Osmanlıcayı çok merak ettim, meğerse öyle bir dil yokmuş. Osmanlı Türkçesi diye bir dil var. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de bu dil kullanılmış. Türkçe, Arapça ve Farsçayı karıştırmışlar adına da Osmanlı Türkçesi demişler.
Osmanlılar bu dili kullanırken, başka devletlerde kendilerine göre farklı diller kullanmışlar.
Günümüzde Almanlar Almancayı, Fransızlar Fransızcayı ki bunu çoğaltabiliriz Türklerde Türkçeyi kullanmaya başlamışlar. Osmanlı döneminde de Osmanlı Türkçesi kendi arasında kronolojik olarak sınıflandırılmış; Eski Osmanlı Türkçesi 15.ve 16. Yüzyılda kullanılmış, Klasik Osmanlı Türkçesi, 16. Ve 19. Yüzyılda ve Yeni Osmanlı Türkçesi de 19. ve 20. Yüzyıla kadar kullanılmıştır.
Osmanlı yöneticilerinin ve seçkin bir azınlığın, eğitimli olduklarını göstermek için Klasik Arap ve Fars literatürünü öğrenip bu iki dile hakim olarak kültürlü Osmanlı’yı basit halktan ayırmak özelliğine sahip oluyorlarmış.
Osmanlı İmparatorluğunun eğitimli seçkin insanları ve yöneticileri Osmanlı Türkçesini konuşma dili olarak kullanmamış yazışma ve edebiyat dili olarak kullanmışlar.
Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasından sonrada bu bir Türkçe, Arapça ve Farsçanın karışımından olan Osmanlı Türkçesi de kullanımdan kalkmış ve 1928 yılında da yapılan Harf Devrimi ile Latin Alfabesi kullanılmaya başlanmış.
Peki, Osmanlı Türkçesini öğrenmek gerekiyor mu? Evet, gerekiyor, Türk Tarihinin 1000 yılına yakın bir dönem bu dille kaleme alınmış. İşte bunun için tarihçilerin, edebiyatçıların ve araştırmacıların bu dili öğrenmesi gerekiyor. Zaten onlarında seçtikleri meslek üniversitelerinde bu dil öğretilmektedir. Nasıl ki Sümerlilere merak salan araştırmacı Sümerce öğreniyorsa Osmanlıya merak salanda Osmanlı Türkçesini öğrenmelidir.
Hangi mesleği seçeceği belli olmayan, çocuklar dünyanın kullandığı ortak dilleri gereği gibi öğrenemeden okullarından mezun oluyorlar. Bugün nereye giderseniz gidin arkanızda babanız yoksa İngilizce biliyor musun? İkinci dil biliyor musun? sorusuyla karşılaşan gençler okulları bitirdikten sonra bu dillerden birini öğrenmek için çırpınırken insanın sorası geliyor, Nereden çıktı bu Osmanlıca Türkçesi?
Milli Eğitim Şurası toplandı ve bitti. Çocukların seksen kişi ayni sınıfta sığışmaya çalıştıkları konuşulmadı, öğrenciler için uyuşturucu ile mücadele dilmesi gerektiği anlatılmadı, eğitimin ve eğitimcinin sorunları masaya yatırılmadı.
Eğitim her zaman ve her dönem olduğu gibi malzeme olmaya devam ediyor…
Sevgiyle kalın.
|