Antalya’da üçüncüsü düzenlenen Dream Of Color Fest'e iki kere gitmek kısmet oldu. Festival 2017 yılından beri dünya üzerinde 50'den fazla ülkede kutlanıyor. Geleneksel Hint kültürünün en büyük bayramlarından biri olarak, renklerin festivali olarak da biliniyor. Holi Festivali kötülüğün iyiliği yendiği, baharın yeniden gelişi olarak kış ayının son dolunayında kutlanırken, bizdeyse haziran ayında düzenleniyor.
Hint kültürü olarak dünya çapında yayılan birlik ve mutluluk temalarını barındırarak gerçekleştirilen 'Dream Of Color Fest, Lara Beach Parklarda bana çok renkli fotoğraflar verdi. Ancak ikisine gidebildim, boya savaşları içerisinde, fotoğraf çekmek zevkliydi. Sonuçta, ayakkabılarım, makinem ve üstümdekilerde boyalardan nasibini almış oldu.
Hint mitolojisinde kötülüklerin Kralı olarak adlandırılan Hiranyakaşipu, kötülük kralı olmadan önce Hindu Tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Sonraları kibrine yenik düşen Hiranyakaşipu, herkesin yalnızca ona itaat etmesini ister. Ancak ilk olarak oğlu Prablah, babasına karşı çıkarak bunu reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlunu öldürmeye çalışır, kız kardeşi Holika, kardeşi Prablah’ı korumak için kendini ateşe atar. Böylelikle iyiliğin kötülük karşısında zafere ulaştığına inanılır. Her yıl da Holika’nın ruhu için yeniden yakılan Holika ateşiyle baharın gelişi kutlanırken iyiliğin bir kez daha kötülük karşısında galip gelmesiyle sokaklarda neşeyle dans edilir.
Tüm dünyada bilinen renklerin festivali olan Holi, bu kutlamalarla ismini hak ediyor. Festivalde, su tabancaları, balonlar ve aklınıza gelebilecek yaratıcı şekillerde insanlar birbirlerine hazırlanmış sulu boya karışımlarını fırlatırlar. Kullanılan her rengin kendine has anlamı vardır. Kırmızı masumiyeti; yeşil canlılık ve enerjiyi; mavi sakinliği, sarı ise dindarlığı simgeler. Birçok rengin karışımı olsa da, geleneklere göre temel renklerin içerdiği anlamlar bunlardır.
Antalya’da genellikle gençlerin bulunduğu, organik çeşitli boyaların gökyüzüne doğru fırlatıldığı etkinlikte, üst, baş, saç çok renkli sahnelerle dolu geçiyor. İlk seferde sahneden çekimler yaptım, ikincisinde aralarında olmak, sıcak, beni bayağı zorladı. Gölge bir yer bulup, adeta pusuya yattım. O kadar kalabalık, o kadar üst üste, içice, doğru kareyi bulmak beni bayağı zorladı. Onların enerjisi, neşesi, renklerin havada uçuştuğu bu ortamda, müzik eşliğinde danslarıyla doğrusu film karelerini kıskandıracak sahneler sergilendi. Organik gıda boyalarının kullanıldığı, müzik eşliğinde boya savaşı yapan yerli ve yabancı tatilciler, sahnede Rus Show’da izlediler. Ellerinde, içecek ve sigaraları tüttürerek özçekim yaptılar.
Son etkinlikte, 4 bin yakın kişi katıldı, 2 ton boya kullanıldı. Herhangi bir olumsuzluğa karşı, polis ve sağlık ekipleri de hazır bekliyordu. Tamamı mısır nişastasından üretilen organik boyalar, katılımcılara girişte sarı, kırmızı, mavi, pembe, mor ve yeşil olarak dağıtılmıştı. Etkinlikte giyilen beyaz tişörtler, program sonunda değişik renklere büründüler. Çoğu, plaj üstleri ve özgür kıyafetleriyle arkadaşlarının omzunda boyaları gökyüzüne doğru fırlatıyordu. Festival yakın tarihlerde, Türkiye genelinde geleneksel hale gelmeye başlayabilir.
Böyle bir festivale rastlarsanız, kaçırmayın. Müzik eşliğinde, kendi renginizin yarattığı dünyada, özgürce eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Benim rengim yeşil olurdu, sizinki hangisi?
Şahika Öner
|