Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29912119
Bugün Ziyaretçi :  3093
Aktif Ziyaretçiler :  3094

MUTLULUK YOLLARI (1.Bölüm)
 
Ömer, sabahın erken saatinde uyandığında, çarçabuk giyindi ve ses çıkarmamaya gayret ederek çiftlik evinden yavaşça çıktı. Henüz uyumakta olan yaşlı anne ve babasını, kendisi gibi yol yorgunu olan ikiz kardeşi Ahmet’i uyandırmak istemiyordu.
Ömer ve Ahmet doğup büyüdükleri bu çiftlik evine her okul tatilinde gelirlerdi ve böylece aile birbirleriyle hasret gidermiş olurdu. Çiftliğe geldiğinde Ömer, atı Şanlıyla muhakkak koşuya çıkardı. O, okuduğu Dişçilik Fakültesinin yorgunluğunu bu şekilde üstünden atar ve rahatlardı. Kardeşi Ahmet’se, Dahiliye okuduğu Tıp fakültesindeki yorgunluğunu atmak için, hiç olmazsa tatil günlerinde bol bol uyuyup, dinlenerek geçirirdi.
Genç adam bunları düşünüp yürürken, çiftlik evlerinin geniş arazisindeki atların bulunduğu ahırlara gelmişti. Uzaktan onun gelişini gören seyis Ali, hemen Ömer’in atının koşumlarını takıp hazırlamış ve ahırlara yaklaşmakta olan genç adama atı teslim etmişti.
- Hayırlı günler Ömer ağabey! Erkencisiniz bugün!
- Sana da hayırlı günler Ali! Bakıyorum Şanlıyı hazır etmişsin hemen! Sağ olasın!
- Sen de sağ ol Ömer ağabey! Haydi rast gele!
Seyis Ali bu çiftlikte doğmuştu. O bu çiftlikte büyürken, ana babası da bu çiftlikte kocamışlardı. Ali’nin Ömer’le aralarında on yaş fark vardı. Alinin başka da kardeşleri ve yakınları olmadığından, Ömer’i ve ikizi Ahmet ağabeysini çok severdi. Onlar hep beraber, uzun yıllardır geniş bir aile gibi hayatlarını bu çiftlikte sürdürüyorlardı…Ali de, Ömer ve Ahmet ağabeyleriyle her daim gurur duyardı.
Ömer, çiftlikte olduğu zamanlarda hep yaptığı gibi, bu sabah da atıyla koşuya hazırlanıyordu. Önce aheste yürüyüşüyle atına ısınma turu yaptırıyordu; böylece onu dörtnala hızlı koşuya hazırlamış oluyordu. Ömer kesinlikle şuna inanıyordu ki, tüm dünyada nereye giderse gitsin kendisinin her şeyin üstünde kıldığı özgürlük duygusunu, atıyla yaptığı bu gezilerde bulduğuydu. Genç adam, önündeki uçsuz bucaksız gibi görünen yolda atını koşturmaya başladı. Yeşillikler içindeki dümdüz arazide atınla dörtnala hızlanırken sanki o, dibine kadar özgürlüğünü yaşardı. O yolda, atının üzerinde ağız dolusu soluk alırken, sanki ciğerleri özgürlükle dolar taşardı Ömer’in. Beyaz mintanının yakasından içeriye dolan ve yüzüne vuran serin rüzgarla daha bir canlanır, daha bir kendine gelirdi sanki. Üzenginin üzerindeki dirençli ayakları, gerilen bacakları, yuları kavrayan sert parmaklarının kararlılığı ile ve o uçsuz bucaksız gibi görünen yolda hakimiyeti ele alışıyla, adeta göklerde kanatlanmış da uçuyormuş gibi olurdu Ömer. Genç adam için, atın üstünde dörtnala yol almak, sanki hayatın ta kendisiydi…
Ahmet ise Ömer’in tam zıttı olan sakin mizacıyla, daha sessiz kalmayı tercih eden, ağırbaşlı bir insandı. Onun en sevdiği hobisi, ağaçların altındaki rahat hasır koltuklara gömülüp kitap okumaktı. Tıp kitaplarının dışında, tarih kitapları ve ünlü tarihçilerin biyografilerini okumak en sevdiği şeylerden biriydi. Ayaklarının dibine yatan bekçi köpeğiyle top oynamak, boğuşmak, köpeğiyle acelesiz yürüyüşler yapmak onu çok mutlu ederdi. İkiz gençlerin fiziki olarak birbirlerine su damlası kadar benzeyip de, bu kadar ters mizaçlara sahip olmaları, başta anne ve babaları olmak üzere tüm tanıdıklarını da şaşırtırdı.
İki kardeş de Yüksek öğrenimlerinden evvelki eğitimlerini Lise son sınıfa kadar çiftlik evlerine çok yakın olan büyük şehirde yapmışlardı. Seyis Alinin babası Hasan efendi, o zamanlar çiftlik işlerine yardımcı olarak alındığında, ailenin şoförlüğünü de yapardı.
Dolayısıyla Hasan efendi, ikiz kardeşleri ilk öğrenimlerinde olsun, orta ve lise öğrenimlerinde olsun, yıllarca okullarına ailenin arabasıyla bizzat getirip götürmüştü. O zamanlar büyük şehirler bu kadar dağılıp genişlememişti ve şehir dışında olup da şehre oldukça yakın çiftlik evleri, her şeye rağmen ıssızlıklarını koruyabiliyor, kendi topraklarında rahatlıkla at koşturabiliyorlardı…
Ahmet ve Ömer, ayrı ayrı şehirlerdeki Üniversiteleri kazandıklarında çok mutlu olmuşlardı. Yıllarca şehirden ayrı kalıp, istedikleri gibi özgürleşememek, onları delikanlı çağlarında oldukça sıkmıştı. Dolayısıyla başka başka şehirlerde okumak, çiftlikten, biraz da anne baba denetiminden uzak olmak gençliklerinin ilk başlarında onların son derece işlerine gelmişti ve okumak bir yana ikisi de, daha çok özgür olacakları açısından pek sevinmişlerdi. İkisi de dedelerinin dedesinden kalan, anne ve babasının ömürlerinin geçtiği bu çiftlikte ömür tüketmek istemiyorlardı…Ama onlar, ayrı ayrı şehirlerdeki Fakültelerde okurken, o çok önemsedikleri şehir hayatının, tahsilleri boyunca sürecek sandıkları özgürlük sevinçlerinin, evlerinden uzakta geçirdikleri daha üçüncü senesinde tüm cazibesini yitirdiğini gördüler ve serbestlik heyecanlarının da yavaş yavaş sönüp, yok oluşunu gördüler…
İkisi de, kendileri adına hiç ihtimal vermezken her okul tatilinde, evlerine, sevenlerine koştular. Kah, kendi arabalarıyla, kah her türlü vesaitlerle canı gönülden isteyerek evlerine gittiler. Her fırsatta, o aşılmaz gibi görünen uzak yolları aşıp mayalarının tuttuğu, hamurlarının yoğrulduğu ana baba ocağına koştular…
Ömer ve Ahmet derslerinde zaten hep başarılıydılar; onlar için yüksek okullarda da değişen bir şey yoktu ve derslerinde zorlanma gibi bir durum da hiç söz konusu değildi.
Okul hayatında, gençler arasında sürekli eğlenceler düzenlenirdi. Doğum günleri partileri, sinemaya, tiyatroya gidişler, konserlerde, gece kulüplerinde sabahlamalar, sık sık kız arkadaş değiştirmeler, yeni yeni guruplar kurmalar vs. vs. vs. Bütün bunları onlar da dibine kadar yaşadılar. Üçüncü senenin sonunda ise, kendilerine sorar olmuşlardı; özgürlük dedikleri bu muydu? Bu kocaman hiçlik, bu kocaman boşluk muydu? Tutunacak hiçbir ideali olmayan, gelip geçici olup da hiçbir iz bırakmayan boşa geçen zamanlar mıydı? Tıp okudukları için, uzun bir okul hayatı söz konusuydu ve onlar tahsil hayatlarındaki dönemin henüz yarısı bile dolmamışken bu kadar çabuk mu heveslerini alıp, serbestlikten bıkacaklardı?
İki kardeş de Allah’ın şanslı kullarından sayılırdı; çünkü onlar daha doğdukları günden itibaren zaten her bakımdan sayısız avantajlara sahiptiler. Fizik olarak ikisi de sağlıklı ve oldukça yakışıklıydılar. Ailede çok sevilen, maddi manevi hiç sıkıntı çekmeden büyüyen çocuklar olmuşlardı hep; şimdi ise onlar için en önemlisi de, çiftlikte geçen çocukluk ve gençlik yıllarının hiç de sandıkları gibi tekdüze olmadığını anlamış olmalarıydı…
 
