Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29913597
Bugün Ziyaretçi :  4602
Aktif Ziyaretçiler :  4602

İP ÜZERİNDE MONAKO SARAYINA YÜRÜMEK...
 
 
Oy dingala dingala,
Kömür de koydum mangala,
Ayşe de Fatma dostum var,
Çalkala Boncuk çalkala…”
 
Tıpkı gıdalar gibi dostlukların da organik olduğu 70’li yılların ilk diliminde babamın memuriyeti nedeniyle bulunduğum aşçılarıyla ünlü Batı Karadenizin şirin ilçelerinden Mengen'i her zaman için manevi memleketim olarak görmüşümdür. Bundaki en büyük pay ise orada ilkleri yaşadığım çocukluk anılarımın halen belleğimde yer almasıdır..
 
O sıralar Mengen’de benimle yolu kesişenlerden birisinin de ünlü sağlık dansı eğitmeni ve koreograf Lale Roche olduğunu üç yıl önce yaptığı bir röportajdan anlayınca yine Mengen’e ve çocukluk anılarıma geri dönmüştüm. Çünkü Lale Roche, Mengen’e gösteri için gelen bir akrobat ailenin o sıralar yedi yaşında olan kızlarıydı ve ben de kendisinin ip üzerinde babası ile birlikte yaptığı tehlikeli gösterileri izleyen şanslı çocuklardan biriydim..
 
Lale Roche’nin klasik Yeşilçam filmlerini aratmayacak bir hayat hikayesi var;
 
Babası, amcaları, halaları, dedesi ve babaannesi akrobat ve aynı zamanda ortaoyuncularmış. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu saçları dökülünce babaannesi ‘Kel Ayşe’ lakabıyla anılmaya başlamış, üstelik aynı zamanda dillere destan oryantal yapan bir ortaoyuncu imiş. İstanbul’da dedesiyle tanışıp çadırla bütün Türkiye’yi gezmiş, dedesi hepsinin öğretmeni olmuş ve bütün aileye, akrobasiyi ve ortaoyununu öğretmiş, durum böyle olunca Lale ile birlikte diğer torunlar da bundan nasiplerini almışlar..
 
Lale’nin babasının asıl adı Erdoğan, ancak gösteri öncesi “Oy dingala dingala, kömür de koydum mangala, Ayşe de Fatma dostum var, çalkala Boncuk çalkala” şeklindeki tekerlemeden dolayı lakabı ‘boncuk’ olarak kalmış. Annesi Selanik göçmeni Egeli bir ailenin kızı. Bir gün Erdoğan ve ailesi çadırı Akhisar’a kurmuşlar. Lale’nin o sıralar 16 yaşındaki annesi Erdoğan’a aşık olmuş, tabi Erdoğan'da ona. Erdoğan kız tarafının evlenmelerine izin vermeyeceğini anlayınca onu kaçırmış. Sonra yeniden ver elini Anadolu diyerek yola koyulmuşlar..
 
Yıllar içerisinde Lale ve kardeşleri dünyaya gelmişler, çadır hangi şehre kurulduysa oradaki okullarda öğrenim görerek tahsillerini tamamlamışlar. Cambazhanelerin kurulduğu büyük panayır alanlarında kah ip üstünde babasının ayağına bağlanarak seyircilerin yüreklerini ağzına getirmiş, kah gösteri sonrası elinde metal tabak, izleyenlerden para toplamaya çıkmış. Gittikleri her yere neşe saçmışlar, mutluluk dağıtmışlar. Akşamları, sırtüstü uzandığı çadırdaki yatağında üzerine yorgan yaptığı yıldızları izlerken babaannesi ile halalarının danscı genlerinin etkisiyle olsa gerek ünlü bir dansçı olmanın hayallerini kurmuş ve “Bir gün bütün dünyayı gezeceğim ve dansımla herkesi büyüleyeceğim” diye kendisine söz vermiş. Geceleri herkes yatınca o sessizce aynanın karşısına geçip, sabahlara kadar dans etmiş. Öyle ki, üzüldüğünde, sinirlendiğinde ya da annesiyle tartıştığında dans adeta sığındığı bir liman haline gelmiş..
 
