İnsanların en korktukları şey savaş, deprem, yangın, susuzluk ve açlıktır. Hani derler ya mahşerin dört atlısı yoksulluk, sefalet, ölüm ve açlıktır.
Yazık ki son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de açlık sorunu artmaktadır. Öyle ki dünyada yaşayan 7 insandan 1’i aç. Bizim ülkemizde bu oran daha fazla gibi. Yoksulluk açlığı getirir.
Dünya Bankası yoksulluğu “Yoksulluk açlıktır. Yoksulluk yaşayacak bir barınağın olmamasıdır. Yoksulluk hastalığa yakalanmak ve bir hekime görünememektir. Yoksulluk okula ulaşamamaktır. Yoksulluk bir işe sahip olmamak ve gelecek günler için kaygılanmaktır” şeklinde tanımlamaktadır (Gündoğan, 2008: 42).
Birey temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa fakirdir. Bu da yoksulluk sınırıdır.
Gerekli ihtiyaçları karşılamanın yolu da çalışmadan geçer Ancak ülkemizde işsizlik her geçen gün artmaktadır.
Geçenlerde otopark da arabamın ön kısmına hafif vurmuşlar otopark görevlisi geldi, yerinden oynamış dedi arabamı düzeltti, alt korumasını da halletti , çok hoşuma gitti “arkadaş bu işi iyi biliyorsun “ dedim. Adam gülerek “ben makine mühendisiyim, işten çıkarıldım, burada çalışıyorum ” dedi. İçim bir anda cız etti. Bir zamanlar ülkemize gelen göçmenlerden bir Rus vatandaşı yazlığın bahçesini yaptırırken sohbet sırasında inşaat mühendisi olduğunu öğrenmiş onun adına üzülmüştüm. Ama daha sonra doktorlarla , hemşirelerle karşılaştım. Ama kendi ülkemde bunu görmek bana çok acı geldi. Pazarcılık ya da çiftçilik yapan
öğretmenler, garsonluk yapan üniversite mezunu kızlar, bunlar işsizliğin getirdiği acılar. Daha ötesine bakarsanız hiç iş bulamayanlar. Çocukları olanlar yaşamak için ne mücadelesi yapacağını bilemeyenler.
Evet işsizlik yoksulluğu, yoksulluk fakirliği getiriyor. Tüm kurumlar bundan payını alırken arada esas öğütülenler emekliler ve çocuklar oluyor.
Savaşta en büyük zararı kadınlar ve çocuklar yaşar. Açlıkta da aynıdır.
Eğitim ve yoksulluk arasında bir bağ vardır.
Eğitim seviyesi yükseldikçe , yaşam kalitesi artar, ekonominin büyümesinde de rol oynar.
Sağlık da ekonomik durum arasında da bağlantı vardır. Yoksulluk ve imkânsızlıklar sağlık bozulur maddi imkansızlıklar tedaviden gerekli faydalanmayı da engeller.
Yoksulluğun nedenleri ise ; savaştır. Ya da siyasi istikrarsızlık ya da kötü yönetilen ekonomidir.
Bir de” insani yoksulluk” kelimesi çıktı. İnsani yoksulluk gelirle ilişkilendirilmemekte. Sadece yaşam için gerekli fırsatlara ve seçeneklere sahip olamamaktır şeklinde anlatılmaktadır.
Eğitimde yoksulluk, sağlıkta yoksulluk, sosyal kavramda yoksulluk, ekonomide yoksulluk, bütün bu yoksulluk kavramları birleştiği zaman bebek ölümleri, iyi beslenmeme, bozulan aileler, toplumsal bozukluk, ahlaki çöküş , işte bunların hepsi insani yoksulluktur.
İnsani yoksulluğun en kötü etkisi de, uzun ve kalitesiz bir yaşam, artı insanın kendine olan saygısını yok etmesidir.
Aslında adına ne derseniz deyin, yoksulluk yoksulluktur. Bunu yaşayan bilir.
Sevgiyle kalın.
Belma Demir Akdağ, 12.11.2022
|