Ahmet ve Ömer, işte yine bu bayram arifesinde de yollara düşmüşlerdi. Bayram trafiğinden korkan annesi Gülizar hanım, iki çocuğuna da telefonda ısrarla yineleyerek, tatilde asla arabalarıyla yola çıkmamalarını tembihlemişti. Bu yüzden gençler de annelerinin hatırına uçak yolculuğunu tercih etmişlerdi. Ahmet, bu seferki yolculuğunda, çiftlikteki ailesine vereceği haberin sürpriziyle olacakları düşünüp, farkında olmadan kendi kendisine gülümsüyordu. Nerdeyse bir senedir çıktığı sınıf arkadaşı Hale’yi Çiftliğe davet etmişti. Bayram dolayısıyla ailesinin yanına giden kız arkadaşını, Ahmet, ailesiyle ciddi niyetler içinde tanıştırmak istiyordu. Bu niyetini henüz Hale’ye açmamıştı ama onu ailesiyle tanıştırdıktan sonra genç kıza evlenme teklif etmeyi düşünüyordu. Hale’nin kendisi hakkında bilgisi olduğu kadar, ailesi hakkında da bilgisi olsun, evlenme teklifinde ona göre kesin kararını versin istiyordu…
Ömer ise bu yolculuğunda kafasında planladığı düşünceler içinde uçakta heyecandan adeta yerine sığamıyordu. O da bir an evvel çiftliğe varıp, ailesine kararlı olduğu bazı düşüncelerini açmak niyetindeydi. Genç adam, uçakta oturduğu cam kenarındaki yerinde koltuğunu arkaya yatırmış, kendisi de uyur pozisyonuna geçmiş bir halde yatıyordu; gözlerini kapatmış olmasına rağmen uyumuyordu ve sadece eve gittiğinde, ailesiyle paylaşacağı planlarını düşünüyordu. O da bu düşünceleri yüzünden, farkında olmadan kendi kendisine gülümsüyordu…
 