Çadırda yaşadıkları dönemde kendisini en çok korkutan şey kıyafetlerinin içerisine kadar giren akrepler ve yatağında onunla birlikte sabahlayan böceklermiş. Bir gün annesi yerleşik hayata geçmelerine karar vermiş ve bir ev satın almışlar. Gelin görün ki Lale dört duvar arasında yaşamaya bir süre alışamamış. Bunun üzerine annesi çadırı anımsatsın diye evin içini dışını beyaza boyamış. Hatta bu da yetmemiş, uzun süre dışarıda yatmış..
 
Ve şimdi geliyoruz Lale'nin hayatının dönüm noktasına..
 
Lale, çocukluğundan beri yabancı dillere ve kültürlere çok meraklıymış. Dokuz yaşındayken İlhan abi diye hitap ettiği kendisinden yaşca büyük birisine aşık olmuş. “Beni İlhan abiyle evlendir” diye sürekli tanrıya dua etmiş. Tabi İlhan abi olayın farkında değilmiş. İlhan abi bir gün Fransa’ya gitmiş. Bir daha da onu hiç görememiş. 18 yaşına geldiğinde oturdukları Manisa’dan bir kız arkadaşıyla birlikte İzmir’e gitmek üzere otostop yapmışlar. Niyetleri aileden gizli oradan İstanbul’a geçmek ve İngiltere vizesi almakmış. Önlerinde bir otomobil durmuş. Bir beyefendi onları arabasına almış ve kendilerine “Kızlar! Böyle otostop yapmak tehlikeli değil mi? Nereye gidiyorsunuz bakim?” diye sormuş. Lale ve arkadaşı başlamışlar anlatmaya. “İşte İngiltere’ye gideceğiz de, çocuk bakacağız da vs..” Adam, “Peki paranız var mı? Sigortanız var mı? Orada bir tanıdığınız var mı?” demiş. Ne arasın.. Bunun üzerine, “Fransa’ya gitseydiniz ben size yardımcı olabilirdim, benim orada Dijon şehrinde fabrikam var” deyince Lale'nin arkadaşı “Amca! Bunun da Fransa’da İlhan Abisi var” demiş ve o beyefendinin vize konusunda kendilerine yardımı ile İngiltere yerine Fransa'ya gitmişler ve kadere bakın ki Lale orada restaurant işleten İlhan abisini bulup onunla evlenmiş. Bir kızları olmuş ve dört yıl süren evlilikleri sonunda da boşanmışlar..
 
22 yaşında Paris Gençlik Tiyatrosu’nda hem oyuncu hem de reji asistanı olarak çalışmaya başlamış. Paris Belediyesi’nde dans dersleri vermiş. Üniversite okumuş. Bu arada kendisine bir dans kariyeri inşa etmiş. Pascal Roche ile evlenerek Monako’ya yerleşmiş. Orada geleneksel dans okullarında ders vermiş ve Monako Prensi Albert’le tanışmış, onun için dans etmiş. St. Denis Üniversitesi’nde dansla dişilik eğitimi vererek sağlık için dans konseptini yaratmış..
 
*** 
 
Lale Roche'nin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü hikayesi ilgimi çekince kendisine anılarında eksik kalan hususları benimle paylaşıp paylaşamayacağını sordum, sağolsun ricamı kırmadı..
 
İşte soru-cevap şeklindeki o görüşmemiz;
 
Babanız 'Boncuk'un, yerden 7-8 metre yüksekliğindeki ip üzerinde sizi baş aşağı gelecek şekilde ayağına bağlayarak bisiklet kullandığını ve sizin de göğsünüzden çıkardığınız Türk Bayrağını bizlere salladığınızı hatırlıyorum. Peki bu gösteri sırasında “hiç düşerim” şeklinde bir korkuya kapıldığınız oluyor muydu?   
 
- Babam daha çok bizi denge yürüyüşlerinde ayaklarına bağlardı. Bir ayağında ben ya da ablam, bazen de erkek kardeşim olurdu. İp üzerinde aşağıda her hangi bir koruma filesi ve güvenlik ipi bağlı olmadan yürürdü. Açıkçası yaş olarak da küçük olduğumuz için korkar mıydık o kısmı hatırlamıyorum. Ancak o doğada yaşayınca zaten olayı kanıksıyorsunuz ve korkunuz olmuyor. Ne tel üzerinde asılı yürünmesinden, ne sokak ortasında güvensiz çadır içinde yatmaktan, ne de yılan çıyan sokmalarından çekinmiyorduk. O yaşam doğasında onlarla bir bütün oluyordunuz zaten..
 
