Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29920408
Bugün Ziyaretçi :  11826
Aktif Ziyaretçiler :  11826

DEPREMİN ARDINDAN...
 
Bu işin şakası yok.
 
Son deprem felaketi gösterdi ki, bizim Anayasa'dan önce, yeni bir Deprem Anayasa'sına ihtiyacımız var.
 
Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, dünyanın en önemli fay hatları üzerinde bulunan Anadolu yarımadası bir çok büyük depreme sahne oldu, oluyor, olmaya da devam edecek. 
 
Her nedense bu konuda bir türlü Japon'ları kendimize örnek almayı beceremedik.
 
Orada 8,9 şiddetindeki depremlerin bile binalara zarar vermediğini görünce, ülkemizde sıradan bir zelzelenin can kaybına yol açması ister istemez “Uzak Asya”nın beşik gibi sallanan çekik gözlü medeniyetine gıpta ile bakmamıza neden oluyor.
 
Peki Japon'lar yaşanan bunca depreme karşın can kaybını en az seviyeye nasıl indirebilmişler?
 
Tabi ki zamanında bu depremlerde binlerce insanın ölmesiyle bedel ödeyerek.
 
Biz ne yapıyoruz?
 
Zemin etüdsüz, uygun teknolojiyle üretilmeyen binaların yeni kolonlarla güçlendirilmesini ve özellikle de kaçak yapıların önüne set çekilmesini dahi beceremeden çürük binalarda ilkokul müsamereleri gibi göstermelik deprem tatbikatlarıyla kendimizi avutmakla meşgulüz.
 
Her ne kadar 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra İmar ve İskan Mevzuatı’nda ağır şartlar getirildiyse de bir süre sonra işin özü gidip, şekli kaldı. Bu tarihten sonra o kadar çok imar affı çıktı ki anlamak mümkün değil. Aslında deprem değil, binalar insan öldürüyor. Ya da başka bir deyişle bu affı çıkaranlar.
 
Bulunduğunuz çevrede biraz dikkatli gözlemlerseniz bazı apartmanların çatı katlarında kolonlardan yukarıya doğru kır çiçekleri gibi uzayan inşaat demirlerine rastlarsınız.
 
Bu şu demektir;
 
Örneğin beş kattan fazlasına imar izni verilmeyen bina sahibi bir şekilde alacağı ruhsatla altıncı katı çıkacaktır, bunun için de oyunu pazarlayacağı yerel seçimler arefesini beklemektedir.    
 
İnsanlarımızın bu kokuşmuşluğun bedelini daha ne kadar ödemesi gerekiyor? Bu ülkede halkın iradesi ile koltuk işgal eden insanların böylesine önemli bir konuda taviz vermemesi gerekmez mi? Şerefin, onurun ve haysiyetin tavizi olur mu?
 
Oluyor ki, Erciş'te, Marmara depreminden sonra imar edilen binaların % 85'i yıkılmış ve hırsız müteahhitleri kayıplara karışmış.     
  
Ayrıca ülkemizde deprem sigortası bilincinin henüz rayına oturmaması da olayın başka bir boyutunu teşkil ediyor. Şöyle ki; Van il merkezinde yaklaşık 80 bin konutun sadece 7 bin 318'i sigorta poliçesine sahip bulunuyor. Geri kalan konut sahipleri de; “Sigorta mı? O da ne ki?” diyerek deprem sonrası Kızılay'ın çadırlarının peşine düşüyor.
                                                                                  
6 Eylül 1975 tarihinde 2385 kişinin öldüğü 6,6 şiddetindeki Lice, 30 Ekim 1983 tarihinde 1155 kişinin öldüğü 6,9 şiddetindeki Erzurum depremlerini birebir yaşayan ve buna bağlı olarak 24 Kasım 1976 tarihinde 3840 kişinin öldüğü 7,2 şiddetindeki Çaldıran-Muradiye, 13 Mart 1992 tarihinde 653 kişinin öldüğü 6,8 şiddetindeki Erzincan ve 1 Ekim 1995 tarihinde 90 kişinin öldüğü 6,1 şiddetindeki Dinar depremlerinin yarattığı sarsıntıları bu merkezlere yakın yerlerde olmam hasebiyle bizzat hissetmiş bir depremzede olarak Erciş'teki insanların ruh hallerini çok iyi anlayabiliyorum. 
 