( Devamı haftaya.)
 
Ekleyen:  Ergül İlter
Tarih:  30.7.2012
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Ergül İlter Yazıları
ONUR YOKSUNLUĞUErgül İlter [ 17.4.2015 Devamı
BUZDOLABI KAPAĞINA TUTTURULAN HAYATLARErgül İlter [ 13.3.2015 Devamı
YIKIM EVLERİ Ergül İlter [ 17.1.2015 Devamı
SAKIZ SARDUNYALARIErgül İlter [ 8.1.2015 Devamı
SUYA DÜŞEN GÖLGELERErgül İlter [ 26.11.2014 Devamı
KORKUYU BEKLERKEN Ergül İlter [ 22.11.2014 Devamı
BUZDOLABI KAPAĞINA TUTTURULAN HAYATLAR Ergül İlter [ 14.11.2014 Devamı
10 KASIM’DA KORNA SESLERİ Ergül İlter [ 10.11.2014 Devamı
NİNELER VE DEDELER VE ONLARA EMANET TORUNLAR Ergül İlter [ 31.10.2014 Devamı
ŞİMDİ VEDA ZAMANI Ergül İlter [ 29.9.2014 Devamı
EĞER Ergül İlter [ 10.9.2014 Devamı
SON YUDUMDA Ergül İlter [ 14.8.2014 Devamı
KORKUYU BEKLERKEN Ergül İlter [ 1.8.2014 Devamı
EFENDİLİĞİN-İNSAN OLMANIN NESLİ Mİ TÜKENİYOR NE? Ergül İlter [ 13.1.2013 Devamı
TV LERDE Kİ EVLİLİK PROGRAMLARI Ergül İlter [ 5.1.2013 Devamı
YENİ YIL DA YENİ UMUTLAR Ergül İlter [ 31.12.2012 Devamı
SİLAH (Bireysel Silahlanma) Ergül İlter [ 24.12.2012 Devamı
YENİ YILA HAZIRLANIRKEN Ergül İlter [ 17.12.2012 Devamı
10 KASIM’DA KORNA SESLERİ Ergül İlter [ 9.11.2012 Devamı
AH ŞU S.P.S LERİN DİĞER YÜZLERİ Ergül İlter [ 3.11.2012 Devamı
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE PAYLAŞIMLAR Ergül İlter [ 21.10.2012 Devamı
İNSANIN İNSANA ETTİĞİNDEN – İNSANIN İNSANDAN ESİRGEDİĞİ Ergül İlter [ 14.10.2012 Devamı
VAHŞİLEŞTİRDİĞİMİZ HAYVANLAR Ergül İlter [ 7.10.2012 Devamı
SANAT VE UMUT Ergül İlter [ 29.9.2012 Devamı
SESSİZLİĞİ DİNLERKEN Ergül İlter [ 19.9.2012 Devamı
YILDIZ OLSAM GÖKYÜZÜNDE Ergül İlter [ 8.9.2012 Devamı
HİÇ İYİMSER DEĞİLİM Ergül İlter [ 2.9.2012 Devamı
HINÇ Ergül İlter [ 27.8.2012 Devamı
UYANIŞ Ergül İlter [ 19.8.2012 Devamı
MUTLULUK YOLLARI (3)Ergül İlter [ 12.8.2012 Devamı
MUTLULUK YOLLARI (2.Bölüm)Ergül İlter [ 5.8.2012 Devamı
YAŞLI ÇİFTErgül İlter [ 23.7.2012 Devamı
HAYAT DEVAM EDERKEN (2. ve son bölüm) Ergül İlter [ 20.7.2012 Devamı
HAYAT DEVAM EDERKEN (1)Ergül İlter [ 16.7.2012 Devamı
SALÇA KAVANOZU VE ÇOCUKErgül İlter [ 9.7.2012 Devamı
Sayfalar : 1  2  3  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam