Tek başına geldiğin bu dünyadan tek başına gitmek, doğanın kuralı.
Bebek dünyaya yalnız gelse de ailenin en yüksek perdeden sevgisiyle karşılanır ve bu sevgi ömür boyu sürer. Aslında bebeğin ve çocuğun eğitilmesi için sevgi ve hayat rehberliği yapmak gerekmektedir. Her sorusuna bıkmadan cevap verilir onunla ağlanır onunla gülünür, en iyi eğitim en güzel giysiler onun içindir. Zaman içinde aile ergenlik denen duyguyla karşılaştığı zaman her iki tarafta kılıçlarını çeker. Ama sonunda orta yol bulunur.
Sonra on sekiz yaş sendromu yaşanır bu da anne baba için sıkıntıdır. En doğru şekilde atlatılmaya çalışılır. Üniversitesi iş hayatı ve evliliği arkadan torunlar zaten bu arada aynaya baktığınızda hayatın su gibi geçtiğini fark edersiniz. Bütün yapılan fedakârlığın tek amacı topluma iyi bireyler ve aydın insan yetiştirebilmektir.
Toplumumuzda yazık ki okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranı erkeklerden beş kat fazladır. Sadece İstanbul’da üç yüz on bin kişi okuma yazma bilmiyor. Türkiye’de de dokuz milyondan fazla okuma yazma bilmeyen var. Eğitim düzeyi ilkokul olan ya da ilkokulu yarısında terk eden on sekiz milyon kişi vardır. Bireylerin eğitimli ve kültürlü olması o toplumda yaşanan her olayı farklı neticelendirecektir.
Aydın okumuş insan farklıdır. Doğan Cüceloğlu’nun bu yazısını okuduğum zaman işte bu dedim. Cüceloğlu’nun anlatımıyla Aydın İnsan “
- Aydın insan, toplumun ruhsal ve bedensel sağlığını tehlikeye atmayacak olgunlukta olan insandır. Aydın olmayan insan, toplumu kaosa ve ikiyüzlülüklere sürükleyen insan demektir.
- Her insan kendini geliştirebilir olumlu olarak araştırır ve konu üzerinde hakimiyetini kurar işte bu aydın bir insandır. Aydın olmayan insanda bunların hiç birini yapmaya tenezzül etmeyen insandır.
- Aydının çağdaş fikirler sunarak yönlendirme görevi gibi yönetici karakterinin olması. Aydın olmayan insanın ise sürü psikolojisiyle hareket ederek yönlendirilmeyi beklemesi olabilir
-Aydın insan, çok şey bilir ama çok konuşmaz, aydın olmayan insan az bilir ama çok konuşur aydın insan düşünür, yaptığı fiillerde bir anlam vardır.
-Aydın insan yaşadığı çevrenin farkında olan, çevresini bir bütün olarak algılayan, sorunları bilen ve bu sorunlara çözüm çeşitli çözüm önerileri bulan, olaylara karşı tarafsız olan ve gerçekleri saptırmadan sunan, yüreğinde insan sevgisi olan insandır. Aydın olmayan insan da günübirlik yaşayan tek derdi o günü rahat ve karnı doymuş olarak bitirmek isteyen sadece ben merkezli olan, hiçbir paylaşımı olmayan insandır.
-Aydın insan olaya at gözlüğüyle bakmayan insandır. Aydın olmak 3 üniversite bitirmek değildir. Tabi ki tahsilin etkisi var ama her bitiren de aydın değildir.
-Aydın insan tavşanın tüylerinden tırmanıp etrafı görebilen, analiz eden ve buna göre hareket etme gücüne sahip insandır. Aydın olmayan insan ise tavşanın yumuşak ve sıcak tüyleri arasında hiçbir şeyden haberi olmayan ve karanlığa gömülmüş insandır.”
Ülkemizin Aydın İnsanlara ihtiyacı vardır. Aydın olmayan insan olmamak dileğiyle.
Sevgiyle kalın…
Belma Demir Akdağ,19.3.2017
|