Hayatımızda iki önemli kelime vardır “evet” ve “hayır” gün içerisinde evet kelimesini çok kullanırız. Nedense hayır kelimesi kullanılmaz. Çekiniriz hayır derken. Karşımızdakine saygısızlık gibi düşünürüz. Ya da kırmak gibi düşüncelere gireriz. Bizi bencil sanmalarından korkarız. Herkesi mutlu etmeye çalışırız. Hayır demek sanki basit bir şeymiş gibi gelse de, işin aslı öyle değil. Hayır demek, bizim daha huzurlu ve mutlu yaşamamızı sağlayabilir.
Öyle günler olur ki, hayır kelimesini kullanamadığımız için çok mutsuz olduğumuz zorlandığımız zamanlarda olmuştur. İşte o zaman istismara açık bir insan oluveriyoruz.
Hayırsız bir hayatta da, yaşantımızın kontrolünü elden kaçırmış oluruz. Bizler hayır demeyi beceremeyiz, işim var, sonra, demeyi beceremeyiz, olmaz demeyi bile beceremeyiz. Paulo Coehlo ,“ Başkalarına evet derken, kendinize hayır demediğinizden emin olmalısınız” der.
Hayır demediğimiz sürece kullanıldığımızı ya da kendimizden taviz verdiğimizi pek fark etmeyiz.
Önce çocuklarımıza hayır demesini öğrenmeliyiz. Çocuklarımızın mutsuz ve doyumsuz bireyler olarak yaşamalarını istemiyorsak hayır demeliyiz. Yoksa ilerde problemli nesiller yetiştirmiş olabiliriz.
Hayır diyebilmek insan hayatında o kadar önemlidir ki, yeter ki zamanında yapabilelim. Doğru kullanıldığı takdirde yaşantımızı tamamen değiştirecek bir güç olduğunu anlarız.
Aslında hiç sevmediğimiz bu kelime, yapacağınız işte size zaman kazandırır ve daha doğru karar vermenizi sağlar. Hayır diyerek kendinize olan saygınızı korumanızı sağlar ve huzurlu hissettirir, insanlarla olan ilişkilerinizi sağlamlaştırır. Yapacağınız pek çok yanlışı önlersiniz. En önemlisi sizin sınırlarınızı belirlememize yardımcı olur hayır kelimesi.
Ben de hayır kelimesini çok zor söylerim. Zararını da çok gördüm. Söylemekte bu kadar zorlanmamızın nedeni belki de ebeveynlerimizin bizlere hayır demesini öğretmemesinden mi kaynaklanıyor dersiniz?
Yıllar önce yazarını hatırlamıyorum” Sınırlar” diye bir kitap okumuştum. Zaman içinde insanın hayatında eşine, arkadaşına, çocuğuna dostlarına sınır koyması gerektiğini öğrendim.
Tabi bunun için önce kendinizi tanıyacaksınız. Sınır kişinin kendi sahip olduğu alanı çizmesidir.
Sınırları belirlemek için önce kendimizi duygularımızı iyi bilmemiz gerekir. Başkaları ile ilgilenirken kendi ihtiyaçlarımızı da yapmalıyız. Böylece hem enerjimizi yükseltmiş oluruz, hem de daha sağlıklı ilişkiler kurarız.
Sınır büyükler kadar çocuklar içinde çok önemlidir. Fiziksel ve Duygusal sınırlar çocuklara anlatılmalıdır. Hayır demesini onlara da öğretmeliyiz. En basiti Fiziksel sınırları öğretirken bedeninin kendisine ait olduğunu öğretmeliyiz. Ona dokunana hayır demesini öğretmeliyiz. Buck ”Sınırlar hayat değiştirici fırsatlar getirir” der.
Hayırları ve sınırları mutlu olabilmemiz için öğrenmeliyiz. Sevgiyle kalın…
|