Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29939356
Bugün Ziyaretçi :  13290
Aktif Ziyaretçiler :  4034

Yaşamak Özgürlüğün Tanrı’ya Açılan Kapısıdır..!
 
İnsan merkezli çok boyutlu duygu ve düşüncelerin su yüzüne çıktığı zamanlarda nefs, arzu ve istekler, ego, içgüdüsel tepkiler, acılar, üzüntüler, öfkeler, olumlu veya olumsuz refleksler harekete geçer ve olması muhtemel pozitif ve negatif davranış şekillerini oluşturmaya başlar..! Her insanın içinde övülmek, anılmak, sevilmek gibi hisler vardır! İşte bu hislerin tersi davranış şekilleri, duyumlar, görsel, sözlü ve yazılı kendisiyle ilgili her şey karşı tarafa yönelik tepkileri ortaya çıkartır! Sadece ortaya çıkartmakla kalmıyor aynı zamanda bencil/egoist bir kişiliğin oluşumunu da sağlayabilir. Bu durum her meslekten insanda hasıl olur. Bilhassa siyasetçilerde, mevki ve makam sahibi kişilerde, sanatçılarda, gazeteci ve yazarlarda biraz daha önplana çıkıyor. Yaratılmışlığın insani sınırlarının dışına çıkılarak sıra dışı, tuhaf ve absürt davranışlar sergileyen insan zamanla psikolojik bunalımlar dahil olmak üzere her türlü kişilik bozukluğunun belirtilerini de göstermeye başlıyor…
 
Zihniyeti, görüşü/fikri, siyasi düşüncesi, ideolojisi ve inancı ne olursa olsun yukarıda bahsettiğimiz insani fonksiyonlardan asla ve asla kurtulmak mümkün değildir! Kimse mükemmel değildir. Doğru ve yanlış, iyi ve kötü, güzel ve çirkin gibi değer ölçüleri insanın iç dünyasının merkezinde turnusol kağıdı gibidir. Bu durumun ortası yoktur..! Mutlaka birine yakın veya uzaktır insan. Ahlaki yönden dünyanın her yerinde ‘insan’ insandır! Zaman, mekan ve insan..! Mekan deyince hemen doğayı hatırlamalıyız. Zaman evrenin varoluşu ile başlayan milyonlarca yıllık sürecin işleyişi üzerine insanın da içinde bulunduğu küçücük dünyamızdaki değişimler, dönüşümler ve gelişimler ki devrimler sonucu oluşan ‘tarih bilinci’ üzerine odaklandığımızda ‘zaman’ kavramı insan için adeta ‘süzgeç’ ve ‘sünger’ gibi farklı bir atmosferin oluşumuna neden olur! Çünkü yaratılmışlığın yegane gayesi yönünde zaman su gibi akar! Zaman aktıkça insanın varlığı ve yokluğu üzerinde felsefi, psikolojik ve inanç boyutundaki sorgulamalara şahit oluruz. Ve ister-istemez de ahlaki değerlerin zuhur edişini ve insanı kuşatışını görürüz…
 
Dünyadaki bütün dinler, bütün medeniyetler ve bütün kültürler ‘insan’ merkezlidir. İnsanın yaratıldığı ilk günden bu yana insan insanın kanını akıtmıştır. İlk insan Hz. Adem ve oğulları Habil ve Kabil örneği..! Ve Tanrı insana yapması gerekenlerle yapmaması gerekenleri kutsal kitapları ve peygamberleri aracılığı ile emrediyor. Ta baştan özgür bırakılıyor insan. Ve iki yol var: Hak ve Batıl.. Yani iyi ve kötü.. Ortasında Şeytan zuhur ediyor birden! Vesvese dediğimiz olay..! Hemen hemen bütün dinlerin özünde doğru ve yanlış olmak üzere ‘iki yol’ insanın ömrünün belirleyici olmuştur. Bu iki yol üzerinde mutluluğun, huzurun, sevginin ve aşkın meşaleleri olduğu gibi mutsuzluğun, huzursuzluğun, düşmanlığın, kinin, öfkenin ve kan dökmenin meşaleleri de vardır! İnsan bu iki yoldan birini tercih ederek amacına doğru yürümek zorunda olduğunun bilincindedir. Fakat özgürdür. Tanrı insanı daha yaratılışında özgür bırakmıştır. İster şeytanın ister tanrının yolunda yürür. Çünkü Tanrı insanı sadece bu konuda değil her konuda ‘özgür’ bırakmıştır. O halde ‘özgürlük’ kavramı bile tanrının kutsadığı, belirlediği ve istediği bir yaşam şeklini hatırlatmaktadır. Çünkü Tanrı’nın kendisi özgürdür. İnsan da Tanrı’nın bir parçası olduğuna göre elbet ki ‘özgürlük’ insana göredir..!
 
