İzmir’de Bir Otizm Derneğinde özel müzik dersi alan çocuğa müzik öğretmeni cinsel saldırıda bulunuyor. Bunu fark eden aile mahkemeye baş vuruyor, uzun uğraşlardan sonra önce beraat eden öğretmen, daha sonra otuz yıl hapse mahkum ediliyor. Bu haberi okurken içinizden kaç kişi empati yaptı? Yoksa öylesine okuyup geçti mi? Toplumda özellikle sosyal medya da hasta olan bir sanatçıya veya ölen bir politikacıya öyle şeyler yazılıyor ki şaşkınlıkla izliyorum. Bu da bizim toplumumuzda empati yapma alışkanlığının olmadığını gösteriyor. Gerçekten hangimiz kaç kere empati yapmıştır? Belki de bazıları bunun ne olduğunu bile bilmiyordur. “Empati insanın kendisini başkasının yerine koyarak hareket etmesi, ya da duygudaşlık diyebiliriz”.
Zaman zaman da hepimiz belki de farkına varmadan yapmışızdır. Düşünürseniz empati olayları yaşamak değil de, anlamaktır. Karşımızdaki insanla ayni düşünceye sahip olmak değildir. Olayı kabullenmeseniz de empati kurun, bu sizin karşınızdaki insanı daha iyi anlamanızı sağlar. Aslında empati kendinizi başkalarının yerine koymaktır, tabii kendi kişiliğinizden vaz geçmeden.
Empati kurduğunuz sürece saygı, sevgi ve hoşgörünüz artar, daha fazla paylaşımcı olursunuz.. Toplumda başarılı olmanızı sağlar. Farklı kültürde insanlarla bile bir arada olsanız empati ve iyi iletişimle hoşgörüyü yakalayabilirsiniz.
Bir hayvan yanıma yaklaştı ve acı acı bağırdı aç evet çok aç…O anda bende bu durumda olabilirim düşüncesi ile gereken yardımı yaptım. Yani demek istiyorum ki empati olayı her tür canlıyla yaşanabilir, çünkü empati başladığı anda olaya karşınızdaki canlının penceresinden bakabiliyorsunuz.
Yazık ki toplumumuzda empati yoksunu insanlar çoğaldıkça çatışma, kavga gibi pek çok problem çoğaldı.
Prof.Dr.Nevzat Tarhan derki ; “Empati yoksunluğunun arkasında büyüklük duygusu narsisizm var. Narsis kişiler empati yapamıyorlar ve başkalarının haklarını göremiyor. Bu kişilerde hak duygusu gelişmiyor. Güçlü zayıfı eziyor. Elinde imkanı olan, imkanı olmayanı ötekileştiriyor. Dünyadaki bütün anlaşmazlığın arkasında olaylara objektif bakamama var. Empatik vizyon geliştirme insanlara öğretildiği zaman insanlar problemlerin % 80’ini çözüyor”.
Empati yoksunu insanlar, kendilerini başkalarının yerine koymaz direk suçlar, acısı olan ya da sıkıntılı bir duruma düşen kişilere karşı duyarsız olurlar. Kolay kolay kimseyle uzun süreli geçinemezler. Bencillik duygusu empatısı olmayan insanlarda fazla gelişmiştir, çünkü kendilerinden başka kimseyi önemsemezler. Kendi iç dünyalarında yaşamayı severler.
Bunun nedeni de sadece kendilerini düşünmekten gelmektedir. Aslında hepimiz empati eksikliğini zaman zaman yaşarız. Ama bunu yaşam şekli haine getirmek insanı yalnızlığa iter.
Yüz yaşına kadar da yaşasanız arkanıza baktığınızda bunca yıl ne çabuk geçti dersiniz. Bu kısa zamanda iyi ve kaliteli yaşamak iletişim ve empatiden geçer. Empati kurun hayatınızı daha kaliteli yaşayın.
Frıedrıch Nietzche nen şu sözünü çok severim “ Birini suçlamak üzere ileri uzattığın elinin üç parmağının seni gösterdiğini unutma“
Sevgiyle kalın…
Belma Demir Akdağ,15.11.2020
|