Ramazan ayı ve bayramının İslam ve Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Ramazan Bayramı Şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dini bir bayramdır. Bayramda çocuklara şeker hediye edilmesinin gelenek haline gelmiş olmasından dolayı, Şeker Bayramı da denmeye başlanmıştır.
Ramazan ayında, büyük camilerin minareleri arasına mahya denilen ışıklı süsler asılır.
Ramazan ayının ilk günlerinde genelde "Hoş geldin ya Şehri Ramazan" benzeri mesajlar gösteren bu süsler şehirlere ayrı bir güzellik katar. Hicri takvime göre10. Ayında oruç tutmak sevaptır. Oruç, genel anlamda Tanrıya ibadet amacıyla yeme, içme gibi nefsi terbiye etmek amacıyla, birçok şeyden belli bir süreliğine kendini alıkoymadır.
Ramazan ayı içersinde veya Bayramının birinci günü fakirlere belirli miktarda ‘’fitre’’ verilmektedir.’’Fitre’’ zengin olan Müslümanların, İslam dinince emredilen, fakirlere yaptığı yardımdır.
Ramazan boyunca, Türk kültüründe önemli bir yer kaplayan eğlenceler yapılır. Hocalar çeşitli yayın kurumlarında ve meydanlarında halk ile bilgisini paylaşır. İftar sofraları durumu iyi olmayan halk için, belediyelerce kurulan yerlerde bir araya getirilir. İftar sofraları bir araya gelemeyen akraba, dost ve arkadaşları bir araya toplar. Ramazan bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan ayı biterken, bayram namazı kılınır.
Bu bayramda siz de giyin bayramlıklarınızı, küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öpün. Kaybettiklerinizin mezarını ziyaret edin. Hayır dualarıyla sessizce kucaklayın onları… Gözden ırak olan, gönülden ırak olmasın. Sevdiklerinizi davet edin. Kurun en güzel sofraları. Hem hasret giderin, hem de güzel sohbetler edin birlikte. Küslükleri kaldırın aradan. Sarılın telefona, iki kelam edin dargın gönüllere…
İnsan olmayı, insan kalbinin ne kadar değerli olduğunu hatırlayın. Silin ruhunuzdan sıkıntıları. Yaşamak en büyük armağandır. Sakın bunu unutmayın!
Ramazan Bayramınızı içtenlikle kutlar, sevdiklerinizle güzel, huzurlu ve mutlu bir bayram dilerim.
|