İnternet doktoru olma diye bir söz türedi, malumunuzdur. Karnı ağrıyan google yazıyor, “karnım ağrıyor, neden?”. Google da, bunun muayenesi var, tahlili var, rontgeni var filan yazmıyor doğal olarak, sıralıyor intertetteki milyonlarca sonucu. Hastada bir panik doktora koşup kendi “ bulgularını” dayatıyor doktoruna.
Tamam kabul ediyorum, bilmeyen bir insanın biliyormuş gibi davranması sinir edici bir durum.Bu konuda hekimlerimize yüzde yüz katılıyorum. Ama internet doktoru olmak için değil, bilinçli bir hasta olmak için araştırma yapıyorsak, o zaman durumu başka değerlendirmek gerekir. Ne kadar bilinçli olursak hastalık öykümüzü doktorumuza o kadar iyi anlatabiliriz. Yakınlarımızın hastalıklarında daha bilinçli davranabiliriz.
Heimlich Manevrası ile kaç sıradan insanın hayatı kurtulmuştur şimdiye kadar kim bilir? Bilinçli insanlar olarak bazı temel şeyleri bilmemiz gerektiği açık. Temel ilk yardım dersleri neden liselerde verilmez, bilmiyorum.
Hepimiz kan alalım, dikiş atalım, tansiyon ölçelim demiyorum ama bu devirde sıradan bir kişinin Heimlich Manevrası hakkında bilgi sahibi olması gerekmez mi? Ya da toplu taşımda fenalaşan bir insana nasıl yaklaşması gerektiği, bir kaza anında en azından müdahale etmemesi! gerektiğini bilse yeter diyeceğim ama çok kazazede yanlış kurtarma ile sakat kaldı veya hayatını kaybetti, ne yazık ki?
Gençlere bedenlerini koruma ve sağlık konusunda yeterince eğitim bilgi verilmiyor. Gençlere derinliğini bilmediğin sulara atlamak boyun kırıklarına, bel kırıklarına sebep olabilir diye gerçek anlamda anlatılsa, bilinçlendirilse, çok hayat heba edilmeden kurtarılabilir. Kaygan zeminlerde ıslak ayakla dolaşmak tehlikesi hala tam anlatılamıyor. Yada güvenliksiz bir şekilde spor yapmanın ne kadar yanlış olduğunu asla anlayamıyor çok insan.
Sağlık bilinci, bilgisi başka yolu yok bilinçlenme ile eğitim ile olabilir. Çocuklarımıza bu bilinç seçmeli değil zorunlu bir şekilde verilmelidir hatta sağlık ve güvenlik bilincini aldığından kesin emin olmadan tamam denmemelidir. Bu eğitim bizlere verilmemişti. Bizim atalarımız zaten bilmiyordu. Şu an da pek öğretilmeye çalışılmıyor ancak geç değil, çocuklarımız için bu bilinçlendirme sağlanabilir.
Kendi bedenini korumayı bilen, sağlık ve güvenlik bilgisi olan bir genç bunu etrafına da yansıtacaktır. Bilinç zincirleme yayılır.
Bilgi insanların parmaklarının ucunda ama yine de bir tarafımıza birşey olmadan araştırmaya, öğrenmeye çalışmıyoruz bile. Eskiden aile ansiklopedileri vardı. Meraklısı açıp okur bir şeyler öğrenmeye çalışırdı. Şimdi internet, bloklar, siteler var. Ya da toplumu bilinçlendirmek isteyen hekimlerimizin yazdığı öğretici kitaplar mevcut.
Doğrusu ben özellikle sağlık, biyoloji ve canlı yaşamı ile ilgili kitapları okumayı çok severim. Bu konuda kitap yazan bilim insanları genelde halk dilinde yazmaya gayret gösteriyor. Okuması gayet kolay. Buna dayanarak müsadenizle mini bir sağlık dizisi yazmak istiyorumbir kaç hafta. Hormonlar, otizm, yaşlılık, dikkat eksikliği, ağır metallarin sağlık üzerine etkileri ve benzer konuları kendi küçük araştırmam ile sizlere sunacağım.
Elbetteki tek amaç daha bilinçli bir vatandaş olmak. Haftaya mini sağlık dizimizin ilk bölümünde buluşmak dileği ile sağlıkla kalın ve hoşça kalın...
|