Yeri gelmişken bahsetmeden geçemeyeceğim. 1975 yılında henüz çocukken tanıştığım ve 40 gün boyunca çadırda artçı sarsıntılarla sabahladığım Lice depremindeki şu olay halen hafızamdadır. İlk gün çadır gelmemişti. O gece sarsıntılar içerisinde yıldızları kendimize yorgan yaparak yatmıştık. Ertesi gün Kızılay çadırları geldi, fakat babam “bu çadırlarda evi yıkılanların kalması gerekir, oysa ki bizim lojmanda duvardaki çatlaklar haricinde bir şey yok, her şeyi devletten beklememek gerekir” demiş, Eylül ayını evimizdeki battaniyelerden kendi imkanlarıyla yaptırıp bahçeye kurdurduğu çadırda geçirmiştik. O zamanlar bugünkü gibi tam teçhizatlı sivil kurtarma ekipleri de bulunmadığından, söylentilere göre Lice'de deprem anında tıklım tıklım doluyken yıkılan onlarca kahvehane, içerisindeki yaralı ve cesetlerle birlikte toplu mezar gibi açılmadan kaderine terk edilmişti.   
 
1983 yılındaki Erzurum depreminde ise sabah çadırdan çıktığımda üzerimize bir metre yüksekliğinde kar yağdığını görünce yaşadığımıza şükretmiştim.
 
Biz yine dönelim Van-Erciş depremine;
 
Kandilli Rasathanesi'nin Richter ölçeğine göre 6,6 moment büyüklüğünde açıkladığı, ancak California'daki Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin taa oralardan 7,2 şiddetinde olduğunu ajanslara geçmesi karşısında bizimkilerin de “ufak bir rakam hatası olmuş” diyerek doğruladıkları bu depremin, Erciş'in alüvyal zeminde yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu bir bölgede bulunması ve fay hattındaki kırılmanın ardışık üç sarsıntıyla yaşanması yıkımın şiddetini arttıran en önemli etkendi.
 
Bakmayın siz özel bir haber kanalındaki spikerin “deprem her ne kadar Van’da da olsa hepimiz üzüldük” demesine.
 
Yine aynı kanalda canlı yayında kameralara takılan görüntü bu talihsiz söylemi gölgede bıraktı aslında. İstanbul'da kadının biri yardım toplandığını görünce orada üzerindeki montunu çıkartarak ilgililere teslim etti ve “alın bunu hemen Van'daki depremzede kardeşlerime götürün, üşümesinler, ben kendime bir tane daha alırım” dedi..
 
Bu mesajın yerine gittiğini umuyorum.   
 
Fakat gelin görün ki Van belediye başkanı özellikle de çadırlar konusunda halen “yardımlar yetersiz” diyerek hükümeti suçlamaya devam ediyor.  
 
Neymiş efendim, 80 bin konutun bulunduğu 400 bin nüfuslu Van'a niçin konut sayısı kadar çadır gönderilmemiş?
 
Erciş'e bir sözüm yok, fakat Van'da sadece 15 bina yıkıldı, 1000'e yakın bina orta hasarlı, diğer binalar ise sapasağlam ayakta duruyor. Bu durumda çadır dağıtımında öncelik elbetteki evi yıkılanlara ya da ağır hasarlı olanlara verildi.
 
Aslına bakarsanız devletimiz ilk defa doğal bir afette zamanla yarışarak ve hatta zamanın da önüne geçerek gerekli tedbirleri aldı. Düşünebiliyor musunuz, Kızılay depremin üzerinden 48 saat geçmeden 20 bin çadırı afet bölgesine ulaştırarak tarihinin en büyük sevkiyatını gerçekleştirdi. İlk anlarda görülen çadır sıkıntısının tek sebebi, depremzedelerin kendi evlerini ve yakın çevresini terk etmemek için çadırkentlere yerleşmek istememelerinden, ayrıca bu çadırları henüz kamyonların üzerindeyken talan etmelerinden kaynaklandı.  
 
Bu arada unutmadan yurdun dört bir tarafından tamamen kendi imkanlarıyla koşarak gelen, gece gündüz demeden uykusuz bir şekilde enkaz altından canlı olarak kurtardıkları depremzedeleri alkışlar ve gözyaşları arasında bağırlarına basan, dolayısıyla bizleri de ekran gerisinde tarifi imkansız mutluluklara boğan sivil kurtarma ekiplerimize, sağlıkçılarımıza, Mehmetçiklerimize ve yardımsever insanlarımıza EFECE HABER GAZETESİ ailesi adına teşekkürlerimi gönderiyorum.     
 
Her ne kadar Erciş depreminden sonra toplum olarak yine İstanbul’da beklenen depreme odaklanmış isek de Anadolu'nun bir çok bölgesinin yakın zamanda oluşabilecek büyük depremlere gebe olduğunu göz ardı etmemek lazım.
 
Deprem bilimci değilim ama tarihsel süreçlerine baktığımda Kaliforniya'daki fay hattının ikiz kardeşi olan Kuzey Anadolu fay hattı ve buna bağlı olarak diğer bağımsız fay hatlarında yeni kırılmalar meydana gelecek gibi görünüyor. 
 
Bu bağlamda Suşehri, Ladik, Erbaa, Niksar, Gerede, Hendek, Mudurnu, Çivril, Gediz, Lice, Burdur, Varto, Abant, Alaşehir, İskenderun ve Hatay başta olmak üzerebir çok yerleşim noktasını hassas noktalar olarak gösterebilirim.
 
Sonuç olarak;
                                                                                                                                            
Yer kabuğunun ateş üzerindeki “Deprem” isimli ölümcül dansı beş milyar yıl daha devam edecek. Taa ki bu süre sonunda dünyamızın merkezindeki magma tabakası sönene dek.  
 
Gerçekten de az kalmış, ne dersiniz
 
Ekleyen:  Caner ÖZTAŞ
Tarih:  26.10.2011
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Caner ÖZTAŞ Yazıları
VUSLAT...Caner ÖZTAŞ [ 2.11.2016 Devamı
BU NE DÜNYA KARDEŞİMCaner ÖZTAŞ [ 24.9.2016 Devamı
HOŞGELDİN EYLÜLCaner ÖZTAŞ [ 3.9.2016 Devamı
İP ÜZERİNDE MONAKO SARAYINA YÜRÜMEK...Caner ÖZTAŞ [ 7.3.2016 Devamı
ŞU AKKUŞ'UN GÜRGENLERİCaner ÖZTAŞ [ 19.5.2015 Devamı
MİTHAT’IN KULAKLARICaner ÖZTAŞ [ 8.5.2015 Devamı
GÜBRECİ HASAN PAŞA Caner ÖZTAŞ [ 23.4.2015 Devamı
KAÇIN, NİYAZİ GELİYOR!Caner ÖZTAŞ [ 8.4.2015 Devamı
SÜLEYMAN ŞAH MI, KRİSTOF KOLOMB MU?Caner ÖZTAŞ [ 23.2.2015 Devamı
13 KASIM SEVGİLİLER GÜNÜCaner ÖZTAŞ [ 11.2.2015 Devamı
HEPİMİZ ARNAVUTUZCaner ÖZTAŞ [ 25.1.2015 Devamı
2 LİRA 38 KURUŞ Caner ÖZTAŞ [ 16.1.2015 Devamı
YENİDEN MERHABA!Caner ÖZTAŞ [ 11.1.2015 Devamı
VAATİM GELDİ..! Caner ÖZTAŞ [ 11.3.2014 Devamı
BİR NUMARALI BAAYANN...Caner ÖZTAŞ [ 5.3.2014 Devamı
14 ŞUBAT DEDİĞİN... Caner ÖZTAŞ [ 13.2.2014 Devamı
PARALEL GALATASARAY Caner ÖZTAŞ [ 5.2.2014 Devamı
DİPLOMALI CAHİLLER Caner ÖZTAŞ [ 24.11.2013 Devamı
GERÇEĞİN EFELİĞİ, YAZARIN EFELİĞİ Caner ÖZTAŞ [ 7.11.2013 Devamı
GÜLE GÜLE RAMİZ DAYI Caner ÖZTAŞ [ 27.9.2013 Devamı
“Şeref katsayısı düşük İngilizler...” Caner ÖZTAŞ [ 22.5.2013 Devamı
BİR UFO GÖRDÜM SANKİ! Caner ÖZTAŞ [ 16.4.2013 Devamı
YEŞİL ŞAPKALI KADINCaner ÖZTAŞ [ 8.3.2013 Devamı
VAHİT'İN YALANLARICaner ÖZTAŞ [ 22.2.2013 Devamı
NASIL ÇAĞDAŞLAŞACAĞIZ?Caner ÖZTAŞ [ 17.2.2013 Devamı
TÜKÜRÜKTEN TEYYARE Caner ÖZTAŞ [ 31.1.2013 Devamı
YAZ KIZIM! Caner ÖZTAŞ [ 21.1.2013 Devamı
SEMİRBANK’IN NOEL BABALARI Caner ÖZTAŞ [ 19.12.2012 Devamı
DEMİR STENTLİ ADAM Caner ÖZTAŞ [ 17.12.2012 Devamı
PARAYLA KRAL YARATMAK! Caner ÖZTAŞ [ 3.12.2012 Devamı
ÖĞRETMEN ÖĞRETİR ‘ABC’ Caner ÖZTAŞ [ 25.11.2012 Devamı
DELİNİN SIRRI Caner ÖZTAŞ [ 15.11.2012 Devamı
GERÇEĞİN EFELİĞİ, YAZARIN EFELİĞİ Caner ÖZTAŞ [ 7.11.2012 Devamı
ÇİZMENİN İÇİNDEKİ YALAN! Caner ÖZTAŞ [ 4.11.2012 Devamı
ÖZÜRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK Caner ÖZTAŞ [ 22.10.2012 Devamı
Sayfalar : 1  2  3  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam