Önce birey olarak sonra da toplum olarak yozlaştık. Yozlaşma ilişkilerde çıkara dayalı düşüncenin öne çıkmasıdır. Kısacası sömürünün öne geçmesidir. Yozlaşma gerilemedir, geç kalmadır, bilgiyi hiç sorgulamadan kabul etmektir. Düşünceleri, oluşumları beyin süzgecinden geçirmeden kayıtsız şartsız kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır. Düşüncelerin fakirleşmesi ile farklılıklar ortadan kalkar, oysa farklılık bir toplum için zenginliktir, farklı düşüncede insanlar gelişir, dolayısı ile toplum da gelişir. Farklı düşüncenin yolu da okumaktan geçer.
Toplumsal yozlaşmada, toplum içeresinde değer karmaşası oluşur buda etik kuralları unutturup faydacılık her şeyin önüne geçer.
Toplumsal yozlaşma, bireysel yozlaşmadan başlar ancak onun yanında;
Ekonomik yapıdan kaynaklanan nedenler
Kamu yapısından kaynaklanan nedenler
Siyasal yapıdan kaynaklanan nedenler
Bürokratik yapıdan kaynaklanan nedenler
Ama bunların içinde en önemli yozlaşma nedeni Tarihsel nedenler, Ekonomik yapıdan kaynaklanan nedenlerdir.
Ekonominin kötüye gitmesi fertleri etkiler. Etkilenme fakirleşmeyi getirir. Fiziksel ve ruhsal sorunları tetikler. Bu da ahlaki yozlaşmanın alt yapısını oluşturur.
Daha sonra kurumlarda yozlaşma, siyasette yozlaşma, derken o toplum değerlerini yavaş yavaş kaybeder. Hiçbir şeye değer verilmezse, ilkeli davranılmazsa ki bu konuda eğitimli eğitimsiz fark etmiyor, paranın ön plana çıkması, gücü ortaya çıkarıyor, her şeyi yapabileceğini sanan insanlarda bu yozlaşma kervanına katılıyorlar.
İnsanlar arasında bağlar kopuyor, merhamet, sevgi yardımlaşma gibi insani duygular yozlaşmanın değirmeninde un ufak oluyor.
Bizim toplumumuzda da yozlaşma oldu mu derseniz? Bana göre oldu…
İnsanlar yorulmadan az çalışıp çok para kazanıp, kısa yoldan zengin olma yolunu arıyorlar. Değer kaybı her meslekte, aile içinde toplumsal yaşamda, dinde, milli duygularda, insan ilişkilerinde fazlası ile oluşmaya başladı, sonucunda ilkeli davranmak, ilkeli konuşmak gereğini çoğu kimse önemsememekte.
Artık bayramlarda akla gelen tatil oluyor, gittiğimiz yerlerde mağaza tabelalarını okumakta zorlanıyoruz hatta etiketlerin başka para birimi ile yazılmasına bile şaşırmıyoruz. Ahlaki düşüşün hat safhada olması, insan ilişkilerinin konuşarak değil dövüşerek halledilmeye çalışılması, iletişim kurmanın rafa kaldırılması, yozlaşmanın getirileridir.
O zaman ne yapacağız, çok okuyacağız, çok araştıracağız, açık düşünceli olacağız, hiçbir şeyden korkmayıp, her düşünceye saygılı olacağız, ancak doğruluğunu araştıracağız. Belki o zaman toplum olarak yozlaşma hastalığına yakalanmayız.
Sevgiyle kalın…
Belma Demir Akdağ, 08.02.2019
|