Başlıktaki çok haklı söz benim değil; sevgili, rahmetli Aysel Gürel’in. Ne kadar haklı... Neden söylüyordu bu sözü. Çünkü okumanın önemini o kadar iyi biliyordu ki... kendine değer veren insanın okuması gerektiğini biliyordu. Kitap okuyan bir çobanın dahi memleketine faydasının dokunacağını bilerek söylüyordu bu sözü...
Bugün ülkemizde hala okumak önemli mi diye tartışıyoruz. Gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum, nasıl oluyorda okumanın insanın ilerlemesindeki önemini halkımız kavrayamıyor.
İnsanlık ikiyüzbin yıldır varlığını sürdürsede medeniyet yazının icadıyla (M.Ö. 3200 yılları) başladı. Yani bu günkü çok övündüğümüz ve hayvanlardan kendimizi ayrı tuttuğumuz düşünce şeklimizi yazının icad edilmesine borçluyuz.
Okumanın ne kadar önemli olduğunu tek bir örnekle açıkla deseler bana hemen okuyan ülkelerin refah ve medeniyet seviyeleri ile okumayanlar arasındaki farka bakın derim. Bu ülkeler refah içinde oldukları için okumuyorlar; okudukları için refah içindeler. Okudukları için demokrasileri gelişmiş, adalet sistemleri sağlam, bilim ileri, sanat ileri, tarım ileri, kültür ileri, sanayi ileri...
Atatürk’ümüzün okumaya nasıl düşkün olduğunu bilmeyen yok. Tamamen inkansız durumda olmasına rağmen Fatih Sultan Mehmed’in bulduğu bir iki kitabı bile nasıl bağrına bastığını biliyoruz artık. Einstain devamlı, sürekli okurdu. Amerikayı Amerika yapan Benjamin Franklin ömrü boyunca hep okudu, hatta matbağacılık yapıyordu. Dünyayı değiştiren kim varsa okumak birinci görevi gibi okuyan insanlardı.
Türkiye halkı niye okumuyor. Çünkü kendini önemsemiyor. Okuyarak, nasıl değişeceğini ve değişen tek bir bireyin dahi ülkesine ne büyük katkıları olacağını bilmiyor. Büyük halkımız için, büyük bir kayıp.
Ve geçenlerde de bir genç okumanın önemini -yani biraz amiyane tabirle olacak ama- resmen kafamıza vurdu. Henüz 19 yaşındaki gencimiz yarışmaya katılma amacının istediği kadar kitap alıp okuyamaması olduğu ve 1 milyonu kazanırsa bununla kitap alacağını söyledi. Yarışmaya katıldı, kazandı. Üstelik başka bir okuma sevdalısı Mehmet Akif Ersoy’umuzun İstiklal marşı ile ilgili çok anlamlı
bir soruyu bilerek. Gurur duymayalım da ne yapalım. Gerçekten de bütün ümüdimiz gençliklte...
Şimdi tüm bunları okuyupta hala, “ Ya, okumadan da adam olanlar var. Benim yengemin kardeşi müteahhit oldu. Adam okuma yazma bile bilmiyor. Vallahi paraya para demiyor.” diyenler varsa; bize bunlarla gelmeyin arkadaşım.
|