiyatına da yansımış durumda. Bu tür yayınlar genelde kitaplar yayınlandığı zaman eş zamanlı olarak devreye giriyor. Sosyal medyada bu yayınların reklamlarının yapılmasıyla beraber bu tür girişimler çocukların okumasını teşvik ediyor.
Alman edebiyatının vazgeçilmezlerinden olan yazar Michael Ende'nin kitapları Almanya'daki her çocuğun kitaplığının olmazsa olmazı. Genelde fantastik öyküler yazan Michael Ende'nin kitapları çocuklar tarafında çok seviliyor.
Erich Kästner'in kitapları 'Küçük Hafiyeler', 'İkizler Neyin Peşinde?' ve 'Uçan Sınıf' sadece Almanya'da değil, tüm dünyada çocuklar tarafından çok sevilen kitaplardan. Yazarın pek çok kitabı aynı zamanda beyaz perdeye de taşındı.
Wilhelm Busch'un kitabı 'Max ve Moritz' de çocukların vazgeçilmezlerinden. İki arkadaşın haylazlıklarını anlatan bu kitap çocuklar tarafından sevilerek okunuyor. Şair ve illüstratör Wilhelm Busch bugünkü çizgi romanların öncülerinden sayılıyor.
Cornelia Funkes'in 'Mürekkep Dünya Üçlemesi'nin ilk kitabı 'Mürekkep Yürek' birçok ödül kazandı. Harry Potter kitaplarının çok tutulduğu bir sırada çıkan seri, kısa sürede çok satılan kitaplardan oldu. Serinin kahramanı 12 yaşındaki Meggie'nin kitapları yüksek sesle okuduğunda, kitapta yazanları canlandırıp gerçek dünyaya getirme yeteneği vardır. Bu üçleme beyaz perdeye de uyarlandı.
Max Kruse'nin kitaplarındaki kahramanlar birbirinden ilginç. Max Kruse'nin kitaplarındaki kahramanların en önemli özelliği hemen hepsinin birer harfi söyleyememe gibi bir sorununun olması. Bu da çocuklara ilginç geliyor.
İki aydır Almanya'da bulunmamın da etkisi ile Alman Çocuk Edebiyatı hakkında yazmak istedim. Bir sonraki yazımda Türkiye'de buluşmak üzere;
Sağlık ve esenlikle kalınız.
|