Bütün bu izahlardan sonra şimdi gelelim biz yazarların, gazetecilerin ve sanatçıların ruh dünyasını yansıtan içgüdüsel dürtüler dahil olmak üzere beğenilmek, sevilmek ve övülmek hastalığına..! İster gazeteci, ister yazar ve ister sanatçı olalım, illa yaptığımız haber herkes tarafından okunsun ve beğenilsin ki takdir görelim, illa ki yazdığımız köşe yazısı herkes tarafından okunsun ve beğenilsin ki övgüye nail olalım, illa ki yaptığımız resim, heykel veya herhangi bir sanat eseri beğenilsin ki mutlu olalım ve illaki yazdığımız araştırma-inceleme, roman, şiir okunsun, beğenilsin ki ‘insan’ olarak mutmayn/tatmin olalım.. İşte bu illakilerden asla ve asla kurtulamayız. Ve maalesef eleştirilere, uyarılara ki ikazlara hiçbir zaman
tahammül edemeyiz. O yüzden de ister gazeteci, ister yazar ve ister sanatçı olalım kendimizi tamamlayamıyoruz. Eksiklerimizi göremiyoruz ve sürekli egoist davranışlar sergiliyoruz. Sonunda kendimizi yenilemeden kendi karanlığımızda ışıksız yol alıyoruz! Yani, zaman içinde kendimize tapınır hale geliyoruz. İçimizde oluşturduğumuz tapınağa göre bir ibadet şekliyle Tanrı’yı rafa kaldırıp farkında olmadan kendimize tapmaya başlıyoruz..!
 
Yazımın daha başında belirtmiş olduğum “İnsan merkezli çok boyutlu duygu ve düşüncelerin su yüzüne çıktığı zamanlarda nefs, arzu ve istekler, ego, içgüdüsel tepkiler, acılar, üzüntüler, öfkeler, olumlu veya olumsuz refleksler harekete geçer ve olması muhtemel pozitif ve negatif davranış şekillerini oluşturmaya başlar..!” anlayışın zaman içinde nasıl bir kişilik oluşturmaya başladığının öncesi tehlikelerine işaret ettiğimin altını çizerek insan hayatını şekillendiren, insana yön veren ve insanı yaşamında özgür bırakan sonuçlar arasında “Yaratılmışlığın insanı sınırlarının dışına çıkılarak sıra dışı, tuhaf ve absürt davranışlar sergileyen insan zamanla psikolojik bunalımlar dahil olmak üzere her türlü kişilik bozukluğunun belirtilerini de göstermeye başlıyor.” düşüncesine vurgu yapmak istedik..! Hatta “Bu durum her meslekten insanda hasıl olur. Bilhassa siyasetçilerde, mevki ve makam sahibi kişilerde, sanatçılarda, gazeteci ve yazarlarda biraz daha önplana çıkıyor.” diyerek zaten biz insanların ruh portresine ışık tutmaya çalışıyorum..!
 
Gazeteci ve yazarım ama keşke her insanın ruh portresini çizebilecek seviyede evrensel bir ressam olabilsem..! Keşke birileri de benim ruh portremi çizip bana gösterebilse diyorum. İşte o zaman dünyalar benim olur. Yazılarımda sözkonusu insan olduğu zaman evrensel pencereden bakmaya çalışırım insana..! Ben de bir insan olduğuma göre tabi ki önce kendime bakarım..! Gerektiği zaman iğneyi kendime batırarak başka insanları eleştirmeye başlarım. İnsanın ruh portresini beyaz tülbent üzerinde dantel gibi işlediğim anlar çok olmuştur! Ruhumun labirent gibi dehlizlerinde elimde cımbız çok aradım içindeki asıl beni..! Ki benliğimi..! Bulmak için tüm kaybettiklerimi..! Ve sonunda benliğimden parçalar bulduğum anlar çok olmuştur. Asıl önemlisi bu parçaları birleştirmek..! Sonunda da kilim gibi dokumak..! Şiir gibi okumak..! İşte böyle zamanlarda mutluluğu ve huzuru yakaladığıma inandım hep. İşte böyle zamanlarda ‘insan’ olmanın gururunu yaşadım hep..
 
