Evet, Türkiye bankacılık piyasasında hareketlik var. Baş aktörler Fortis ve TEB.
O zaman bu mesajı doğru algılayan zaten TEB’in öbür ortağı Çolakoğlu Grubu
BNP iştahina ilerde başlarına sorun açabileceğini sezebiliyordu. Zamanı geldiğinde BNP’in iştahi yine kabardığında büyümek için taze para koymak gerekiyor. Fransızlarda para çok ama Çolakoğlu Grubu büyük projelere, satın almalara yada yeni birleşmelere mali açıdan iştirak edebilecek mi?
Şimdi BNP Baribas uzun vadede TEB ile de organik büyür ama bu çok zaman alır. Hem öbür bankaların eli armut toplamıyor hemde satın almalar yada büyük yatırımlar ile büyümek için büyük paralar gerekli. TEB’de kararları iki ortak anlaşıp müşterek vermesi lazım ve karşı tarafa riayet gösterilmesi gerekir. Bu karar mekanizmasinda işleri yavaşlatır. Ortakların sermaye desteği gerekirse iki taraf da bu güce sahip olması lazım. Kesin iki tarafında mali gücü kuvvetli ama BNP Paribas’nın imkanları daha kapsamlı.
Bundan dolaya zaten Fransız ortağın ilerde bankada payını yükseltmesine yada tamamen patronluğu ele geçirmesine kimsenin şaşırmaması gerekir.
Bu arada bu süreci teyit eden ve hızlandıran bir tesadüf gerçekleşti. BNP Avrupa’da Fortis Grubu’nun büyük bölümünü satın aldı ve dolaysıyla Türkiye’deki Fortis Bank’ın patronu oldu ve Türkiye’de 2 bankaya sahip oldu.
Şu anda Fortis’te kararları varlıkları açısından dünyanın en büyük bankası olan Paris merkezli BNP Paribas yalnız verebilir. Zaten TEB ile ortaklıklarından dolayı Türk piyasasını çok iyi tanıyorlar.
Şimdi 2 bankanın birleşmesi bekleniliyor ama yapılan gizlilik anlaşmasından dolayı yatırımcı hiçbir ilerlemeye şahit olamıyor.
Bundan dolayı çeşitli spekülasyonlar yapılıyor:
Ø Fortis ile TEB birleşecekler ve Çolakoğlu Grubu sermaye katkısında bulunursa yada bulunabilirse 50-50 ortaklık dervam edecek.
Ø Fortis ile TEB birleşecekler ve Çolakoğlu Grubu sermaye katkısında bulunmayacak ve yeni ortaklığın patronu BNP Paribas olacak.
Ø BNP Paribas TEB ile yollarını ayıracak ve hisseleri geri Çolakoğlu Grubu’na satıp Fortis ile yoluna devam edecek.
Ø BNP Paribas Fortis’i başka bir Grub’a satacak ve yeni bir banka doğacak. Bu varsayım ile ilglili özellikle Finansbank’ın başarılı eski patronu Hüsnü Özyeğin’in ismi sıkça telafuz ediliyor.
Zaten Fortis’in Türkiye Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi. Kendisi Fortis'e katılmadan önce Finansbank Türkiye'de Bireysel Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
Böyle bir oluşum olursa „yeni bir Finansbank“ doğma ihtimali yüksek.
Neyin nasil olacağını şu anda kimse bilmiyor ama bu işin çok uzadığı kesin. Bu durum da spekülasyonlara yol açıyor.
Bu durumun devam etmesi en başta Fortis’e yarıyor. Fransız ortaklar hem TEB’de hemde Fortis’te yönetim kurulunda oturuyorlar ve karar mekanizmasına dahiller. BNP Paribas hem TEB’deki hemde Fortis’teki gelişmelerden haberdar. Çolakoğlu Grubu sırf TEB’deki durumdan haberdar ve yalnız bu bankada söz sahibi. TEB’deki kararlar ise müşterek veriliyor, yani iki tarafında onayı gerekiyor.
En kisa zamanda birleşme konusunda bir sonuca varılması gerekiyor.
- Birleşme gerçeklesirse her iki taraf burada kârlı çıkacaktır. Ortaya daha büyük ve daha güçlü bir banka çıkacaktır.
- Birleşme gerçekleşmezse ve BNP Paribas Fortis ile yoluna devam ederse o zaman Fortis tek başına BNP Paribas’in olduğu için en kısa zamanda büyüyüp Türkiye’nin lider bankasına aday olacaktır. Sahibi BNP Paribas’dan dolayı en iyi ratinglere sahip olup en ucuz şekilde borçlanabilecektir. Bütün dünyada mevcut olan BNP Paribas Grubu’nun ağından yararlanacaktır. Bu gerçekleşirse TEB-Fortis ortaklığı bozulacak ve en büyük zararı muhtemelen TEB görecektir.
- Birleşme gerçekleşmeyip Fortis satılırsa ve TEB’deki ortaklık durumu böyle devam ederse her iki tarafta olumsuz etkileneceklerdir.
Düşünün her iki bankanın 46 ilde ise birbirine yakın noktalarda 261 ortak şubesi bulunuyor. Başkaların sahip olduğu yeni bir banka doğacak ve hemen hemen her şubenizin yanında bu yeni bankanın şubeleri olacak ve bu şubeler sizin kârınızı etkileyecek. Fortis ve TEB kendi ellerinle bu rekabete onay vermiş olacak. Zaten faizler çok düştü ve hazine bonosu yada devlet tahvilleri ile para kazamak zorlaştı. Bu sene bir defaya mahsus iyi paralar kazanıldı ama artık gerçek bankacılıktan para kazanma dönemi başladı ve şubeler çok önemli.
Bütün bu olasılıklar göz önünde bulunduğunda kanaatımca TEB ve Fortis’in en kârlı çıkacağı durum TEB-Fortis birleşmesi olacaktır. Bu durum iki bankanın hisselerini olumlu etkilemeye devam edebilir. Birleşmede özkaynaklar göz önünü alınırsa Fortis hissedarları daha kârlı çıkabilir çünkü Fortis’in özkaynakları TEB’inkinden daha yüksek.
Üstte bahsettiğim bütün obür oluşumlar orta ve uzun vadede TEB’in aleyhine olabilir; özellikle Fortis’in başka bir güçlü gruba satılıp yeni bir büyük banka doğarsa.
Bu durum Fortis’in satış fiyatı ve çağrı muafiyeti durumuna göre Fortis hissedarlarını da olumlu yada olumsuz etkileyecektir.
BNP Paribas Fortis ile yalnız devam ederse bu Fortis hissedarlarını ihya etmekle beraber TEB hissedarlarını çok olumsuz etkileyebilir.
Bütün olasılıklar göz önünde bulunursa Fortis-TEB birleşmesi dahil her durumda Fortis yatırımcısının bu isten daha kârlı çıkma ihtimalı daha yüksek.
BNP Paribas’nin her iki bankada yönetim kurulunda oturmaları özellikle TEB in aleyhine. Bundan dolayı iki bankanın birleşme konusunda en kısa zamanda sonuca varılması ve mevcut durumun sona erdirilmesi ihtimali son derece yüksektir.
Bundan dolayı yeni yıla yeni bir oluşumla girme ihtimali yüksek.
|