Değerli okurlar; bir süredir dikkatimi çeken bir konu olan Endüstri 4.0 konusunu inceliyorum. İlk kısımda bilgi sahibi olmak için okuyordum. Doğrusu Endüstri 4.0 ‘ın ne olduğunu değil de ne olmadığını anladım.
Endüstri 4.0 ile ilgili açıklamalara bakarsanız sanayi devrimlerini 1.0, 2.0, 3.0 gibi numaralandırdıklarını görürüz. Neye göre ve kime göre numaalandırıyorlar tam anlaşılmıyor. 1.0 dedikleri ilk Sanayi Devrimi bir devrimdi kesinlikle. Dünyadaki tüm insanları geri dönülemeyecek şeklide etkiledi. Dünya artık toprak değil, metaldi, üzerninde yaşayan insanlara göre. İş kolları farklılaştı, tarım birinci geçim kaynağı olmaktan çıktı, yeni sosyal sınıflar ortaya çıktı ve yeni ekonomik sistemler. Bundan sonra dünya sanayide-bilimde- hızda hızla ilerlerledi ve ilerlemesi her on yılda daha da artıyor.
Sanayi devrimi başlatan olay olarak buharlı makinelerin kullanımı gösterilir ve doğrudurda ancak asıl sebep bilim insanlarının “ Termodinamiğin 1. Yasasını” fark etmeleri ve bunun üzerine düşünerek deneyler yapmaları ile olmuştur. Yani “ Enerjinin Korunumu Yasası”. Bu yasa enerjinin yok edilemeyeceğini, bir formdan başka bir forma geçebileceğini ifade eder, açıklar. Bu prensip sayesinde insanoğlu buharlı makineleri icat etmiş, türbünleri çevirerek elektrik elde etmiştir. Yani asıl devrim enerji kullanımı ile olmuştur. enerjinin efendisi olduğumuzda zaten gerisi çorap söküğü gibi gelmiştir. Yani sanayi devrimi bir nevi enerji devrimidir.
Endüstri 1.0, buhar gücünü, 2.0 ise üretim bantlarında elektrik kullanımı sayesinde üretimin hızlanmasını ifade ediyor. 3.0 ise dijitalleşmeyi... Buhar gücünün bir sanayi devrimi yaratması tamam, bu kesinlikle bir devrim. Ancak diğer ifade edilenler bunun devamından başka şey değil; Termodinamiğin 1. Yasasının devamı.
Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi devrimi olarak sunulan terim ilk olarak 2011 de Almanya’da Hannover Fuarı’nda kullanıldı. 2012 yılında ise bir çalışma grubu tarafından Alman Federal Hükümeti’ne 4.0 Sanayi Devrimi öneri dosyası olarak sunuldu.
İşte burada iş benim için garipleşiyor çünkü daha önce ki Sanayi Devrimi ve devrim olmayan diğer üretim farklılaşma şekilleri bir öneri olarak sunulmadı. Çünkü Atatürk’ümüzün de güzel bir sözü olarak “ Devrim genelge ile yapılmaz!”. Ata’mızın sözlerinin tüm zamanlar için geçerli ve uluslar arası olmasını anlamamız dışında bir şey daha anlamamız gerek: bir sanayi devrimi daha mı oluyor yoksa bir uyanıklık mı söz konusu?
Sanayi Devrimi dünyayı bambaşka bir şekle bürüdü. Ondan sonra insan yaşamı ve tabiat geri dönmeyecek şekilde değişti. Ve diğer devrim ise internetti ama internet üretimi farklılaştırmadı. Sadece satış ve pazarlamada farklılık yarattı.
Bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal fonksiyonların bir araya getirilmesi, nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti, siber-fiziksel sistemler olarak ortaya atılan bu hedef benim düşüncem Almanya’nın Çin’in ardında kalmasının yarattığı bir çırpınıştır.
4. Sanayi Devrimi oldumu? Bilemiyoruz, çünkü bir kere daha söyleyelim, “ Devrim genelge ile olmaz!”
|