Bu yazımda biraz felsefik takılayım ve ”merak güzel bir şey mi?” sorusuna bir cevap arayım dedim.
Şu anda merak kelimesi baya revaçta çünkü bilindiği gibi Mars gezegenine şu günlerde Curiosity (Merak) isimli bir araç başarıyla iniş yaptı. Böyle milyarlarca dolara mal olan bu girişimin bir çok nedeni vardır ama ana neden zaten aracın isminden belli olduğu gibi insanoğlunun merağıdır.
Zaten insanoğlu meraklı olmazsa evrim açısından doğru dürüst gelişme sağlanamazdı ve buluşların hemen hemen hepsi gerçekleşmezdi ve şu anda ilkel koşullar altında yaşıyor olurduk. En basit hastalıklardan ebediyete intikal olurduk.
Bu açıdan merak güzel ve gerekli bir şey ve insanoğlunun var oluşunun ve rahat bir şekilde yaşamanın bir gereksinimidir.
Bilindiği gibi özellikle çocuklar çoğu şeyler ile meraklarından dolayı ilgilenirler ve bu gelişimlerine olumlu ve kaçınılmaz katkı sağlar.
Yalnız burada önemli olan merağın şekli ve dozu.
Merak yanlış kanalize olursa başka insanların işine karışmak ya da hoş olmayan ya da tehlikeli durumlara maruz kalınma durumu da ortaya çıkabilir.
Bir yerde kavga olursa insan meraktan otomatikman oraya gitmek ister ve eninde sonunda müdahil olup hayatını yitirenler de var.
Silah sesi duyup meraktan balkona çıkıp bir serseri kurşuna kurban gidenleri de unutmayalım.
Hız merakı olan vatandaşların arabalarıyla hız yapıp ebediyete intikal oluşları da aklımızda. Içki, sigara uyuşturucu vb. şeyler de genelde genç yaşta meraktan başlar ve hepsi zararlı ve bu vatandaşların durumu malum.
Merağın kalitesi tabii ki kültürel yapı ile de alakalı ama ilime ve bilime güzel bir katkısı olması için merağı doğru kanalize etmek lazım. Burada ana görevlerden biri TV-Programlarına düşüyor.
Mesela Türkiye’de çok magazin programı var ve bunların içeriği çoğu insanların merağını gideriyor: Yok bunun bacağında selülit varmış, yok şunun sevgilisi varmış, yok şu tekneden inerken görüntülenmiş ve baya kilo almış, yok şu kaçamak yapmış vs..
Bu gibi bilgiler de merak giderir ama bir toplumun ilim ve bilim açısından hiç bir şekilde ilerlemesini sağlamaz.
Neticede medya insanların ilgi alanını şekillendirip merağını belli konulara odaklanmasını sağlayabilir.
Sonuç olarak insanların meraklı olması doğal ve bir olmazsa olmaz. Merak alanları da kültür, sosyal ve eğitim durumuna göre değişiyor. Arkadaş çevresi, maddi durumları, inançları vs. hepsi bir etken.
Meraklarını doğru yönlendiren toplumlar ilim ve bilim de başarı olup yakında başka gezegenlere sırf araç değil insan da gönderirler. Doğru yönlendirmeyenler ise ulus ve toplum olarak bir gelişim sağlayamayıp başka toplumların maddi ve manevi gelişimini arkadan seyrederler.
Evvelden bahsettiğim gibi fazla ve fuzuli merak da insanların başına dert açabilir. Yani sonuçta merak konusunda da gerektiğinde mütevazi olmakta fayda var.
Neyse yazıma acil son vermem gerekiyor. Dışarıda sokakta bağırıp çağırmalar var ve bir bakayım neler oluyor. (evet üstte yazdığım ile çelişkili ama bu merak işte ne yapayım ;-) ).
|