Sorunlarla baş edemediğinizi düşündüğünüzde yapmanız gereken tek bir şey var. Baktığınız pencereyi değiştirmek. Yani farklı bir açıdan olaya bakmak. İnanılmaz etkili bir yöntem. Üç boyutlu hatta daha çok boyutlu düşünmeyi sağlayan bir yöntem. Sonunda mutlaka bir çıkış, yani bir çözüm bulunuyor.
Deniyorum uzun süredir. İçimden sürekli kendi kendime konuşuyorum. “Başka pencereye git!”.
“Diğer pencereye!, Koş!...”
Kesinlikle de işe yarıyor. Sorunun görünen görünmeyen bütün yüzleriyle karşılaşmamı sağlıyor, farklı düşünmemi sağlıyor, tavsiye ederim…
Yıllar süren ekonomi eğitimimden bugün aklımda kalan yegâne iki konu var. Tümden gelim ve tümevarım. Özetle, genel prensiplerden yola çıkıp özel bir örneklemeye gelme yani tümden gelim. Ya da özel bir önermeden genel bir önermeye gitme tümevarım.
Her insan bilerek ya da bilmeyerek yaşamını bu iki önermeden biri üzerine kurgular. Misal ben tam bir tümevarımcıyım. Yazdıklarımın öznesi daima “ben” olur ya da şöyle diyelim öznesi daima “insan” olur. İnanırım ki bir tek insanın yaşadığı, hissettiği, düşündüğü her şey bütün insanlığı tanımlar. Biraz daha karıştırıp tersiyle bakarsak olaya bütün insanlık aslında “ben” demektir.
Yeterince karıştırdım mı?
Evet mi?...
Müsaadenizle çözeyim o zaman. Yukarıdaki teorimi alıyorum. Yani “Sorunlarla baş edemediğinizi düşündüğünüzde yapmanız gereken tek bir şey var. Baktığınız pencereyi değiştirmek.” Bu tümevarımlı bir cümledir. Şair diyor ki burada ben denedim oldu, sende dene olursa tüme varmış olalım.
Misal, hükümet tam bir tümevarımcı .Diyor ki “ sakız al kriz bitsin!”
Yani benle başlayıp biz haline gelen her şey tümevarımcı.
Eee kafam karıştı benim. Kapitalizm “ben”le başlamıyor muydu? O zaman kapitalizm tümevarımcı, sosyalizm tümden gelimci diyebilir miyiz?
Diyemeyiz sanırım. Çünkü ilki ,”ben”le başlayıp hep “ben”de kalır, ikincisi de “biz”le başlar ama ben olamadığı gibi biz olmayı da bir türlü başaramaz.
Peki, bu böyleyse hükümet neci oluyor? Tümden gelemeyen ya da tüme varamayanlar topluluğu!
Aaa çözemedim, çözemedim. Kim nerden gelip nereye gidiyordu?, Benim nereye varmam gerekiyordu?
“serap diğer pencereye!..
Koşş!..
|