Benim ülkemde 65 yaşında olmak zordur. Bu yaşa gelen kimsenin akıl sağlığından şüphelendikleri için, kafanızın sağlam olduğunu ispatlamadan hiçbir şey yapamazsınız, bu biraz aşağılayıcı bir durum ama kanunlar böyle istiyor. İşin garip tarafı da, 65 yaşındaki kişi bir başka 65 yaşındakine vekalet verebiliyor. Bu da komik tarafı, ya da 65 yaşındaki bakan olabiliyor, üst düzeyde çalışabiliyor, ülkeyi yönetebiliyor, ama 65 yaş vatandaşı diye evini satamıyor.
Rapor alacağınız psikiyatrist noterin istediği olmalıdır, başkasından alırsanız kabul edilmez. 65 yaşındaki bir insanın akli melekeleri neye göre sorgulanır ve yapılan işlem ne ölçüde meşrudur?
Akli melekesi sorgulanan kişi kendini nasıl hisseder, ne kadar yaralanır?
Geçmişte profesör olan tanınmış bir arkadaşım vardı, bir işi için kendisinden akıl sağlığı raporu istemişler, tesadüf bu ya gittiği doktorda öğrencisi çıkmış. Anlatırken hangi duyguların altında kaldıysa gözleri dolmuştu.
Bizim ülkemizde emekli mi oldun yaşın altmışı geçti mi yaptığın tüm hizmetler unutulur ve fazladan yaşıyormuşsun gibi ya da kafan çalışmazmış gibi, ya da tarih kitabının dibinden çıkmış aklı ermeyenlerdenmişsin gibi davranılır. Bu benim ülkemin yaşlısı bu benim anam babam bu benim yoldaşım, komşum diye sahiplenilmez.
Şimdi de korona diye bir illet geldi ilk tedbir” 65 yaşındakiler sokağa çıkmasın “,eyvallah. 15 Mart’tan bu yana kimse çıkmıyor ne yazık ki hiç sesleri de çıkmıyor. Sanki 65 yaş ve üzerindekilerin bu konuda şerbetli olmasından kaynaklanıyor. Yurt dışındakiler bu yaş ve üstüne gerekli tedaviyi uygulamayıp ayrımcılık yaptı, biz de de eve kapatılıp unutuldular.
Bu yaşta insanların tansiyonu var, şekeri var böbrek rahatsızlığı var” hoş gençlerde de var bu rahatsızlıklar ”, doktorların söylediği tek tavsiye kilo almayacaksın, yürüyeceksin, temiz hava alacaksın. Kırk gündür evde oturmakla nasıl olacak bu iş. Bu yaştaki insanları koruyalım derken yaş ayrımcılığına dönüştü olay. Banka da hesabını görmek isteyenler içeri alınmıyor bu yaştaki insanların sanki parasına el konulmuş gibi bir de kapıda korumalar “amca git evine “ diye aşağılıyorlar.
Sosyal medyada, anılarına sarılmış pek çok 65 yaş üstü kişilerin paylaşımları var. Kimisi eşinin mezarının başında resimlerini paylaşırken, bir başkası hakkınızı helal edin paylaşımları yaparken ileri yaş grubunun da psikoloji günden güne bozulurken, hiç düşünmeden alınan kararların kişiler üzerinde hangi etkileri yaptığı görülmektedir.
Bu uygulamayı getiren kişiler, 65 yaşını koruma altına almak istediler ancak sonucunu düşünemediler. Sosyal medyada bu konuda utandırıcı, kırıcı, aşağılayıcı, ayırımcılık içeren paylaşımlar yapan genç bir kesim oluştu. Kırılgan yapıya sahip olan bu yaş insanlara “çıkma sakın bak ihbar ederim” söylemleri psikolojik olarak yaralamaktadır. Gençlerin hoyratça alay ettikleri bu durumun çözülmesi gerekmektedir ve 65 yaş üstü kişilerin eve kapatılmasına son verilmelidir.
Her hafta Sağlık Bakanı sözlerini bitirirken iki hafta sonra demesi evde hapis cezası verilen bireylerin ruh sağlığını biraz daha bozmaktadır.
Bu durumun da çözüme uluşması dileğiyle evde kalın sevgiyle kalın…
Belma Demir Akdağ, 26.04.2020
|