İnsanın asla mükemmel olmadığını, mutlaka doğru ve yanlış, iyi ve kötü, güzel ve çirkin gibi kavramlarla izah etmeye çalıştığımız psikolojik doyumunun sonuçlarına neşter atarak Tanrı ve İnsan arasındaki görünmeyen o gizli bağ sayesinde ‘nasıl insan olunur’ gibi sorgulayıcı bir yaklaşımla kendimizi aynanın karşısına geçip her gün her saat her dakika sorgulamamız gerektiğinin de üzerine basarak bir nebze de olsa doğru algı oluşumuna vesile olmak istedik..!
Şayet böylesi bir düşünceye tersinden bakacak olursak aynı şekilde bu düşünceyi çürütebilecek yeni düşüncelerle de bu satırları yazanın o düşünceye hak verecek kadar dürüst bir kişiliğe ve erdemliğe sahip olması gerekmez mi?! O yüzden bu konuda hiçbir şey yapma şansım yok. Sadece ‘keşke’ diyerek kendimi teselli edebilirim ancak. Ya da ‘inşallah’ kelimesine sığınırım. Tabi ki arkasından ‘maşallah’ kelimesi geleceği için arapsaçına döner bu yöndeki düşüncelerim..! Çünkü İnşallah ve Maşallah Arapça kelimelerdir. Ve günümüzde insanın kaygan zeminde sığınacağı kelimelerdir. Neden mi?! Yapılması gereken şeyler varken işin kolayına kaçıp ‘maşallah’, ‘inşallah’ diyerek insanların duygu, düşünce ve umutlarıyla oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Bilhassa inanç sömürüsüne..!
 
Ben bile yılların gazetecisi ve yazarı olarak yaşamım kendimi sorgulamakla geçmiştir. Binlerce kitap okumama rağmen aslında kendimi hiç kitap okumamış bir insan gibi cahil hissetmişimdir her zaman. Ne zaman ki yeni bir kitap okudum işte o cehaletten kurtardığıma inanmaya çalıştığım bir anda daha nice kitaplar okumam gerektiğine her zaman inanmışımdır.
 
Cehaletin, gafletin ve dalaletin asla sınırı yoktur. İnsan ahlaki değerleri kuşanmadığı sürece o mutlak erdem dolu kişiliği asla bulamaz! İnsan içindeki egosunu bastırmadığı sürece, eleştiri oklarını başkasından çok kendisine yöneltmediği sürece, başkasının kusurlarıyla uğraşmaktansa aynanın karşısına geçip kendi kusurlarını göremediği sürece bırakın ‘mükemmel insan’ olmayı, asla ve asla tamlığın, mükemmelliğin, erdemliliğin kapısını bile açamaz..! Adalet ve merhamet duyguları insanın iç evreninde kendisini kuşatmadığı sürece vicdani boyutta sorunlar yaşanır! İnsan ve Tanrı arasındaki o kopmaz bağa sarılmadıkça sözkonusu etmiş olduğumuz adalet ve merhamet duyguları da oluşmaz. İnsan, Tanrı’nın dünyadaki izidir! Bu iz üzerinden gidilirse ancak insan hakikat, mutlak gerçek ve mükemmellik izdüşümlerine şahit olur! Tanrı’nın izdüşümleri insanın iç derinliğinde hazine gibidir. Tanrı insana şah damarından daha yakındır! İşte insan Tanrı’yı gökte değil içinde ararsa daha erken bulur..! Gök sınırsızdır, uzaktır, dönüşü zordur..! Ama insanın kendi iç dünyası göz kırpacak zaman kadar yakındır..! Ki insan Tanrı’yı bulunca daha özgürleşir..!
 