Hafızam beni yanıltmıyorsa izlediğim gösteriler sadece akrobasiden oluşmuyordu, ilgi çeken ortaoyunları da vardı. Ben yine o sıralar Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun son temsilcisi olan ortaoyunu ve tuluat sanatçısı İsmail Hakkı Dümbüllü'yü de izleme şansına erişmiştim ve hatırladığım kadarıyla dedenizin fizili görüntüsü de onu andırıyordu, öğrenmek istediğim şey, dedenizin İsmail Hakkı Dümbüllü ile tanışıklığı var mıydı?
 
- Babamların en çok gurur duyduğum yanlarından biri de orta oyunu idi. Çadırlarımızı kurduğumuz her yerde, amcalarım, halalarım, dedem, ninem ve babam ailece orta oyunu oynarlardı. Ancak ben hiç rol almadım. Sadece oyun sonrası elimdeki metal tabakla seyircilerden para toplama işini gerçekleştirirdim. O zaman tiyatro sahneleri yok denecek kadar azdı. İsmail Hakkı Dümbüllü dönemin en ünlü orta oyuncusuydu, dedem ve babamla birçok kereler sahne almışlardı. Babamın tiyatro yeteneğini çok beğenermiş ve kendisinden sonra kavuğuna en uygun kişinin babam olduğunu söylermiş. Ancak o öldükten sonra kavuk sembolik olarak Münir Özkul'a geçmişti..
 
Anneniz bu oyunlarda ya da akrobatik gösterilerde yer alıyor muydu?
 
- Annem ne akrobaside ne de oyunlarda hiç bir zaman yer almadı. Hatta bırakın yer almayı, ön tarafta bile bulunmazdı. Onun asli görevi yemek ve çamaşır işleriydi..
 
Şu anda neler yapıyorsunuz ve geleceğe dair planlarınız nedir?
 
- Fransa'dan sonra Türkiye'de de bir ev aldım. Sık sık Avrupa'ya gidiyorum. Bireysel ve şirketlere yönelik ilişkiler ve yaklaşımlar üzerine eğitici seminerler veriyorum. Ayrıca bedensel engellilerle çalışıyorum. Bel ağrısı, sırt ağrısı, bağırsak sorunları, depresyon, menopoz sıkıntısı gibi türlü sorunlarla gelen kadınlara dans yoluyla yardımcı oluyorum. Norveç’te bilim adamlarıyla, yaşamsal organların daha rahat fonksiyonlarını yapabilmesi için vücut hareketleri üzerine çalışmalar yaptım ve dansla egzersizi, psikolojiyi birleştirdim. Dansın kadın üzerinde etkili olduğunu birebir yaşadım, bunu etrafımdaki kadınlarda da gördüm. Sağlık dansı kavramını Türkiye’de oturtmak istiyorum. Maalesef Türk kadını bedeniyle her şeyi anlatabilecek donanıma sahip ama bedeniyle barışık değil. Benim yaptığım bütün çalışmaların içinde kadın var. Çünkü toplumu belirleyen kadın. Amacım, sağlık danslarını daha da yaygınlaştırmak. Zira dans, başlı başına terapidir. Dans, kişinin iç dünyasını anlatan ruhunun dilidir. Dans, yaratıcılığı zenginleştiren bir kaynaktır. Dans, bedenin ve zihnin açılmasını sağlayan kapıdır. Dans, kişiye özgüven veren bir anahtardır. Dans, kişiyi bedeniyle barıştıran bir araçtır. Bedeniyle barışan, dünyayla barışır. Bedenini çözen, evreni çözer. Yaşamı çözer, ilişkileri çözer. Yaşamda en değerli şeyin bedeni olduğunu anlar. Dans, bedene inanılmaz bir özgüven ve bunun yanı sıra da dişilik verir..
 
Sonuç olarak;
 
Ben doktor değilim, insanlara hiçbir şey vaat etmiyorum, etmedim de. Sadece yaşamlarına dansla hareket ve yaşam sevinci getiriyorum. Zira her şeyin başı hareket etmektir. Bütün hastalıkların ilk sebebi hareketsizlikten ve yaşam sevincini kaybetmekten kaynaklanıyor..” diyen ve hayatı boyunca kendisini bir yere ait hissetmeyen, her gittiği ülkeyi memleketi olarak gören, yaşama karşı korkusuzluğu ve dik durabilmeyi kendisine şiar edinen göçebe ruhlu Lale Roche'nin ip üzerinde Monako Sarayı'na yaptığı masalımsı yolculuğun ilginizi çektiğini umuyorum..
 
Okumanın ve dans etmenin yaşam felsefeniz olması dileğiyle…
 

 

Ekleyen:  Caner ÖZTAŞ
Tarih:  7.3.2016
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Caner ÖZTAŞ Yazıları
VUSLAT...Caner ÖZTAŞ [ 2.11.2016 Devamı
BU NE DÜNYA KARDEŞİMCaner ÖZTAŞ [ 24.9.2016 Devamı
HOŞGELDİN EYLÜLCaner ÖZTAŞ [ 3.9.2016 Devamı
ŞU AKKUŞ'UN GÜRGENLERİCaner ÖZTAŞ [ 19.5.2015 Devamı
MİTHAT’IN KULAKLARICaner ÖZTAŞ [ 8.5.2015 Devamı
GÜBRECİ HASAN PAŞA Caner ÖZTAŞ [ 23.4.2015 Devamı
KAÇIN, NİYAZİ GELİYOR!Caner ÖZTAŞ [ 8.4.2015 Devamı
SÜLEYMAN ŞAH MI, KRİSTOF KOLOMB MU?Caner ÖZTAŞ [ 23.2.2015 Devamı
13 KASIM SEVGİLİLER GÜNÜCaner ÖZTAŞ [ 11.2.2015 Devamı
HEPİMİZ ARNAVUTUZCaner ÖZTAŞ [ 25.1.2015 Devamı
2 LİRA 38 KURUŞ Caner ÖZTAŞ [ 16.1.2015 Devamı
YENİDEN MERHABA!Caner ÖZTAŞ [ 11.1.2015 Devamı
VAATİM GELDİ..! Caner ÖZTAŞ [ 11.3.2014 Devamı
BİR NUMARALI BAAYANN...Caner ÖZTAŞ [ 5.3.2014 Devamı
14 ŞUBAT DEDİĞİN... Caner ÖZTAŞ [ 13.2.2014 Devamı
PARALEL GALATASARAY Caner ÖZTAŞ [ 5.2.2014 Devamı
DİPLOMALI CAHİLLER Caner ÖZTAŞ [ 24.11.2013 Devamı
GERÇEĞİN EFELİĞİ, YAZARIN EFELİĞİ Caner ÖZTAŞ [ 7.11.2013 Devamı
GÜLE GÜLE RAMİZ DAYI Caner ÖZTAŞ [ 27.9.2013 Devamı
“Şeref katsayısı düşük İngilizler...” Caner ÖZTAŞ [ 22.5.2013 Devamı
BİR UFO GÖRDÜM SANKİ! Caner ÖZTAŞ [ 16.4.2013 Devamı
YEŞİL ŞAPKALI KADINCaner ÖZTAŞ [ 8.3.2013 Devamı
VAHİT'İN YALANLARICaner ÖZTAŞ [ 22.2.2013 Devamı
NASIL ÇAĞDAŞLAŞACAĞIZ?Caner ÖZTAŞ [ 17.2.2013 Devamı
TÜKÜRÜKTEN TEYYARE Caner ÖZTAŞ [ 31.1.2013 Devamı
YAZ KIZIM! Caner ÖZTAŞ [ 21.1.2013 Devamı
SEMİRBANK’IN NOEL BABALARI Caner ÖZTAŞ [ 19.12.2012 Devamı
DEMİR STENTLİ ADAM Caner ÖZTAŞ [ 17.12.2012 Devamı
PARAYLA KRAL YARATMAK! Caner ÖZTAŞ [ 3.12.2012 Devamı
ÖĞRETMEN ÖĞRETİR ‘ABC’ Caner ÖZTAŞ [ 25.11.2012 Devamı
DELİNİN SIRRI Caner ÖZTAŞ [ 15.11.2012 Devamı
GERÇEĞİN EFELİĞİ, YAZARIN EFELİĞİ Caner ÖZTAŞ [ 7.11.2012 Devamı
ÇİZMENİN İÇİNDEKİ YALAN! Caner ÖZTAŞ [ 4.11.2012 Devamı
ÖZÜRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK Caner ÖZTAŞ [ 22.10.2012 Devamı
CENGİZ HAN’IN ŞEYİ! Caner ÖZTAŞ [ 15.10.2012 Devamı
Sayfalar : 1  2  3  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam