Yaşadığımız toplumda mutlu olanlar özgürce parmak kaldırsın desem kaç kişi çıkar bilemiyorum. Her gün bir toplumsal acı yaşıyoruz.
Her ne kadar insanlar artık kanıksamış gözüküyorsa da, şehitler gelmeye devam ediyor, çocuklar taciz olayını yaşıyor hem de en derinden, toplumumuzdaki kırk milyon kadının yüzde altısı okuma bilmeyen, yüzde altmışı ilkokul mezunu olan ve erkeklerin öldürmeye kadar giden dayanılmaz işkencesini çekiyor, hayvanlara tecavüz ediliyor ve akla ziyan işkence yapılıyor bizler böyle bir toplumda yaşıyoruz.
Sokağa çıkmaktan, kalabalığa karışmaktan, insanların, arabaların teröründen korkan bir toplum haline geldik. Daha doğrusu her kes birbirinden korkar hale geldi. Oysa insanca yaşamak hepimizin hakkı, insan olduğumuzun, kadın olduğumuzun ve çocuk olduğumuzun mutluluğunu yaşamak en güzel düşünce değil mi?
Nazım Hikmet ne güzel söylemiş;
Kapansın el kapıları,
Bir daha açılmasın.
Yok, edin insanın insana kulluğunu,
Bu davet bizim.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,
Ve bir orman gibi kardeşçesine,
Bu hasret bizim.
İnsan hakları bildirgesi, kadın hakları bildirgesi ve hayvan hakları evrensel beyannamesini okudum, daha ilk beş maddesini okurken tuş olduğumu anladım siz de okuyun istedim.
Özgürce ve kardeşcesine yaşamak uzaklara kaçmadan yakalayalım.
Okuyun ve düşünün.
İnsan Hakları Bildirgesi…
Madde 1 İnsanlar, haklar bakımından özgür ve eşit doğar ve yaşarlar. Sosyal farklılıklar ancak yaklaşık ortak faydaya dayanabilir.
Madde 2 Her bir politik birleşmenin amacı; doğal ve dokunulamaz insan haklarını korumaktır. Bunlar; özgürlük hakkı, mülkiyet hakkı, güvenlik hakkı ve baskıya karşı direnme hakkıdır.
Madde 3 Egemenliğin temeli, esas olarak ulustadır. Hiçbir kuruluş, hiçbir kimse açıkça ulustan kaynaklanmayan bir iktidarı kullanamaz.
Madde 4 Özgürlük başkalarına zarar vermeden istediğini yapabilmektir: Her bir insanın doğal haklarını kullanması da toplumun diğer üyelerinin de aynı hakları kullanmasını garanti altına alacak sınırlar içindedir. Bu sınırlar da sadece yasalarla belirlenebilir.
Madde 5 Yasa sadece topluma zarar verebilecek eylemleri yasaklar. Yasaların yasaklamadığı hiçbir şey engellenemez ve kimse yasanın emretmediği bir şeyi yapmaya da zorlanamaz.
Madde 6 Yasa genel iradenin ifadesidir. Bütün yurttaşlar bizzat veya temsilcileri aracılığıyla yasaların oluşturulmasına katılma hakkına sahiptir. Koruyan veya cezalandıran olarak yasa herkes için aynı olmalıdır. Bütün yurttaşlar yasalar önünde eşit olduğu için yeteneklerine uygun olarak ve özellikler ile yetenekleri konusunda ayrım görmeden, her türlü rütbe, mevkii ve göreve de eşit olarak getirilirler.
Madde 7 Yasanın belirlediği haller veya yasanın öngördüğü biçimin dışında başka bir yoldan hiç kimse suçlanamaz, yakalanamaz ve tutuklanamaz. Keyfi düzenlemeler yapılmasını isteyen, keyfi emirler veren, bunları uygulayan veya uygulanmasına izin verenler cezalandırılmalıdır. Ancak
yasaya uymaya davet edilen veya yasalarca yakalanan her yurttaş yasalara itaat etmelidir.
Yasalara karşı gelmek onu suçlu kılar.
Kadın Hakları Bildirgesi;
Madde I Kadın özgür doğar ve erkeklerle haklar bakımından eşittir.
Madde 2 Her siyasi derneğin amacı, kadın ve erkeğin, doğal ve daimi haklarını korumaktır. Bu haklar; özgürlük, mülkiyet, güvenlik ve özellikle baskıya karşı koymaktır.
Madde 3 Her bir devlet gücünün esası kadın ve erkeklerin birliğine ve onların ulustaki varlıklarına dayanmaktadır.
Madde 4 Özgürlük ve adalet diğerine ait olan her şeyin iadesinden oluşmaktadır. Böylelikle erkeğin daimi zulmüne karşı çıkma haklarını uygulamanın sınırı olmamaktadır. Sınırlar doğa ve akıl çerçevesinde düzenlenmelidir.
Madde 5 Doğa ve akıl yasaları toplum için zararlı olabilecek tüm davranışları yasaklar. Bu yasaların izin verdiği ve ilahi yasaların yasaklamadığı hiçbir şey engellenemez.
Madde 6 Yasa genel iradenin ifadesi olmalıdır. Bütün kadın ve erkek vatandaşlar şahsen veya bir vekil aracılığıyla yasanın oluşumuna katkıda bulunmalıdır. Bütün kadın ve erkek vatandaşlar yasanın önünde eşit olup; bütün rütbe, pozisyon ve resmi dairelere eşit ölçüde kabul edilmelidir.
Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi;
Madde I Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
Madde 2 Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremezler. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.
Madde 3Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
Madde 4 Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
Madde 5 Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
Sevgiyle kalın…
Belma Demir Akdağ, 06.3.2017
|