Corona ile ilk tanıştığımızda sadece hastalığa yakalanmamaya çalışıyorduk. Hiç kimse hayatımızın bu kadar değişeceğini tahmin edemedi. Hayatımız öyle bir değişti ki hepimiz şaşkına döndük. Psikolojik etkisi, ki çok önemli birçok insan sakinleştirici kullanmaya başladığı söylenmekte. Devlete olan etkisi, yerel etkileri, ekonomi etkileri, eğitim etkileri gibi hayatımız da baştan başa yeniliklere alışma sürecinde.
Corona virüsün en fazla vurduğu sektör eğitim oldu.
Virüs ilk Çin’de görüldü. Çin hükümeti bütün tedbirleri alırken eğitim alanının da büyük bir krize girmesiyle, Çin’in bahar döneminde online eğitimle ders yapılmasına karar vermesine neden oldu. Daha sonra corananın yayılması ile dünyada birçok ülke online eğitim yapmaya başladı, elbette biz de.
Online eğitim nedir derseniz, internet üzerinden eğitim ya da uzaktan eğitim. Düşünürseniz çok güzel bir sistem.
Otobüs, servis derdi yok. Derse geç kaldım derdi yok. İstersen üstünü bile değiştirmeden geç bilgisayarın başına yap derslerini. Dersi kaçırdıysanız da ya da anlamadıysanız, aç bilgisayarı bir daha izle. Eh bu durumda yol parası yok, dışarda yemek yemek yok, ilkokullar için servis parası yok. Engelli öğrencilerde okula ulaşma sıkıntısından kurtulmuş olmaktadırlar. Uzaktan eğitimin güzel tarafı.
Online eğitimin güzel tarafının yanında, pek çok da aksaklıkları var. Online eğitim eşittir eşitsiz eğitimdir. Ülkemizde özellikle anaokulu ve ilköğretim çocuklarının eğitimi tabana indirgendi.
Devlet okullarında okuyan çocuklarla özel okullarda okuyan çocuklar arasında eşitsizlik oldu.
Fakir ailenin çocuğu ile zengin ailenin çocuğu arasında eşitsizlik oldu.
Eğitimsiz aile ile eğitimli aile arasında eşitsizlik oldu.
Kırsal kesimdeki çocuklarla şehir çocukları arasında eşitsizlik oldu.
Ülkemizde bu eğitim eşitsizliğini yaşarken bir de online eğitimle ortaya çıkan eşitsizlik olayı daha da derinleşmiştir.
Tüm öğlencilerin notsuz bir üst sınıfa geçirilmeleri de eğitim için bir kayıptır.
Özellikle ilkokul ve anaokulu çocukları için yüz yüze eğitim şarttır. Öğretmenin ve öğrencilerin etkileşim içinde olmaları gerekir. Eğitim kadar öğretiminde önemli olduğu ilköğretim okullarında, eğitim yüz yüze olmalıdır. 2010 yılında eğitim çok büyük kayıp verdi, bu senede oldukça sağlıksızdı umarım corananın mahvettiği eğitim, önümüzdeki sene çok daha planlı bir şekilde başlar da kaybolan iki yılı eğitim adına kazanırız.
Sevgiyle kalın…
Belma Demir Akdağ,23.05.2021
|