 

Ekleyen:  Muhsin AKIL
Tarih:  22.1.2015
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Muhsin AKIL Yazıları
Hepimiz engelliyiz!Muhsin AKIL [ 8.4.2015 Devamı
Üşüyen Duyguların Gölgesinde Yaşama Sevinci..! Muhsin AKIL [ 29.3.2015 Devamı
Balıkesir’de Koruyucu Aile Dramı..! Muhsin AKIL [ 23.2.2015 Devamı
İnadına Yaşamak…Muhsin AKIL [ 9.2.2015 Devamı
Varlığımız ve yokluğumuz arasındaki ince çizgi..! Muhsin AKIL [ 26.1.2015 Devamı
Dondurulmuş duygularım erimeye başladı..! Muhsin AKIL [ 12.1.2015 Devamı
YENİDEN MERHABA Muhsin AKIL [ 10.1.2015 Devamı
2023 bir sevdadır gönüllerde, bir şarkıdır dillerde..! Muhsin AKIL [ 3.3.2014 Devamı
DUYGU VE DÜŞÜNCELRİMLE BİR TOHUM GİBİ DÜŞTÜM TOPRAĞA..! Muhsin AKIL [ 19.2.2014 Devamı
İktidar-Cemaat çatışması üzerinden GERÇEKLERE derin bakış ve Türkiye’yi bekleyen tehlikeler..! Muhsin AKIL [ 2.2.2014 Devamı
İki Aşktan Birisi Olan GAZETECİLİĞE İLK ADIM…Muhsin AKIL [ 27.1.2014 Devamı
…VE İLK AŞKMuhsin AKIL [ 19.1.2014 Devamı
Geceleri rahat uyuyabiliyor musunuz?! Muhsin AKIL [ 13.1.2014 Devamı
Türkiye’deki küresel operasyonun perde arkası..! Muhsin AKIL [ 23.12.2013 Devamı
Ruhumuzda oluşan dalgalar üzerinde sörf yapmak..! Muhsin AKIL [ 15.12.2013 Devamı
DEVLET ve MİLLET OLARAK NE ZAMAN ADAM OLACAĞIZ?!Muhsin AKIL [ 24.11.2013 Devamı
İYİ Kİ VARSIN EFECE HABERMuhsin AKIL [ 7.11.2013 Devamı
Yılan Deliği’nde ne işim var(?)..!Muhsin AKIL [ 26.8.2013 Devamı
BEKLE ÇOCUĞUM GELİYORUM…Muhsin AKIL [ 18.8.2013 Devamı
ANNEMİM ÜÇ SIRRI !...Muhsin AKIL [ 11.8.2013 Devamı
ŞEHİTLER ÖLMEZ..!Muhsin AKIL [ 5.8.2013 Devamı
Yılanların Öfkesi (BİZ: Hem Devletiz Hem Millet) Muhsin AKIL [ 29.7.2013 Devamı
Devlet ve Millet olarak tarihte ne idik ve bugün ne hale getirildik!..Muhsin AKIL [ 22.7.2013 Devamı
Kendimizden utanmalıyız!.. Muhsin AKIL [ 15.7.2013 Devamı
İktidarın icraatlarına tarafsız ve objektif bakışım…Muhsin AKIL [ 8.7.2013 Devamı
DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZİ TUTSAK ETMEYİN İÇİNİZDE Muhsin AKIL [ 1.7.2013 Devamı
Gezi Parkı Eylemlerine Derin Bakış -3Muhsin AKIL [ 23.6.2013 Devamı
Gezi Parkı Eylemlerine Derin Bakış - 2 - Muhsin AKIL [ 17.6.2013 Devamı
GEZİ PARKI EYLEMLERİNE DERİN BAKIŞ..!Muhsin AKIL [ 10.6.2013 Devamı
Ölüm ve Öte arasında ince bir çizgi üzerinde YAŞAMAK!Muhsin AKIL [ 27.5.2013 Devamı
Evrende insan bir nokta ise...Muhsin AKIL [ 20.5.2013 Devamı
Türkiye-Suriye SAVAŞI için düğmeye basıldıMuhsin AKIL [ 13.5.2013 Devamı
İnanç ve amaç olmasaydı hayatın/(yaşamın) bir anlamı kalır mıydı?! Muhsin AKIL [ 29.4.2013 Devamı
Bu Yazıma Başlık Bulamadım!Muhsin AKIL [ 21.4.2013 Devamı
İnançsızlık Girdabında Çırpınan İnsanların Dünyevi Çağdaş Yaşam TapınağıMuhsin AKIL [ 15.4.2013 Devamı
Sayfalar : 1  2  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam