Nisan’ın gökyüzünü bulutlarla süslemiş Antalya gününde, Şakayık çiçeklerini görmeye gidiyoruz. Butik bir etkinlikte, dağcı Ömer Faruk Gülşen Hocamız sayesinde, bu güzel çiçekleri yerinde fotoğrafını çekeceğiz.
Şakayık Çiçeği, Antalya Hisarçandır’dan başlayarak koruma altına alınıp, dört hektarlık alanı yayılmış bulunmaktadır. Şakayık endemik bir çiçek olup, soğanlı bir bitki olduğu için belirli dönemlerde çiçek açar. Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinde açan ve güzellikleriyle büyüleyen şakayıklar, yöre halkının koruması altında bulunmaktadır. Şakayık boy olarak çok yavaş büyüme gösteren dayanıklı bir bitkidir. Nisan mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir. Süs bitkisi olarak ilk Sultan 4. Mehmet (1648-1678) tarafından çeşitli Anadolu şehirlerinden toplatılarak Hasbahçe’ye diktirilmiştir.
Çiçekleri katmerli veya yarı katmerli olarak görülür. Ülkemizin bir çok bölgesinde yetişebilen Şakayık, rakım oranı yüksek olan bölgeleri tercih eder. Şakayık, nisan, mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir ve yavaş büyür. Katmerli veya yarı katmerli çiçekleri vardır. Çiçek, yetişmek için rakımı yüksek yerleri tercih eder. Şakayık çiçekleri ilkbahara kadarki süreçte soğuğu sever, ama çiçek açtıktan sonra aynı soğuğa dayanamaz ve yapraklarını döker.
Şakayık çiçeği güneşi sever ve güneş ışınlarına ihtiyacı olan bir bitkidir. Fakat direkt olarak güneşi üzerine almaması ve özellikle güneşin dik geldiği zamanlarda doğrudan temasının olmaması gerekir.
Şakayık çiçeği şefkati simgeler. Şakayık çiçeği hikayesi Yunan mitolojisinden gelmektedir.
Paeon bir ilaç tanrıçasının öğrencisidir. Hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderilen Paeon, hamile olan kadınların çektikleri ağrılar için şakayık çiçeğini aramaktadır. Kıskançlığı ile bilinen ilaç tanrıçasının Paeon’a zarar verebileceğini düşünen Zeus, onu şakayık çiçeğine çevirir. O günden sonra ise çiçeğe Paeonia adı verilir. Ağrılara iyi gelmesi yönüyle bilinen şakayık, günümüzde hala pek çok ilaçta kullanılmaktadır.
Şakayık; Paeonia Latince ismini Truva savaşları sırasında almıştır. Homeros’a göre hekim Paeon, Pluton’un Herakles’ten aldığı yarayı Yunan hekim bu bitkiyle tedavi etmiştir.
Bahar havası içerisinde, gölgelerde yeni filizlenen, çoğu tomurcuk halde, açmış olanların içerisinde adeta kayboluyoruz. Nisan ayında aslında Antalya’dan kolaylıkla gidilen çam ağaçları arasındaki Şakayıklar, ruhumuzu tazeliyor.
Baharın hediyesi Şakayıklar, bir nebze bize huzur veriyor.
Şahika Öner
|