Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29917940
Bugün Ziyaretçi :  9176
Aktif Ziyaretçiler :  9176

Halep Türkmenleri Bölgenin Türkleşmesini Sağladı
 
                21. yüzyılın dünyasında güçler dengesinin Doğu ile Batı arasında yeniden tanımlanması gerektirecek hızlı gelişmeler yaşanıyor. İslamiyeti bir zamanlar tarihten silmeyi amaçlayan Batılı ülkeler, Müslüman halkların yönetimini mutemet diktatörlere emanet ederek uzak doğunun süratli gelişimi karşısında yeni bir tavır geliştirmeyi amaçlıyorlar.
                Irak’a müdahale, Körfez savaşı, Afganistan müdahalesi, Suriye’de bitirilmek istenmeyen kirli savaş, Yemen’de mezhepler üzerinden yürütülen çatışmalar... Libya’nın istikrarsızlaşması, Mısır’ın İsrail-Batı-ABD ekseninde demokrasi tecrübesinin bitirilmesi, Türkiye’yi çevreleyen açık ve örtülü savaş… İşte tüm bu olumsuz tablo içinde Suriye’nin yakıp yıkılan kentlerinin hazin görüntüleri gazete ve televizyonlarda yer alıyor.
                Anadolu coğrafyasının “Misak-ı Milli” sınırları yakınında Türkmen yerleşimlerinin yer alması, Suriye iç savaşına kadar bir ayrıcalık iken savaş sonrasında özellikle Türkmen bölgelerinin bombalanması Türkiye için büyük bir tehlike meydana getirdi. Arapların çoğunluk olduğu bölgelere Türkmenleri yerleştirmeyi esas alan Osmanlı dönemindeki iskân politikaları büyük yarar sağlarken, günümüzde emperyalist devletlerin bölgeye müdahalelerinin gerekçelerinden bir hâline geldi.
                Osmanlı İmparatorluğu’na tâbi Türk boy ve oymakları 17. yüzyılda, Halep Türkmenleri adıyla Halep, Rakka, Şam, Hama, Humus, Antep ve Kilis’e iskân edilmesi kararının ne kadar doğru bir karar olduğu tarihî gelişmelerle ortaya çıkmaktadır. Suriye savaşı ile Türkiye’nin sınır komşularının milliyetleri değişirken, Türkmenler yerlerinden yurtlarından sürülmekte, binlerce Türkmen tıpkı Suriye Arapları gibi sınırlarımıza yığılmaktadır.
                Halep, Rakka, Şam, Hama, Humus, Antep ve Kilis’e yerleştirilen ve kendilerine Halep Türkmenleri denilen Türk oymak ve boyları, bu topraklarda Türk adlarını taşıyan köyler kurdular. Yörede meskûn olan Türkmenlerin çoğunluğunu, “Beğdili Boyu” ve “Elbeyli, Barak ve Bayındır Oymakları” meydana getirmektedir. Türk topluluklarının adlarını taşıyan yüzlerce köyden sadece bir kaçının adlarına aşağıda yer vereceğiz.
                Gaziantep ve Kilis’in Yukarıbayındır, Aşağıbayındır, Kamışlı ve Ulaşlı, Kamışlı, Kızıkhamurkesen, Çokşuruk, Karataş, Aşağı Yeniyapan, Hezekyeniyapan (Tiyekli ), Cerityeniyapan, Aşağıbademli, Yukarıbademli köyleri adlarını, yöreye göç eden Halep Türkmenlerinin bağlı olduğu boy, oymak ve aşiretlerden almıştır. Türk topluluklarının adlarını taşıyan yüzlerce köyden sadece bir kaçının adlarına aşağıda yer vereceğiz.
                     
                      Örneğin günümüzde Nizip ilçesine bağlı Aşağı Bayındır ve Yukarı Bayındır köyleri, “Bayındır Oymağı” mensuplarından meydana geldiği için bu oymağın adını taşırlar. 1691'de Halep, Rakka, Şam, Hama, Humus yörelerine iskân edilen Bayındır Oymakları, XIX. yüzyılda bölgedeki diğer Türkmen aşiret ve oymaklarıyla birlikte Antep'e yerleşmiştir.
                     
                Osmanlı İmparatorluğu döneminde XVII. yüzyılda Halep’in kuzeyine iskânı emredilen “Kamışlı Cemaati” adındaki Türkmen Oymağı, kuraklık sebebiyle Halep’in kasabası olan Antep’e yerleşmiştir. “Kamışlı Oymağı”, 24 Oğuz Boyundan biri olan “Beğdili Boyu”na mensuptur. Gaziantep ili Nizip ilçesine bağlı “Kamışlı” köyünün adı, “Kamışlı Cemaati”nden gelmektedir.
               
                Halep Türkmenlerinden ve 24 Oğuz boyundan biri olan “Beğdili Boyu”na mensup oymaklardan biri olan “Ulaşlı Oymağı” tarafından kurulanUlaşlı köyü, Gaziantep ili Oğuzeli ilçesine bağlıdır. Gaziantep’te “Beğdili” be “Beşdeli” adını taşıyan iki köy bulunmaktadır. Bu köylerin sakinleri, Oğuzların “Bozok Kolu”na mensup “Beğdili Oymağı”na mensuptur. Arapların “Beydili”ne “Beydilâvî” dedikleri ve Beydilâvî isminin zamanla “Beşdeli” biçiminde değiştiği söylenmektedir.
 
                24 Oğuz boyundan biri olan “Kızık Boyu”na bağlı “Kızık Oymağı”, muhtelif obalar hâlinde Halep, Rakka, Rumkale, Şam, Hama, Humus yörelerinde yaşamış, XVII. yüzyılın ilk yarısında, Sultan İbrahim devrinde (1639-1648) ise Antep bölgesine yerleşmişlerdir. Osmanlı döneminde Antep’in “Oğurca, Damlaluca, Çaykuyu, Sakal, Karadinek, Yalangoz, Üçkilise ve Taşlıca” adlı köyleriyle, şehir merkezi ve öteki köy ve kasabaları yurt edinen “Kızık Boyu”nun adını taşıyan Kızıkhamurkesen köyü, günümüzde Gaziantep ili Şehitkâmil ilçesine bağlıdır.
 
                Osmanlı arşivlerinde Rakka’dan başka Halep ve Rumkale’ye iskân edildikleri bilinen Baraklar, XIX. yy.da Antep topraklarına yerleştiler. Bu Türk aşiretinin mensupları birçok köye yerleşmiş bazılarına da oymak ve obalarının adını vermiştir. Çokşuruk köyü, “Barak Aşireti”ne bağlı “Çokşuruklu Oymağı”nın adını taşımaktadır. Günümüzde tarihsel geçmişten kopmayı amaçlayan yaklaşımlar nedeniyle maalesef köylerin adları, onları kuran aşiret ve oymakların adlarından çok farklı ve anlamsız adlarla değiştirilmektedir. Çokşuruk köyünün adı da “Yolağzı” olarak değiştirilmiştir.
                     
                      1693 yılında Türkmen Aşireti olan “Elbeyli Aşireti”nin Halep, Antep, Kilis ve Menbiç bölgelerine yerleştirildiği bilinmektedir. Kilis Elbeyli ilçesi adını bu aşiretten almıştır. Öte yandan “Elbeyli Aşireti”ne bağlı “Karataşlı Oymağı” XVII. yüzyılın sonlarında Suriye'nin Rakka ve Hama bölgesi ile Kilis'e yerleştirilmişlerdir. “Karataş”a bağlı bir kısım obaların Karataş köyünü kurdukları bilinmektedir. Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı bir köy, Şahinbey ilçesine bağlı bir belde ve Gaziantep-Kilis yolu üzerinde yer alan bir mevki; “Karataş” adını almıştır.
               
                İttihat ve Terakki döneminden beri iktidara gelen hükûmetlerin Türkiye genelinde birçok köyün adının değiştirildiği bilinmektedir. Adı değiştirilen köyler arasında Türkçe ada sahip köyler de bulunmaktadır. Örneğin Kilis’in Elbeyli ilçesine bağlı  “Akçaağıl” köyünün eski adı “Bakıda” idi. Bu köy adını Türkmen “Mamalı Aşireti”ne tâbi oymaklardan biri olan “Bakılı Oymağı”ndan almıştı. Yine Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı, adını Barak Türkmenlerine mensup “Torun Oymağı”ndan alan Torunkersentaş köyününün adı “Çakmaktepe” olarak değiştirilmiştir. Gaziantep ili Araban ilçesine bağlı “Araban Bademlice” köyünün adı “Gökçepayam” olarak değiştirildi. Yörede birçok köy bu değişime uğramıştır.
 
                Gaziantep ili Nurdağı ilçesine bağlı “Bademluca” köyü ile Kilis’in Musabeyli bucağına bağlı olan “Aşağı Bademli ve Yukarı Bademli” köyleri ise adlarını Dulkadiroğulları Türkmenlerine bağlı “Bademlice Cemati”nden almıştır.
 
                Gaziantep’te Aşağı Yeniyapan (Oğuzeli ilçesine bağlı) ve Hezekyeniyapan (Yeni adı Tiyekli köyü olup, Şahinbey ilçesine bağlı) köylerine adını veren Yeniyapan adı  “Yabanlı Türkmen Aşireti” ile ilgilidir.  Söz konusu köylerin,“Yabanlı Türkmen Aşireti” ve “Beğdili Boyu” mensuplarınca kurulmuş olması Yeniyapan isminin “Yabanlı Aşireti”nden gediğini göstermektedir.
               
                Osmanlı arşivlerinde Rakka, Halep ve Rumkale’ye (Yavuzeli bölgesi) iskân edildikleri bilinen Baraklar, XIX. yüzyılda Antep topraklarına yerleşmişlerdir. Bugün Urfa'nın güney batısından Kilis'e kadar uzayan köylerin çoğu Baraklarla meskûn olmakla beraber, bu Türkmen aşiretinin mensuplarına Gaziantep'in kuzeyindeki Araban ve Yavuzeli köylerinde de dağınık olarak rastlamak mümkündür. Gaziantep'te 4 köy Barak aşiretinin adını taşımaktadır.
               
                Gaziantep ili Şehitkâmil ilçesine bağlı Cerityeniyapanköyü, Dulkadiroğulları’na bağlı “Cerit Oymağı”nın adıyla anılmaktadır. Osmanlı döneminde XVII. yüzyılın başında Orta Anadolu’ya gelen Cerit Aşireti’nin bir kısım obaları Halep ve Rakka bölgesine yerleştirilmişler ancak diğer Türkmen aşiretleri gibi Rakka çöllerinde kalmak istememişler Halep, Kilis, Antep ve Maraş’a yerleşmişlerdir.  
 
                 XVII. yüzyılın ilk yarısında Halep, Rakka, Rumkale, Şam, Hama, Humus yörelerinde yaşamış, Sultan İbrahim devrinde Antep bölgesine yerleşmiş “Türkmen Oymakları”ndan müteşekkil köylerden kısaca söz ettik. Böylece Gaziantep ve Kilis yöresinde adını Türk kavim, oymak, aba ve aşiretlerinden alan birçok köy bulunduğuna dikkat çekmek istedik.
               
                Günümüzde Gaziantep ve Kilis iline bağlı ve adını Türk boy, oymak ve aşiretlerinden alan köy adları kısaca şunlar:  Acaroba, (Acara/Haceri/Hacari Oymağı), Ağcaburç (Mamalı Aşiretine mensup Ağcalar Oymağı), Ağcakoyun (Ağça Koyunlu Oymağı), Alagöz (Alagöz Oymağı), Alahacı (Alahacılı Oymağı), Almalı (Almalı Oymağı), Alayuntulu (Alayuntlu Boyu), Bademlice Cemati (Dulkadiroğulları Türkmenlerine bağlı), Bakıda (Mamalı Aşiretine bağlı Bakılı Oymağı), Balaban (Beğdili Boyu Balabanlu Oymağı), Barak (Barak Aşireti), Bayatlı, (Bozok Boyuna mensup Bayat Oymağı), Belikanlı (Celikanlı ve Delikanlı Aşiretleri), Beydili (Beydili Boyu), Boyno (Boynoobası), Bozalioğlu (Kıllı Aşiretine bağlı Bozlu, Bozbeği, Bozcalı, Bozdoğan, Bozhamutlu Obaları), Bozgeyikli (Bozgeyikli, Bozgeyikliler Obası), Bozoobası (Bozunun Obası), Büğdüz (Büğdüz Boyu), Cağıt (Cağıt Oymağı), Cecehöyüğü (Ceceli Obası), Çağırgan (Çağırganlu Oymağı), Çakal (Çakallı/Çakallar/Çakal Tokuzu Aşireti), Çanakçı (Bozulus Boyuna mensup Çanakçı Oymağı), Çerçili (Çerçili Oymağı)… vd.
 
                Halep Türkmenleri adıyla bilinen Türklerin, 17. yüzyılda Halep, Şam, Hama, Humus, Rakka ve Antep’e iskân emri ile yerleştirildikleri ve buralara boy, oymak ve aşiretlerinin adlarını verdikleri bilinmektedir. Yörede Türk topluluklarına mensup boy, oymak, aşiret ve obalar tarafından kurulan ve Türkmenlerden meskûn köylerin yer darlığı nedeniyle sadece “a, b, c, ç” harfleriyle başlayan adlarına yer verdik. Bu köy adları “z” harfine kadar devam etmektedir. Söz konusu köylerin tümü hakkında bilgi edinmek için Gaziantep Valiliği ve Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını olan Gaziantep Yer Adları Üzerine Bir İnceleme (Gaziantep, 2010) adlı eserimize bakmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz.
 
KAYNAKLAR
 
- Balta, Nevin, Gaziantep Yer Adları Üzerine Bir İnceleme, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, Gaziantep, 2010.
 
- Barlas, Uğurol, “Kamışlı Köyü”, Gaziantep Kültür Dergisi, C: 5, Sayı: 58, Ekim, 1962.
 
- Güzelbey, Cemil Cahit, “Gaziantep Yer Adları”, Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Sayı: 30, Ağustos, 1987.
 
- Orhonlı, Cengiz, Osmanlı İmparatorluğu’nda Aşiretlerin İskânı, Eren Yayıncılık, İstanbul, 1987.
 
- Sevinç, Necdet, “Gaziantep’te Yer Adları ve Türk Boyları”, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası    Araştırmaları Vakfı Yayını, Sayı: 26, Ağustos, 1983.
 
- Sümer, Prof. Dr. Faruk, Oğuzlar (Türkmenler), Tarihleri- Boy Teşkilâtı-Destanları, 3. bs., İstanbul, 1980.
 
- Türkiye’de Meskûn Yerler Kılavuzu, İçişleri Bakanlığı Yayınlar, Cilt : I, Ankara, 1946.
 
- Yıldırım  Mehmet Ali, Gaziantep’in Güneyinde Barak Eli Oymakları, Kilis, 2008.
 

 

Ekleyen:  Nevin BALTA
Tarih:  9.2.2016
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Nevin BALTA Yazıları
İzmir İktisat Kongresi 100 YaşındaNevin BALTA [ 24.2.2023 Devamı
Türk Kadınının seçme ve seçilme hakkıNevin BALTA [ 2.12.2022 Devamı
Harf Devrimi’nin 94. Yıl DönümüNevin BALTA [ 3.11.2022 Devamı
Türk Diline Gönül VerenlerNevin BALTA [ 11.7.2022 Devamı
3 Nisan ve Mülteci Çocuklar Nevin BALTA [ 23.4.2022 Devamı
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği KonseyiNevin BALTA [ 15.11.2021 Devamı
26 Eylül Türk Dil Bayramı’nın 89. YılıNevin BALTA [ 21.9.2021 Devamı
Lozan Zaferinin 96. Yıl Dönümü Nevin BALTA [ 24.7.2019 Devamı
Özel İsimlerin ve Baş HarflerininYazılışı ÜzerineNevin BALTA [ 1.7.2019 Devamı
Çocuklarla Birlikte Çocuklar İçin Nevin BALTA [ 22.4.2018 Devamı
Gaziantepli Hemşehrimiz Ülkü Tamer Vefat Etti Nevin BALTA [ 6.4.2018 Devamı
İstiklal Marşı’nın Kabulünün 97. YılıNevin BALTA [ 14.3.2018 Devamı
“30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI”NIN ÖNEMİ Nevin BALTA [ 27.8.2017 Devamı
Türkmen Yerleşimi Halep, Antep ve Kilis Nevin BALTA [ 13.5.2017 Devamı
31 Mart Ayaklanmasını Yeniden OkumakNevin BALTA [ 6.4.2017 Devamı
29 EKİM 1923 TARİHİNİN ÖNEMİNevin BALTA [ 27.10.2016 Devamı
KÜRESELLEŞME ÜZERİNENevin BALTA [ 1.8.2016 Devamı
19 Mayıs 1919’dan 2016’yaNevin BALTA [ 20.5.2016 Devamı
“Kilis ve Azez Sancak Olup, Valide Sultanın Hassıdır”Nevin BALTA [ 3.5.2016 Devamı
MEHMET AKİF’İN VATAN SEVGİSİNDE BİRLEŞMEKNevin BALTA [ 11.3.2016 Devamı
Nevin BALTA [ 11.3.2016 Devamı
27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİNİN 96. YILINevin BALTA [ 27.12.2015 Devamı
Gaziantep’in Kurtuluşunun 94. YılıNevin BALTA [ 23.12.2015 Devamı
“24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ”NÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİNevin BALTA [ 24.11.2015 Devamı
Mutluluk Veren Bilgi ya da Devlet Olma Bilgisi Nevin BALTA [ 6.9.2015 Devamı
TÜRK DİL KURUMU 83. YAŞINDANevin BALTA [ 13.7.2015 Devamı
Ülkemizde 15 Bin Cinsel Suç Mahkûmu VarNevin BALTA [ 18.2.2015 Devamı
Harf İnkılabı Nevin BALTA [ 2.12.2014 Devamı
KUTSAL EMANET Nevin BALTA [ 14.10.2014 Devamı
82. DİL BAYRAMINI KUTLUYORUZ Nevin BALTA [ 23.9.2014 Devamı
ANADOLU KADIN BAŞLIKLARI Nevin BALTA [ 21.9.2014 Devamı
“Ulus” ve “Millet” Sözü Üzerine Nevin BALTA [ 4.9.2014 Devamı
Karamanoğlu Beyliği Bayrağına Dikkat Edin Nevin BALTA [ 15.8.2014 Devamı
Çocukluğumun Eski Ramazanları Nerede? Nevin BALTA [ 11.7.2014 Devamı
Âşık Veysel'de Milliyet Şuuru Nevin BALTA [ 17.6.2014 Devamı
Sayfalar : 1  2  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam